Spondylodese

SpondylodeseBij een spondylodese worden er door middel van een operatie een aantal wervels in de rug vastgezet. Dat kan zo noodzakelijk zijn omdat wervels te bewegelijk zijn, versleten zijn of de patiënt een zwakke plek in de rug heeft door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking of een breuk.

Spondylodese betekent dat er door middel van een operatie een aantal wervels in uw rug worden vastgezet. De arts vervangt hiertoe een tussenwervelschijf door een implantaat. Dit implantaat wordt een kooitje genoemd. Het implantaat bestaat voor een deel uit botmateriaal uit uw eigen rug of uit de botbank. Bij een spondylodese worden de wervels met schroeven en twee dunne staven aan elkaar vastgezet, zodat ze niet meer ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. Na verloop van tijd groeien de wervels aan elkaar vast. Voor meer informatie over spondylodese kunt u bijvoorbeeld de betreffende webpagina’s lezen van het Franciscusziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis. Een goed startpunt voor meer informatie over aandoeningen met betrekking tot uw rug, zoals spondylodese, is Fysiotherapie informatie.

Redenen voor spondylodese

Spondylodese kan nodig zijn om een verkromde of instabiele wervelfractuur te stabiliseren. Hiervan is onder meer sprake in de volgende situaties:

  • de wervels zijn te beweeglijk (instabiliteit);
  • slijtage, waardoor wervels gaan verschuiven;
  • een aangeboren zwakke plek in de rug;
  • een breuk van de wervelboog.

Door spondylodese wordt voorkomen dat zenuwbeschadigingen ontstaan of erger worden. Ook wordt door middel van spondylodese voorkomen dat de wervelkolom op langere termijn scheef komt te staan.

Herstellen na spondylodese

Door onderzoek is komen vast te staan dat roken zeer nadelig uitwerkt op het vastgroeien van uw wervels. Als u rookt, stop daar dan mee voordat u de spondylodese laat uitvoeren. Kunt u het roken niet laten, wacht dan in elk geval met het hervatten van deze ongezonde gewoonte tot bij uw controlebezoek aan de arts (meestal drie maanden na de spondylodese) is gebleken dat de wervels goed aan elkaar zijn gegroeid.

Meer algemeen moet u de eerste maanden na de spondylodese extra voorzichtig zijn. Uw onderrug is minder beweeglijk geworden (dat is immers de bedoeling van spondylodese) en daar moet u aan wennen. U dacht door de spondylodese van uw rugklachten af te zijn, maar feitelijk heeft u in het begin juist veel meer last. Na een paar dagen of weken wordt dat minder. Sommige mensen merken pas enkele maanden na de spondylodese een overtuigend en tot tevredenheid stemmend resultaat.
Net als bij iedere operatie geldt ook bij een spondylodese dat een gezonde stijl van leven het herstel bevordert. Kies voor gezonde voeding en zorg voor voldoende beweging. Natuurlijk mag u de eerste maanden na uw spondylodese uw rug niet overbelasten. Zorg voor voldoende afwisseling in uw activiteiten zodat u niet steeds in dezelfde houding zit, loopt of staat. Neem minstens drie keer per dag een half uur rust.

Spondylodese en fysiotherapie

Na de spondylodese moet u voorzichtig weer in beweging komen. De fysiotherapeut van het ziekenhuis begeleidt u na de spondylodese bij het uit bed komen en geeft adviezen over uw houding en hoe u de dagelijkse dingen kunt doen. Eenmaal thuis moet u twee keer per week fysiotherapie volgen. Bij wie u dat doet, bepaalt u zelf, maar we raden u aan om een fysiotherapeut uit te zoeken die beschikt over een oefenzaal. Welke oefeningen u moet doen, is voor iedereen anders.

De eerste drie maanden na de spondylodese mag u niet intensief sporten, maar activiteiten zoals zwemmen en wandelen zijn dan juist heel goed voor u. Overleg met uw fysiotherapeut welke sport in uw situatie geschikt is. Op de vraag, hoe lang na de spondylodese u weer mag gaan werken, bestaat geen vast antwoord dat voor iedereen geldt. Het hangt onder meer af van uw conditie en de aard van uw werk. Ook dit kunt u het beste bespreken met een fysiotherapeut.

In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: