Rugpijn

RugpijnUw rug is een nogal complex geheel van spieren, botten, pezen en andere weefsels. Daar kan van alles en nog wat mee misgaan. Kijk maar eens naar de spieren die u in uw rug aantreft. Wanneer er iets niet goed in uw rug zit, veroorzaakt dat meestal rugpijn.

Het lastige aan rugpijn is dat er wel honderden oorzaken kunnen bestaan voor een bepaalde aandoening. Een bekende en notoire veroorzaker van extreme rugpijn is bijvoorbeeld de hernia, waarbij er tussen twee rugwervels weefsel naar buiten steekt. Dat weefsel drukt op een zenuw, die vervolgens alle alarmbellen doet rinkelen in de vorm van fikse rugpijn. Een hernia kan zomaar optreden, maar veel mensen hebben al last van rugpijn voordat de hernia daadwerkelijk toeslaat.
Een andere oorzaak van rugpijn kan een slecht postuur zijn. Nu steeds meer mensen steeds vaker zittend hun werk doen (bijvoorbeeld in kantoren), worden hun posturen alsmaar slechter. Een verkeerd postuur oefent druk uit op de rug. Het resultaat is rugpijn.

Prevalentie van rugpijn

Rugpijn is een aandoening van alle tijden. Romeinse soldaten die hun bepakking zelf mee moesten dragen, zullen ongetwijfeld veel last van rugpijn hebben gehad. Hetzelfde gold zonder twijfel voor ridders, boeren, mijnwerkers, bouwvakkers en honderdduizenden anderen.

Helaas is rugpijn in opkomst. Met name de hedendaagse jeugd is een risicogroep voor rugpijn, aangezien hun lichaamshoudingen veelal niet gezond zijn. Wie een tiener met zijn smartphone over straat ziet lopen, zal zich wel eens hebben afgevraagd waarom zo iemand niet met knallende rugpijn op de bank ligt. De schouders steken omhoog, het hoofd is bijna horizontaal gekanteld en de nek maakt een hoek die u geen enkel ander lichaamsdeel toewenst. De verwachting van veel deskundigen is dan ook dat de huidige jonge generatie over tien tot twintig jaar veel nek-, schouder- en rugpijn zal hebben. Vanzelfsprekend bestaan er ook allerlei ziektes die rugpijn veroorzaken. De prevalentie daarvan is niet anders dan vroeger.

Behandelen van rugpijn

U komt helaas niet zomaar van de pijn af. Rugpijn duidt namelijk altijd op een onderliggend probleem en het kan lang duren voordat de dokter of fysiotherapeut heeft vastgesteld wat de oorzaak van dat probleem is. Voordat een doelmatige behandeling kan worden opgesteld, bent u soms weken verder.

Over het algemeen wordt rugpijn echter behandeld met fysiotherapie. Een pijnlijke rug is doorgaans een rug met zwakke punten. De fysiotherapeut laat u dan oefeningen doen die erop zijn gericht om die zwakke punten te versterken. Bij een zwakke rug moeten andere delen van uw rug namelijk extra hard werken, maar daar zijn ze niet op gebouwd. Het is dus niet zo verwonderlijk dat dat zeer doet. Wanneer u op zoek bent naar een fysiotherapeut, kunt u ook contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Supplementen tegen rugpijn

Fysiotherapie werkt tegen rugpijn, maar neemt veel tijd in beslag. Voor sommige aandoeningen heeft fysiotherapie weinig zin. Als u bijvoorbeeld ondervoed bent doordat u ongezond of weinig eet, kunt u zo hard trainen als u wilt, maar de pijn zal niet wegtrekken. U kunt in dat soort gevallen overwegen om supplementen te slikken. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar supplementen zijn niets meer dan geconcentreerde voedingsstoffen, precies in de verhoudingen die uw lichaam nodig heeft. Goede supplementen dragen niet alleen bij aan pijnbestrijding, maar bevorderen ook uw algehele gezondheid. Dat is wel zo fijn, want dan voelt u zich niet alleen beter doordat de pijn is weggetrokken, maar ook doordat u gewoonweg lekkerder in uw vel zit. Goede supplementen vindt u op de website van Life Extension.

Heeft u nog vragen over het onderwerp rugpijn? Kijk dan nog eens rustig rond op Fysiotherapie informatie of neem contact op met uw fysiotherapeut. Deze beantwoord uw vragen graag.

Bekijk ook informatie over: