Reuma

ReumaReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen aan gewrichten, zoals jicht, reumatoïde artritis, artrosefibromyalgie en de ziekte van Bechterew

In Nederland zijn er ongeveer twee miljoen mensen met reumatische klachten, waaronder ook jongeren met reuma. In de medische wereld wordt met reuma echter de aandoening reumatoïde artritis bedoeld, wat een auto-immuunziekte is. De ziekte kan door artsen vastgesteld worden op basis van de klachten en verschijnselen.

Diagnose bij reuma

Indien er sprake is van reuma in de vorm van reumatoïde artritis, dan zal de diagnose aan de hand van het beoordelen van klachten en verschijnselen tot stand komen. Er zijn meerdere criteria die daarvoor gehanteerd worden. Zo moet u bij reuma last hebben van ochtendstijfheid, maar ook van pijnklachten in minimaal één gewricht als u beweegt. Een ander symptoom dat tevens een rol speelt bij het vaststellen van de diagnose reuma is dat er een zwelling aanwezig moet zijn in een gewricht als gevolg van een verdikking van de weke delen. Het afweersysteem zal zich tegen het eigen lichaam keren en daardoor ontstaan er gewrichtsontstekingen met onder meer de hiervoor genoemde klachten.

Verloop van reuma

Bij reumatoïde artritis kunnen de ontstekingen in de gewrichten een grillig verloop hebben. Zo kunt u enkele dagen pijn hebben, maar ook meerdere weken achter elkaar klachten krijgen met onder meer vermoeidheidsverschijnselen. In een verder stadium kunnen er complicaties ontstaan. De complicaties kunnen variëren van een ontsteking van een bloedvat tot een gescheurde pees. Als gevolg van de ontstekingen wordt het risico op hart- en vaatziekten bovendien vergroot. Een beginnende ontsteking is niet altijd te herkennen aan het gevoel van het gewricht zelf. Dat kan later veranderen als u bijvoorbeeld pijn krijgt onder uw voeten of als uw vingers stijf beginnen te worden. Bij reuma ondervindt u dus vaak de volgende symptomen:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Vermoeidheid
  • Complicaties

Als het gewricht ontstoken is, dan zal dat pijn gaan doen en voelt het warm en gezwollen aan. Als u reuma heeft, merkt u dat bijvoorbeeld aan stijve gewrichten bij het opstaan, maar ook als u een lange periode in één houding heeft gezeten. Bij reuma kunnen ontstekingen zich in meerdere gewrichten voordoen en kan de pijn per dagdeel wisselen. Een van de overheersende symptomen bij reuma zijn de vermoeidheidsklachten als gevolg van een gebrek aan energie. Ontstekingen kunnen bovendien bij reuma tot bloedarmoede leiden en dat levert weer een extra bijdrage aan het vermoeidheidsgevoel. Als u reuma heeft en vermoeid bent, dan kunt u dat ook wel vergelijken met een gevoel van licht grieperig zijn. Naast de gewrichten heeft reuma ook invloed op pezen en spieren, want deze kunnen eveneens stijf worden en verzwakken. Daardoor wordt u weer minder beweeglijk en zal uw conditie verminderen.

Behandeling van reuma

Het behandelen van reuma wordt onder meer gedaan door medicijnen voor te schrijven, maar ook andere vormen van behandeling zijn mogelijk net als dat het belangrijk is om zo gezond mogelijk te leven. Life Extension biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om vitaminen en supplementen in het dagelijks leven in te passen, maar een behandeling bij een fysiotherapeut kan eveneens in het behandelplan voor reuma passen. Bij fysiotherapie is de behandeling vooral gericht om de conditie van uw gewrichten, maar ook van uw pezen en spieren te verbeteren en in stand te houden. Daarnaast kan de fysiotherapeut u leren een goede houding aan te nemen. Het is namelijk belangrijk om als u reuma heeft op een soepele manier te blijven bewegen. Er wordt dan ook aangeraden om dagelijks in elk geval een half uur matig intensief te bewegen.

Voor meer informatie over de behandeling van reuma door middel van fysiotherapie kunt contact opnemen met een fysiotherapeut. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: