Osgood Schlatter

Osgood-SchlatterBij de ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening die pijn veroorzaakt op de plek waar het scheenbeen en de kniepees met elkaar verbonden zijn. Bent u tussen de 8 en 18 jaar, sport u veelvuldig en heeft u last van uw knie? Grote kans dat uw de ziekte van Osgood Schlatter hebt die vanzelf weer overgaat.

Wat is de ziekte van Osgood Schlatter?

De ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening die pijn veroorzaakt op de plek waar de kniepees zich aan het scheenbeen hecht. De naam is afkomstig van twee chirurgen, namelijk Robert Osgood en Carl Schlatter. De ziekte van Osgood Schlatter is een zogenaamde overbelastingsblessure die zich bij jongeren in de groei voordoet. Omdat sporten een extra belasting vormt op de knie van een jongere die nog volop in ontwikkeling is, komt de ziekte van Osgood Schlatter voor bij jongens tussen de 10 en 18 jaar die meestal intensief sporten en bij sportende meisjes tussen de 8 en 10 jaar, al komt de ziekte van Osgood Schlatter bij hen minder vaak voor. De klachten die door de ziekte van Osgood Schlatter ontstaan, hebben te maken met het feit dat de kniepees vlak onder de knie zich aan het bot hecht. Op deze plek bevindt zich een klein heuveltje, dat ontstoken raakt door een − bij een nog niet vol ontwikkeld lichaam − te grote trekkracht van de kniepees, waardoor het botheuveltje zich kan verdikken en pijnlijk wordt. De klachten die veroorzaakt worden door de ziekte van Osgood Schlatter zijn merkbaar voelbaar wanneer men bijvoorbeeld de knie strekt, knielt of opstaat na een langere zitperiode. Voor jongeren die veel sporten is dit natuurlijk vervelend en het is logisch dat zij veel vragen hebben over Osgood Schlatter en wat zij eraan kunnen doen. Hieronder worden een aantal van de meest gestelde vragen over de ziekte van Osgood Schlatter beantwoord.

Waarom gaat de ziekte van Osgood Schlatter meestal vanzelf over?

Voor jongeren die zich grote zorgen maken over de ziekte van Osgood Schlatter is er goed nieuws: bijna in alle gevallen gaat de ziekte van Osgood Schlatter vanzelf weer over. Slechts een enkele keer is er sprake van een los botfragmentje dat later operatief verwijderd moet worden. Er blijft wel een knobbeltje onder uw knie bestaan, maar daar heeft vrijwel niemand echt last van, behalve wanneer u knielt kunt u daar nog enige hinder van ondervinden. De reden dat de ziekte van Osgood Schlatter vanzelf geneest, heeft alles te maken met het feit dat de oorzaak van de ziekte van Osgood Schlatter gelieerd is aan de groeispurt. Is deze over dan verdwijnen de klachten vanzelf.

Zijn er natuurlijke (zelfhulp)middelen die helpen bij de ziekte van Osgood Schlatter?

De meeste artsen raden jongeren die last hebben van de ziekte van Osgood Schlatter aan tijdelijk minder te sporten. Ook fietsen, traplopen en sprinten zijn activiteiten die men tijdens de ziekte van Osgood Schlatter voor zover mogelijk dient te vermijden. Daarnaast helpen enkele andere middelen bij knieklachten. Zo kunnen bijvoorbeeld het koelen en het dragen van een patellabandje bijdragen aan het verminderen van de klachten die worden veroorzaakt door de ziekte van Osgood Schlatter. Ook een goede voeding en eventueel voldoende voedingssupplementen kunnen een positieve invloed op het herstel uitoefenen, al is bij de ziekte van Osgood Schlatter geduld het allerbelangrijkste!

Ik wil door blijven sporten, ondanks het feit dat ik last heb van de ziekte van Osgood Schlatter

Zeker wanneer sporten uw passie is, geeft u dit ondanks de ziekte van Osgood Schlatter niet graag (tijdelijk) op. Dat is begrijpelijk, maar wilt door blijven sporten met de ziekte van Osgood Schlatter, vraag dan altijd advies aan een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan u adviseren over rek- en strekoefeningen en een aangepast trainingsprogramma voor u opstellen. Ook door het toepassen van massages kan een fysiotherapeut de klachten veroorzaakt door de ziekte van Osgood Schlatter aanzienlijk verminderen.

Voor het vinden van een fysiotherapeut kunt u bij ons terecht. Neem contact op of bekijk welke therapeuten er bij u in de buurt zijn via de pagina praktijk zoeken. Meer informatie over fysiotherapie, zoals behandelingstarieven, gaat u naar de homepage.

Bekijk ook informatie over: