Orthopedie

OrthopedieDe orthopedie richt zich binnen de medische wetenschap specifiek op veelvoorkomende problemen met het bewegingsapparaat.

Wat is orthopedie precies?

Wie orthopedie zegt, heeft het over bewegen: ieder mens beweegt, vanaf zijn geboorte tot het moment dat hij zijn laatste beweging uitvoert. Vanaf het ogenblik dat u als baby de eerste keer uw hoofdje probeert op te tillen, leert u gaandeweg bij en ontdekt u al snel hoe u zich beter en efficiënter kunt bewegen, van kruipen tot lopen en van rennen tot springen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij bewegen als iets vanzelfsprekends beschouwen, tot het moment dat u tijdens het bewegen pijn ervaart of belemmerd wordt bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Dit kan vele oorzaken hebben: een aangeboren afwijking of aanleg, slijtage door ouderdom of een ongelukje tijdens het sporten. Ons lichaam zit immers ingenieus in elkaar en onze gewrichten, botten, pezen en spieren worden langdurig en intensief belast. Daar zijn ze niet altijd tegen bestand en wanneer u problemen ondervindt met het bewegingsapparaat kunt u zich wenden tot een orthopeed: de orthopedie is namelijk de discipline binnen de geneeskunde die zich richt op problemen die worden veroorzaakt door een slecht of niet-functionerend bewegingsapparaat. De orthopedie is er dus op gericht jouw gewrichten en botten gezond te houden en is een belangrijke medische discipline. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de drie Nederlanders op den duur getroffen wordt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Op wat voor klachten richt de orthopedie zich?

Gezonde voeding, zoals het innemen van voldoende vitamines, is belangrijk wanneer u alle botten en gewrichten zo lang mogelijk gezond wilt houden. Toch kan het voorkomen dat het steun- en bewegingsstelsel op den duur mankementen gaat vertonen en dat een ingreep op het gebied van orthopedie noodzakelijk wordt om goed te kunnen blijven bewegen: er treedt een ongeluk op tijdens het sporten, zoals een enkelbreuk of een knie die uit de kom is gegaan; u heeft door een verkeerde houding last van uw rug doordat u uw wervelkolom verkeerd belast; er is sprake van slijtage – artrose – van heup-, knie-, enkel- of schoudergewrichten; of botontkalking – osteoporose – verhoogt in toenemende mate de kans op botbreuken. De orthopedie richt zich op klachten die hieruit voortkomen en orthopedie kan bestaan uit zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen, waarbij begeleidende fysiotherapie vaak een rol speelt. Bij orthopedie kunt u denken aan:

  •  orthopedie specifiek gericht op gewrichtsaandoeningen bij kinderen;
  •  orthopedie behandelingen specifiek gericht op sportblessures;
  •  orthopedie als onderdeel van traumatologie;
  •  een orthopedie aanpak gericht op enkel- en voetchirurgie;
  •  orthopedie gericht op elleboog- en schouderchirurgie;
  •  orthopedie gericht op heupproblemen;
  •  orthopedie gericht op de wervelkolom;
  •  prothesiologie als gevolg van artrose (heup, knie, schouder).

Hoe weet ik of orthopedie bij mij uitkomst kan bieden?

Kampt u al lange tijd met pijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt of vindt u het in toenemende mate moeilijk om bepaalde bewegingen uit te voeren? Of heeft u nog steeds last van die vervelende sportblessure? Dan is het van belang dat u niet te lang rond blijft lopen met dergelijke problemen, maar dient u advies in te winnen bij een specialist op het gebied van orthopedie en na te gaan of het probleem verholpen kan worden door een behandeling gericht op orthopedie. Het bewegingsapparaat is immers uw kostbaarste bezit en orthopedie kan niet alleen helpen pijn te verzachten, maar orthopedie kan ook toekomstige problemen voorkomen. In veel gevallen kan fysiotherapie uitkomst bieden, maar een fysiotherapeut is tevens in staat te bepalen of een behandeling op het gebied van orthopedie noodzakelijk is. In dat geval zal deze u doorverwijzen naar een specialist op het gebied van orthopedie, namelijk de orthopeed.

Om goed voorbereid te zijn op een bezoek aan de fysio kun u zich op Fysiotherapie informatie breder informeren. Ook kunt u onze hulp inschakelen voor het vinden van een fysiotherapeut door contact met ons op te nemen. Of breng eens een bezoek aan de pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: