Massages

MassagesMassages zijn het toepassen van druk met handen of hulpmiddelen op het lichaam met als doel het wegnemen van een groot aantal ongemakken. Diverse klachten kunnen worden verminderd door middel van massages.

Massages: welke soorten zijn er?

De techniek van massages waarmee een masseur bij voorkeur met de handen het lichaam met druk bewerkt wordt sinds mensheugenis toegepast. Overal ter wereld zijn lokale massagetechnieken ontwikkeld die soms met succes naar het westen zijn geïmporteerd. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen therapeutische massages en massages voor plezier. Bij therapeutische massages wordt meestal gebruik gemaakt van een massagetafel of massagestoel. Massages kunnen zowel helpen bij lichamelijke als geestelijke klachten. Professionele massages ter bestrijding van fysieke symptomen wordt toegepast in fysiotherapie, chiropraxie en sportmassage. Ook in alternatieve geneeswijzen als osteopathie en shiatsu spelen massages een belangrijke rol. Daarnaast zijn er talloze massagepraktijken die op oosterse technieken zijn gebaseerd en de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen. Denk aan Sweda massages (Tibetaans boeddhistisch), Thaise massages, Tui Na (Chinese massage) en Shiro Abhyanga massage (India).

Het belang van massages in de sport

Sportmassage is een bekende specialistische vorm van massage. Sportmassage heeft een preventieve en een herstellende functie. Het los masseren van de spieren voordat men begint met sporten wordt voornamelijk ingezet door professionele sporters die optimaal willen presteren. De sportmasseur is gespecialiseerd in het werken met spieren die intensief worden gebruikt tijdens sportbeoefening. Het doel is om het herstel van spieren na sport te helpen door bijvoorbeeld de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te stimuleren. Vaak helpen massages om goed tot rust te komen wat op zijn beurt weer bijdraagt aan effectief spierherstel. Bij het herstellen van bepaalde blessures is de inzet van een sportmasseur die gerichte massages geeft gewenst, al zal bij de meer ernstige blessures de hulp worden ingeroepen van een fysiotherapeut of sportarts.

De rol van massages in de fysiotherapie

Wanneer u de huisarts bezoekt met klachten over uw houding of ongemak bij beweging zal deze in de meeste gevallen doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Fysiotherapie is een overkoepelende term geworden voor een groot aantal specialismen. De fysiotherapeut zal vaak oefentherapie inzetten om klachten te laten verdwijnen. Daarnaast vormen massages een beproefde techniek om allerlei symptomen te bestrijden. Hierbij zal de fysiotherapeut met verwarmde handen (of hulpmiddel) druk zetten op spieren, pezen, huid of gewrichten. Massages kunnen resulteren in ontspanning van de spieren, het opheffen van knopen en blokkades, een verbeterde doorbloeding en het laten verdwijnen van verkrampingen.

Technieken van fysiotherapeutische massages

Wanneer de fysiotherapeut massages inzet, heeft hij of zij de beschikking over verschillende technieken. Deze technieken vormen de klassieke massages die zijn ontwikkeld uit de Zweedse massage. Technieken die overigens door een Nederlander werden benoemd. De belangrijkste vormen van massage zijn:

  • Effleurage, een lichte massagebeweging waarmee gezocht kan worden naar oneffenheden en bijvoorbeeld een spier in de lengterichting wordt gemasseerd.
  • Petrissage, een kneedbeweging in de breedte van de spier.
  • Drukpuntmassage of frictie, een cirkelbeweging waarmee met duimen of vingertoppen diepe massages worden toegepast.
  • Tapotage, een reeks snelle bewegingen met de vingertoppen, vuisten of zijkant van de handen ter verbetering van de bloedsomloop.
  • Compressie, een techniek waarbij de masseur met een hand langzaam druk geeft en weer loslaat zonder wrijfbewegingen.
  • Lymfedrainage, een speciale behandeling om vochtophoping (oedeem) tegen te gaan. De fysiotherapeut probeert hiermee het lymfestelsel te stimuleren. Dit gebeurt met zachte ronddraaiende bewegingen.

Let op dat fysiotherapie vaak maar beperkt wordt vergoed. Raadpleeg uw zorgverzekering voor de mogelijkheden. Op de website van Fysiotherapie informatie vindt u veel informatie over lichaam en gezondheid. Of ga eens langs bij een fysiotherapeut die antwoord heeft op al uw vragen over massages en andere zaken rond uw lichaam en houding.

Wilt u hulp bij het vinden van een therapeut die gespecialiseerd is in fysiotherapeutische massages? Dan kunt u contact met ons opnemen of de handige pagina praktijk zoeken bekijken.

Bekijk ook informatie over: