Hielspoor

HielspoorBij een hielspoor is er sprake van een verkalking op de plek waar een hielbot aan de pees verbonden zit. Door deze peesblessure wordt het lastiger om de voet te kunnen buigen en strekken.

 

Hielspoor: symptomen en oorzaak

Dat u uw voet kunt buigen en strekken, is geen wereldwonder, maar een mooi staaltje techniek van het menselijk lichaam. Het werkt zo: er loopt een pees vanaf de kuitspier naar het hielbot. Wanneer de kuitspier zich samentrekt, wordt de voet naar beneden getrokken. Andere spieren in het onderbeen trekken de voet juist weer omhoog. Een pees is net een stevige kabel: hij gaat heel lang mee, maar er kan op den duur van alles en nog wat mee misgaan. Bij een hielspoor treedt er een zogenaamde verkalking op van de aanhechting van het hielbot aan de pees. Die verkalking is soms maar een millimeter of twee groot, maar de gevolgen zijn overduidelijk te merken. De symptomen van een hielspoor zijn:

  • veel pijn, die uitstraalt van de hiel naar de tenen en de knie;
  • eventuele blaarvorming, doordat u uw voet anders gebruikt dan normaal.

Opvallend is dat de pijn door uw hielspoor ’s ochtends het ergst is. Als u eenmaal wat heeft gelopen, ebt de pijn weg, maar een hielspoor doet alsnog de hele dag goed zeer.
De oorzaak van een hielspoor is altijd overbelasting. Oefent u bijvoorbeeld een beroep uit waarbij u veel moet staan, zoals supermarktmedewerker of verkoper in een schoenenwinkel, dan belast u uw hiel zwaar. Een hielspoor loopt u nooit acuut op.

Hielspoor: voorkoming en prevalentie

Een hielspoor is vooral in de afgelopen decennia flink opgekomen, toen er steeds meer beroepen kwamen waarbij mensen veel moesten lopen en staan. Nu iedereen weer achter computers gaat zitten, zou u misschien verwachten dat de aandoening op zijn retour is, maar dat is niet zo. Juist doordat mensen te weinig bewegen, is de voet gevoeliger voor aandoeningen dan ooit. Het is daarom ook fijn als u een hielspoor kunt voorkomen. Dat is echter niet eenvoudig.

De eerste hint van uw lichaam dat er iets niet helemaal goed zit in uw voet, is lichte pijn in de hiel. Dat kan een zeurende pijn zijn, zoals bij een voorhoofdsholteontsteking, maar ook een brandende pijn, een soort inwendige jeuk. Veel mensen schrijven dat soort pijn af als een onbeduidend kwaaltje, maar juist die pijn is vaak het begin van een hielspoor. Onderschat die pijn niet, anders loopt u binnen de kortste keren met een hielspoor rond.

Hielspoor: behandeling

Een hielspoor is eenvoudig te behandelen, maar de behandeling neemt wel veel tijd in beslag. Bij een hielspoor luidt het hoofdadvies van de huisarts altijd: ‘neem rust’. Zoals u weet, is hielspoor een gevolg van chronische overbelasting. De sleutel tot genezing van een hielspoor is wegneming van de overbelasting. Door rust te nemen, gunt u uw voet een adempauze – en die heeft uw voet hard nodig. Mogelijk moet u zelfs een andere functie gaan uitoefenen, op last van de dokter, om van uw hielspoor te genezen.

De huisarts schrijft u waarschijnlijk ook fysiotherapie voor. Die maakt bij voorbaat al onderdeel uit van de behandeling voor uw hielspoor. Tijdens de fysiotherapie versterkt u de rest van uw voet, zodat de belasting op uw hiel gelijkmatiger wordt verdeeld. De fysiotherapeut kan ook een kritische blik op uw schoeisel werpen: slechte schoenen zijn notoire boosdoeners van een hielspoor. Steunzolen kunnen ook helpen. Als u een gekwalificeerde therapeut wilt vinden, neem dan contact met ons op of ga naar de pagina praktijk zoeken.

Hielspoor en supplementen

U kunt nog op een andere manier het herstel van uw hielspoor versnellen: door supplementen te gebruiken. Veel goede supplementen vindt u bij Life Extension. Een handig voordeel van de supplementen op die website is dat ze uw algehele gezondheid bevorderen. Daarmee slaat u twee vliegen in een klap: de supplementen zorgen ervoor dat u sneller van uw hielspoor af bent en u voelt zich er nog beter door ook.

Als u nog vragen heeft over een hielspoor, dan kunt u terecht op de website van Shockwave. Hier vindt u alle verdere informatie voor behandeling. Meer informatie over bij welke klachten fysiotherapie uitkomst kan bieden, vindt u op Fysiotherapie Informatie.

Bekijk ook informatie over: