Hallux valgus

Hallux ValgusHallux valgus is een aandoening van de voet. Hierbij staat de grote teen niet recht, maar wijst hij naar de tweede teen. Omdat uw voeten uw hele lichaam dragen is het belangrijk dat zij recht staan en sterk zijn. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

 Heeft u vaak last van uw voet(en), loopt u rond met ontstekingen en ziet u dat uw grote teen niet recht staat, maar richting je andere tenen groeit? Dan heeft u misschien last van hallux valgus. Een hallux valgus is onschuldig, maar kan wel voor veel ongemak zorgen. Wat is een hallux valgus precies? Hoe kan het dat u hier last van hebt? En is er wat te doen aan een scheefgegroeide grote teen?

Hallux valgus: kenmerken van deze aandoening aan de voet

De term ‘valgus’ betekent dat een ledemaat niet in de juiste richting groeit, maar scheef is gaan staan. Bij een hallux valgus gaat het om de grote teen. Dat kan de grote teen van de linker- of de rechtervoet zijn. De aandoening hallux valgus kan erfelijk zijn, maar kan ook later in het leven ontstaan door bijvoorbeeld het dragen van verkeerd schoeisel. Hallux valgus is te herkennen aan de volgende symptomen:

  •  Uiterlijk: De grote teen wijst niet rechtuit, maar buigt naar links af (bij de linkervoet) of naar rechts (bij de rechtervoet).
  • Uiterlijk: Aan de zijkant van de voet ontstaat een bult, die kan irriteren, ontsteken en zelfs kan gaan bloeden.
  • Gevoel: uw voet kan moe voelen en u kunt pijn aan uw tenen of aan de zijkant van uw voet ervaren.
  • Gevolg: De tweede teen kan een ‘hamerteen’ worden door de verkeerde stand van de grote teen.

Heeft u toch ergens anders last van dan van een hallux valgus? Meer algemene informatie vindt u op onze homepage: Fysiotherapie Informatie.

Waarom heeft u zoveel last van hallux valgus?

Uw voeten moeten uw hele lichaam dragen. Daarom is het belangrijk dat uw voeten sterk zijn. Bij een hallux valgus presteert uw voet niet optimaal. De kootjes in uw grote teen zijn scheefgegroeid, waardoor uw voetbeenderen extra zwaar belast worden. Door een hallux valgus komen te grote krachten te staan op de verkeerde delen van uw voet. Hierdoor ontstaat ook die grote knobbel aan de binnenkant van de voet. Doordat uw voeten door deze vergroeiing een afwijkende vorm gekregen hebben, passen gewone schoenen ook niet goed meer. Dat, samen met de belasting van de voet, veroorzaakt de pijn van een hallux valgus.

Hallux valgus: u kunt er zelf iets aan doen

Om minder last te hebben van een hallux valgus kunt u verschillende dingen proberen:

  •  het dragen van schoenen met een ruime neus kan de klachten verminderen;
  • bij vrouwen kunnen schoenen met hoge hakken pijnlijk zijn, het vermijden hiervan kan de pijn verlichten;
  • investeren in stevig schoeisel kan veel helpen.

Het ontstaan van een hallux valgus kan genetisch doorgegeven worden. Heeft één van uw (groot)ouders de voetaandoening hallux valgus, dan bestaat de kans dat u er zelf ook last van krijgt. Het dragen van nauwe schoenen, schoenen die te klein zijn of hele hoge hakken kunnen het ontstaan van hallux valgus bespoedigen en zelfs veroorzaken.

Wat kan een fysiotherapeut doen aan een hallux valgus?

Een fysiotherapeut, podotherapeut of orthopeed kan hulp bieden bij het behandelen van een hallux valgus. Soms worden daarbij zolen gebruikt om de voeten ondersteuning te bieden. Ook schuim, om de grote teen in een andere richting te laten groeien, kan helpen tegen een hallux valgus.

In sommige gevallen is een operatie nodig om een hallux valgus te behandelen. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt, die afhankelijk zijn van de graad van de aandoening. De Chevron-techniek is geschikt voor een milde vorm van hallux valgus en zorgt ervoor dat u snel weer op de been bent. Is de hallux valgus erger, dan wordt een andere techniek gebruikt en duurt het herstel wat langer. Uiteraard kan een fysiotherapeut u verder informeren, u helpen bij de behandeling en u bij het herstel van een operatie aan hallux valgus ondersteunen.

Voor meer informatie over hallux valgus kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: