Frozen Shoulder

Frozen shoulderEen frozen shoulder is een onsteking aan het schouderkapsel. Het schouderkapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewicht en zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft. Een frozen shoulder is een nare aandoening waar veel mensen mee te kampen krijgen. 

Naamgeving frozen shoulder

Steeds meer Nederlanders krijgen op een gegeven moment in hun leven te maken met een pees- of slijmbeursaandoening. Een voorbeeld van die aandoening is de frozen shoulder. Die heet in het Nederlands ook wel gewoon een bevroren schouder, maar de Engelse benaming is gangbaarder zowel onder huisartsen als onder patiënten. Artsen gebruiken hun eigen jargon: zij noemen deze aandoening ook wel capsulitis adhaesiva. Dat is een flinke mondvol, maar de betekenis is heel eenvoudig: capsulitis betekent ‘ontstoken kapsel’ en adhaesiva refereert aan de aanhechting. Een frozen shoulder is dus een ontsteking aan het schouderkapsel. Wat dat precies is, ziet u hier.

Symptomen frozen shoulder

Een frozen shoulder laat zich eenvoudig diagnosticeren. De symptomen van deze aandoening zijn doorgaans:

  • stijfheid in de schouderspier
  • aangetaste mobiliteit van het schoudergewricht

Die ‘aangetaste mobiliteit’ kan zich op allerlei manieren uiten. Sommige mensen kunnen hun hele schoudergewricht door de aandoening niet meer bewegen, anderen kunnen wel opzij, maar niet naar voren of naar achteren met hun arm. Naast de bovenstaande symptomen kunt u ook pijn en zwellingen in en rondom het schoudergewricht ervaren, maar dat is niet altijd het geval. Het kan zomaar zijn dat uw schouder alleen ontzettend stijf aanvoelt. Uitgebreide patiënteninformatie vindt u hier. Laat een medisch deskundige u schouder nakijken wanneer deze u chronische klachten bezorgt; gezonde schouders doen namelijk geen pijn, zijn niet stijf en kunnen vrijelijk bewegen.

Behandeling frozen shoulder

Een frozen shoulder is eenvoudig te diagnosticeren en ook eenvoudig te behandelen: rust is in dit geval het beste medicijn. Helaas neemt volledig herstel van de aangetaste schouder heel veel tijd in beslag. U moet erop rekenen dat u minstens een half jaar nodig hebt voordat u de schouder weer enigszins als vanouds kunt gebruiken. Bij veel mensen duurt het herstel van een frozen shoulder echter langer, soms wel enkele jaren. De behandeling beslaat overigens niet alleen rust. Een fysiotherapeutische behandeling versnelt het herstel van een bevroren schouder. Daarnaast kunt u medicijnen en supplementen slikken om de pijn enigszins te drukken.

Wat is precies de oorzaak van een frozen shoulder? Het is nuttig dat te weten, want dan kunt u tijdig naar de huisarts stappen. Een bevroren schouder is nagenoeg in elk geval een gevolg van chronische overbelasting. In uw schouder zit een slijmbeurs, een soort stootkussen, om te voorkomen dat uw botten langs elkaar schuren. Wanneer u uw schouder dag in, dag uit te zwaar belast, raakt die slijmbeurs ontstoken. Beroepen waarbij u veel met uw armen boven u hoofd moet werken, zoals schilder, betekenen een verhoogd risico op een ontsteking van de slijmbeurs. Wilt u voorkomen dat u een frozen shoulder oploopt, dan zult u voorzichtig te werk moeten gaan en veel rust nemen. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Frozen shoulder en fysiotherapie

Een van de beste behandelmethoden voor een frozen shoulder is fysiotherapie. Daarbij maakt u middels een reeks oefeningen de schouder sterker en soepeler, zodat u overbelasting in de toekomst kunt voorkomen. De sleutel tot blijvende genezing van een frozen shoulder is beweging. U kunt echter niet op eigen houtje elke dag uw schouder ietsje zwaarder belasten. Op den duur gaat het weer fout en dan bent u terug bij af. Het is belangrijk dat u onder begeleiding van een medisch specialist uw schouder weer in vorm krijgt.

Fysiotherapie Informatie kan u van de nodige informatie voorzien. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.We helpen u graag verder!

Bekijk ook informatie over: