Alles over een voet brace

De voet en enkel zijn ongetwijfeld twee van de belangrijkste, maar ook meest kwetsbare delen van het lichaam. De enkel is immers een gewricht dat dagelijkse veel druk en impacten te verduren krijgt, tijdens het wandelen, lopen, springen, enzovoort. Een ongeluk ligt in een klein hoekje en juist daarom is het belangrijk de juiste maatregelen te treffen als er zich problemen met de voet en enkel voordoen. Een van die maatregelen is een voet brace, die het gewricht ondersteunt. Wat meer informatie over wat zo’n brace is en belangrijke factoren bij aankoop, is hier zeker van toepassing.

Wat is een voet brace?

Een voetbrace is een soort stevige band die gebruikt wordt om de voet en enkel te ondersteunen bij:

– een verminderde stabiliteit
– pijn
– zwelling

De brace gaat bepaalde bewegingen van de voet beperken zonder daarbij het natuurlijke bewegingspatroon negatief te beïnvloeden. Dit gebeurt door de mechanische ondersteuning en de uitwendige druk die de brace geeft aan het gewricht.

Een brace is vooral handig als grote impacten op het gewricht gedempt moeten worden, bijvoorbeeld bij het beoefenen van een intensieve sport. De voet brace zal dan wel niet alle druk of krachten dempen, hij kan er wel voor zorgen dat u geen blessures oploopt en dat bestaande blessures niet nog erger worden.

Belangrijk bij de aankoop van een brace

Als u een brace wil kopen, dan houdt u best rekening met een aantal factoren. Zo is het eerst en vooral belangrijk advies in te winnen bij een therapeut, zodat u precies weet welke brace u nodig heeft.

Andere belangrijke zaken:

– kies voor de juiste ondersteuning, afgestemd op de bouw van uw lichaam
– zorg dat de brace goed afgewerkt is, zodat deze uw huid niet gaat irriteren
– kies voor een brace die eenvoudig aan te leggen is
– kies voor een model dat uit kwalitatieve materialen bestaat
– zorg dat de brace een goede voetafvoer heeft zodat uw huid niet vochtig wordt

De juiste maat bepalen van een voetbrace

Vooral bij een voet brace is het belangrijk de juiste maat te kiezen. De voet en enkel vormen immers de basis van uw dagelijkse bezigheden en zijn essentieel om te kunnen functioneren. Als u dan een brace heeft die te groot of te klein is, dan heeft dit ongetwijfeld een negatief effect op het hele lichaam. Laat de brace dus goed afmeten en vraag eventuele meer advies bij de therapeut of fabrikant van de brace.

Wanneer gebruikt u een voet brace?

Een voet brace gebruikt u best tijdens activiteiten waarbij het risico op blessures groter is. Hierdoor is ook het risico op zwelling, verlies van functie en pijn groter. Vaak worden voet braces gedragen tijdens het sporten, maar ook tijdens het dagelijkse leven bieden ze uitkomst. Zo verleent een dergelijke brace zich perfect tijdens het wandelen op een oneffen ondergrond, of sporten waarbij de voet vaak wordt gedraaid of gekeerd. Ook sporten waarbij veel wordt gesprongen zijn een risico en een brace is dan geen overbodige luxe.

Feit of fabel: verslappen uw spieren bij het gebruik van een voet brace?

Vaak wordt gedacht dat de spieren rondom het kwetsbare gewricht gaan verslappen als er gebruik wordt gemaakt van een brace. Dit is echter niet het geval. Aangezien braces vooral tijdens het sporten worden gebruikt ter ondersteuning, blijven er nog heel wat momenten over waarbij de spieren in en rondom uw voet zelf moeten werken – en dat houdt ze dan ook actief en in vorm. Maar zelfs tijdens het dragen van een voet brace zijn de spieren, pezen en ligamenten rondom de voet nog actief; ze worden gewoon optimaal ondersteund. Neem een kijkje in het aanbod voet braces en vertrouw op merken als Novamed ter ondersteuning van uw voet.