Wanneer een brace voor een tennisarm

Heeft u last van de elleboog wanneer u bijvoorbeeld sport of ander draaibewegingen maakt met de hand? Dan zou u wel eens last kunnen hebben van een tennisarm. Dit wordt ook wel tenniselleboog of backhand-tenniselleboog genoemd. Het heeft te maken met het strekken van de pezen in de hand die vast zitten aan het ellebooggewricht. Wanneer u last heeft van de elleboog dan kan een tennisarm brace uitkomst bieden. Deze brace ondersteunt u met uw bewegingen, waardoor het een stuk minder pijnlijk wordt.

Tennisarm: blessure aan de pezen

De naam tennisarm is wellicht een beetje misleidend, omdat u deze blessure ook kunt oplopen zonder veelvuldig te tennissen. Echter is deze naam ontstaan, nadat de aandoening vooral werd geconstateerd bij tennissers. Er zijn twee soorten tennisarmen: de backhand-tenniselleboog en de forhand-tenniselleboog. Deze laatste staat vooral bekend onder de naam golferselleboog of honkbalelleboog. Het verschil zit in de plek waar de ontsteking van de pezen voorkomt. Bij een backhand-tenniselleboog zit de ontsteking aan de buitenzijde van de elleboog, bij een forhand-tenniselleboog zit het aan de binnenkant van het gewricht. Wanneer we het hebben over een tennisarm, dan zit de ontsteking aan de buitenkant. Hiervoor heeft u dan een tennisarm brace nodig.

Pezen & gewrichten

De elleboog is een scharniergewricht die de onderarm los van de bovenarm laat bewegen. Aan dit gewricht zijn verschillende pezen aangehecht die doorlopen door uw onderarm naar uw handen. Omdat er namelijk geen plek is in de handen voor veel spieren en pezen, wordt eigenlijk de beweging van de vingers het meest gedirigeerd vanuit de pezen en spieren die zijn aangehecht aan uw ellebooggewricht. U kunt dit zelfs zien. Beweeg maar eens de ringvinger of middelvinger op en neer en kijk dan naar uw onderarm, net iets onder de elleboog. U ziet dan dat daar een spier beweegt. Deze spieren en pezen helpen dus om uw handen te gebruiken.

Ontstaan van een tennisarm

Door de pezen en spieren aan de elleboog veelvuldig te gebruiken, met veel kracht – zoals bij tennis, het aandraaien van schroeven met een schroevendraaier, het met de hand kloppen van beslag en slagroom – kan er een ontsteking ontstaan bij de pezen aan het ellebooggewricht. Deze ontsteking is pijnlijk en belemmert u in uw bewegingsvrijheid. Een tennisarm brace biedt dan ondersteuning en stabiliteit.

Symptomen tennisarm

Hoe weet u precies dat u een tennisarm heeft? Er zijn een aantal duidelijke symptomen die het aangeven. Ten eerste kunt u pijn ervaren aan de buitenkant van de elleboog. Soms straalt dit zelfs uit naar de onderarm en helemaal tot in de hand. De pijn kan drukkend aanvoelen. Dat wil zeggen: het voelt alsof er constante druk op uw elleboog of pezen wordt uitgevoerd. Omdat het om een ontsteking gaat van de pezen, kan de pijn ook kloppend aanvoelen. De pijn kan constant zijn of in vlagen komen. Vooral wanneer u de elleboog strekt of als u de pols strekt zal u dit voelen. Door de pijn vermindert de kracht in de armen en handen.

Tennisarm brace: stevige ondersteuning

De ontsteking bij uw elleboog is zeer gebaat bij rust en lichte oefeningen. Om het gewricht en de pezen te stabiliseren gebruikt u dus een tennisarm brace. De meest fijne en simpele tennisarm brace is een wikkelbrace. Deze wikkelt u – of laat u wikkelen – om uw bovenarm, elleboog en onderarm. Dankzij het wikkelprincipe past de tennisarm brace altijd, omdat u bij het wikkelen de brace zelf op maat maakt. Daarnaast is deze zowel voor de linker- als rechterarm te gebruiken. Er zijn ook tennisarm braces die alleen voor een linker- of alleen de rechterarm bedoeld zijn. Dit staat netjes bij de informatie van het product omschreven. Zo weet u altijd dat u de juiste en voor u meest fijne tennisarm brace aanschaft. De beste tennisarm braces hebben wij in onze webshop opgenomen. Neemt u daar snel een kijkje en bestel.