Ziekte van Kahler

Ziekte van KahlerDe ziekte van Kahler is een vorm van kanker in het beenmerg. Bij de ziekte van Kahler zijn de botten pijnlijk, worden de botten zwakker en breken de botten makkelijker. De ziekte wordt ook wel ‘multipel myeloom’ genoemd.

Wanneer cellen zich te vaak delen, zoals bij kanker het geval is, komen er steeds meer nieuwe cellen bij. Bij de ziekte van Kahler zijn dat plasmacellen. De ziekte van Kahler is vrij zeldzaam. In Nederland wordt de diagnose bij ongeveer zes op de 100.000 mensen geconstateerd. Daarbij treft de ziekte van Kahler vooral mensen boven de zestig jaar, ongeacht het geslacht. Het is nog niet bekend hoe de ziekte van Kahler ontstaat. De ziekte van Kahler is met de huidige stand van de wetenschap niet te genezen, maar het verloop van de ziekte is met medicijnen en chemotherapie met jaren te vertragen.

Symptomen en verschijnselen

Sommige mensen leven jaren met de ziekte van Kahler zonder klachten te krijgen die bij de ziekte horen, of deze als zodanig te herkennen. De eerste symptomen van de ziekte van Kahler openbaren zich door het voelen van pijn in de botten van de rug. Soms breidt deze pijn zich uit naar de ribben, nek en het bekken. De botten worden bij de ziekte van Kahler steeds zwakker en breken makkelijk. Andere veel voorkomende symptomen van de ziekte van Kahler zijn:

  • vermoeidheid, veroorzaakt door bloedarmoede
  • infecties aan de urine- en luchtwegen
  • vermagering door verminderde eetlust
  • dorst als gevolg van groter percentage kalk in het bloed
  • slecht functionerende nieren
  • regelmatig niet normale bloedingen (bloedneus of tandvleesbloedingen)
  • hoofdpijn
  • afname van het gezichtsvermogen

Diagnose van de ziekte van Kahler

Wordt vermoed dat iemand de ziekte van Kahler heeft? Dan wordt door het verrichten van een bloedonderzoek het kalkgehalte in het bloed gemeten en de waarden van de bloedcellen in kaart gebracht. Ook de urine moet worden nagekeken op de aanwezigheid van kenmerkende eiwitten. Na afronding van het bloedonderzoek wordt een beenmergonderzoek gedaan. Hier kijkt men met name naar de hoeveelheid plasmacellen. Normaal is dit minder dan vijf procent, maar bij de ziekte van Kahler kan dit percentage toenemen van 20 procent tot wel meer dan 70 procent.

Meestal wordt gelijktijdig met het beenmergonderzoek een chromosomenonderzoek gedaan, waarbij geconstateerde afwijkingen belangrijk zijn voor een behandelplan en prognose van de ziekte van Kahler. Daarnaast is het gebruikelijk om bij het vermoeden van de ziekte van Kahler skeletfoto’s te laten maken, waarmee al ontstane botontkalking (osteoporose) en andere botaantasting zichtbaar wordt. Hier op onze website proberen wij u zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

Behandeling van de ziekte van Kahler

Er zijn verschillende manieren om van de kwaadaardige cellen die ontstaan zijn door de ziekte van Kahler af te komen, waarvan chemotherapie, toedienen van bloedvatgroeiremmers en eiwitafbraakremmers de meest voorkomende zijn. Wat de chemotherapie tegen de ziekte van Kahler betreft, deze medicijnen zullen de kwaadaardige plasmacellen, maar ook de gewone bloedcellen doden. Plasmacellen zijn echter vaak sterker dan myeloomcellen en kunnen daarom steeds tussendoor herstellen. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt wordt de zwaarte van de chemotherapie bepaald. Hoe jonger de patiënt is, des te intensiever de behandeling om de ziekte van Kahler te bestrijden. Na een aantal kuren tegen de ziekte van Kahler zal een korte opname volgen om stamcellen te verzamelen voor een stamceltransplantatie. Bij een dergelijke transplantatie wordt de patiënt met een zeer hoge dosis chemotherapie behandeld om zoveel mogelijk myeloomcellen te doden. Dit lukt namelijk onvoldoende bij reguliere chemotherapie. Gedurende de weken na de chemotherapie worden de eigen ingevroren stamcellen weer teruggeplaatst in het lichaam. Na voldoende herstel kan de patiënt dan weer naar huis.

Voor, tijdens en na de behandeling kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden bij het verlichten van rugpijn en andere aan de ziekte van Kahler gerelateerde klachten. Op de homepage van Fysiotherapie Informatie kunt u hier meer informatie over vinden.

In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: