Verstuikte enkel

Verstuikte enkelEen verstuikte enkel is meestal met huismiddeltjes eenvoudig te genezen. Houden de klachten van de verstuikte enkel aan, roep dan de hulp in van een fysiotherapeut.

Een verzwikte of verstuikte enkel is meestal het gevolg van een misstap, een val of een ongelukkige landing na een sprong. Uw voet kantelt plotseling te ver naar binnen of naar buiten, waardoor de buitenste enkelbanden uitrekken. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes, maar soms gaan er ook bloedvaatjes kapot. De verstuikte enkel wordt dan dik en blauw. Uitgebreide informatie over wat een verstuikte enkel is en hoe u een verstuikte enkel het beste kunt behandelen, kunt u vinden op de betreffende webpagina van het Nederlands Huisartsen Genootschap, maar ook op de website van Fysiotherapie informatie. Verder kunt u een online EHBO-les over de behandeling van een verstuikte enkel volgen. Ervaringen van anderen met een verstuikte enkel zijn in de online media ook ruim voorhanden.

Gevolgen van een verstuikte enkel

Als uw verstuikte enkel niet vanzelf geneest, en ook niet goed behandeld wordt, kunnen de klachten chronisch worden. U krijgt dan te maken met de volgende problemen:

  • blijvende pijn en instabiliteit van de enkel;
  • angst om opnieuw uw enkel te verzwikken, en juist daardoor extra kans dat dat inderdaad gebeurt;
  • verminderde kracht in uw enkel;
  • verminderde coördinatie;
  • vermindering van uw uithoudingsvermogen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Behandeling van een verstuikte enkel

De beste behandeling van een verstuikte enkel begint direct na het incident. Probeer de zwelling tegen te gaan door de verstuikte enkel gedurende een kwartier of twintig minuten af te koelen met ijs of koud stromend water. Kunt u daarna nog steeds niet op de verstuikte enkel staan, of doet het flink pijn, roep dan professionele medische hulp in. Ga dus naar de huisarts, een fysiotherapeut of de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis om naar uw verstuikte enkel te laten kijken. Alleen met goede adviezen en een gerichte behandeling beperkt u de kans dat uw verstuikte enkel leidt tot chronische klachten. In alle gevallen is het verstandig om een korte tijd rust in acht te nemen. Probeer de verstuikte enkel pas weer te belasten als de ergste zwelling voorbij is. En als u dan toch niets te doen heeft, beweeg uw enkel dan regelmatig: draai rondjes met uw tenen of met uw voet, of probeer uw voet te strekken en te buigen ten opzichte van uw onderbeen. Hiermee bevordert u de doorbloeding, dringt u de zwelling terug en voorkomt u dat uw verstuikte enkel stijf wordt. Probeer verder om de eerste dagen na de verstuiking uw voet met de verstuikte enkel hoog te leggen. Ook dit helpt om de zwelling in de verstuikte enkel te laten verminderen. Probeer daarnaast de leefregels aan te houden die voor iedereen gelden. Als u beter in uw vel zit, kunt u ook beter met de ongemakken van een verstuikte enkel omgaan.

Het belang van fysiotherapie bij een verstuikte enkel

Als het niet lukt om binnen enkele dagen uw verstuikte enkel weer belasten, is het raadzaam om de hulp van een fysiotherapeut in te roepen. Ook bij chronische klachten zult u baat hebben bij behandeling door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal eerst kijken naar de aard en de ernst van het letsel. Op basis van zijn bevindingen zal hij u vertellen hoe het herstel naar verwachting zal verlopen. Verder zal hij u voorlichting, adviezen en oefeningen voor uw verstuikte enkel geven. Als het nodig is, zal hij u leren hoe u gebruik moet maken van hulpmiddelen zoals een tape, bandage of enkelbrace. Ook kan de fysiotherapeut een behandel- en trainingsprogramma opstellen dat is afgestemd op uw persoonlijke situatie, zodat u uiteindelijk weer alles kunt doen wat u ook vóór de blessure kon.

Kunt u hulp gebruiken bij het zoeken naar een geschikte fysiotherapeut bij u in de buurt? Neem contact met ons op of ga naar praktijk zoeken, dan vindt u er zeker een.

Bekijk ook informatie over: