Triggerfinger

TriggerfingerEen triggerfinger is een vinger die ‘vastloopt’ en vervolgens krom blijft staan. Vrouwen hebben vaker last van een triggerfinger dan mannen. Echter met de hedendaagse technologie komt de klacht triggerfinger veel vaker voor dan vroeger. Hierbij moet u denken aan het gebruik van bijvoorbeeld de mobiele apparaten zoals ipad’s en telefoons. Ook het veelvuldig achter de computer zitten kan een triggerfinger veroorzaken.

Symptomen van een triggerfinger

Vanuit de buigspieren in de onderarm lopen er pezen naar uw vingers. Zodra de buigspieren zich aanspannen, trekken ze de pezen in uw de vingers krom. Zo wordt het mogelijk om een grijpbeweging met uw handen te maken. Om deze pezen soepel te laten glijden, lopen ze door een soort kokertje. Dit is een peesschede die gevuld is met een smeerstof. Een triggerfinger begint meestal met een vervelend gevoel aan de basis van uw vinger. In een later stadium van een triggerfinger lijkt het alsof het probleem in het middelste of laatste gewricht van de vinger zit. Want bij een triggerfinger is de peesschede van de buigpees geïrriteerd of ontstoken waardoor de pees in de peesschede vastloopt. U ondervindt dan problemen bij het strekken en buigen van die bewuste vinger. Een triggerfinger kan bovendien pijnlijk en stijf aanvoelen. Soms blijft de triggervinger zelfs even helemaal vastzitten, waarna het strekken gepaard gaat met een schokje en een klik. Een ander kenmerk van een triggerfinger is dat er aan de onderkant van de aangetaste vinger in de handpalm een knobbeltje kan zitten.

Hoe wordt een triggerfinger veroorzaakt?

Er is niet altijd direct een duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom een pees of peesschede geïrriteerd raakt. Een triggerfinger kan onder meer ontstaan door:

  • een knobbeltje of een zwelling in de pees
  • een vernauwde peesschede
  • overbelasting of abnormaal gebruik van de hand
  • ziektes zoals reuma, jicht en diabetes

Overbelasting komt bijvoorbeeld voor bij muzikanten en bij personen die langdurig typewerk verrichten. Bij oudere mensen is er soms een relatie te leggen tussen een triggerfinger en slijtage of het verouderingsproces. Maar ook jonge kinderen kunnen al last hebben van een triggerfinger. Naarmate de triggerfinger langer voortduurt, kan de vinger in gebogen positie klem komen te zitten. Er kunnen meerdere vingers tegelijk zijn aangedaan en het kan ook voorkomen dat de vingers van beide handen worden aangetast. Een triggerfinger komt het meest voor aan de ringvinger, de middelvinger en de duim. Vrouwen hebben bovendien vaker last van een triggerfinger dan mannen. Neemt u ook eens een kijkje op de homepage van Fysiotherapie Informatie, waar u meer te weten kunt komen over gezond ouder worden en het voorkomen van een triggerfinger.

Behandeling van een triggerfinger

In de meeste gevallen is een triggerfinger geen ernstige kwaal en volgt er vanzelf genezing wanneer de hand voldoende rust krijgt. Ook kan een fysiotherapeut de triggerfinger behandelen en ervoor zorgen dat de pees weer pijnloos en vrij kan bewegen in de peesschede. Dit gebeurt dan door massage van het geïrriteerde gebied of het aanleggen van een spalkje. Een triggerfinger kan ook door de huisarts worden behandeld met een ontstekingsremmend middel. Hierbij worden corticosteroïden met een injectienaald rechtstreeks in de peesschede van de triggerfinger gespoten. Zo’n injectie zorgt ervoor dat de ontsteking tot rust komt en de pees weer goed in de peesschede kan functioneren. De eerste dagen na de injectie kunnen de klachten van een triggerfinger wel tijdelijk verergeren. Het kan ongeveer drie tot zes weken duren voordat er resultaten van deze behandeling merkbaar zijn. Indien noodzakelijk kan er een tweede injectie gegeven worden. Als deze behandelingen niet afdoende blijken te zijn, kan er gekozen worden voor een operatie om van de pijnlijke triggerfinger af te komen. Deze operatie wordt poliklinisch door een orthopedisch chirurg uitgevoerd. Hierbij wordt er in de lengterichting een klein sneetje in de peesschede gemaakt, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de verdikte pees. Vermoedt u dat u last heeft van een triggerfinger? Raadpleeg dan altijd eerst een huisarts of een fysiotherapeut.

Wij kunnen u assisteren bij het vinden van een fysiotherapeut die uw triggerfinger kan behandelen. Neem contact met ons op of ga voor een handig overzicht van fysiotherapiepraktijken bij u in de buurt naar de pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: