Tenniselleboog

TenniselleboogEen tenniselleboog heeft zijn naam gekregen doordat vroeger veel van de mensen die aan deze aandoening leden tennissers waren. Tegenwoordig is die naam eigenlijk deels achterhaald, aangezien meer dan genoeg mensen die nooit een racket ter hand nemen ook een tenniselleboog oplopen.

Een tenniselleboog is een ontsteking van een van de pezen in de elleboog. Die pezen zijn belangrijk voor de bewegingsvrijheid van uw onderarm en hand. De spieren in uw bovenarm zijn via die pezen verbonden met die lichaamsdelen. Wanneer u een tenniselleboog heeft opgelopen, kunt u uw hand en onderarm veel minder goed bewegen. Ook kan er krachtverlies optreden door een tenniselleboog. U kunt opeens niet meer een theekopje vasthouden en een deur opendoen doet nodeloos veel pijn. Rondom de bron van de ontsteking, in dit geval de elleboog, kan er een zwelling ontstaan, maar dat gebeurt niet zonder meer bij elke tenniselleboog. Tevens kan de huid rood uitslaan rond de ontsteking.

Tenniselleboog: oorzaken

Pezen zijn taai. U kunt ze goed vergelijken met de staalkabels van een brug: die zijn enorm stevig en robuust en kunnen een ongelooflijke trekbelasting aan. Helaas zijn ze onderhevig aan mankementen en slijt. De kabels kunnen gaan roesten of een van de vezels in de kabels kan breken, met rampzalige gevolgen.

Uw pees kent ook dat soort gevoeligheden. De aartsvijand van een gezonde pees is overbelasting. Wie veel tennist, vraagt veel van zijn pezen. Tennisballen suizen soms met wel honderd kilometer per uur tegen een racket aan. Dat is een enorme klap voor de pees; wanneer u herhaaldelijk zo veel druk op de pees plaatst, raakt die op een gegeven moment ontstoken waardoor een tenniselleboog kan ontstaan.

De tenniselleboog van vandaag de dag vindt zijn oorsprong meestal niet in fanatieke tennissessies, maar in computerwerk. Heel veel mensen hanteren een verkeerd postuur terwijl ze hun tikwerk verrichten. Dat resulteert in overbelasting van de pees. Wanneer die overbelasting niet tijdig wordt bespeurd en verholpen, loopt u een tenniselleboog op.

Tenniselleboog: ongemak en oefeningen

Een tenniselleboog kan uwleven danig ontregelen. Wat moet u immers doen als elke keer dat u een deur opent de pijnscheuten door uw arm heen schieten vanwege uw tenniselleboog? Wie een kop koffie wil drinken en vervolgens misselijk van de pijn wordt, staat niet te springen om ook maar iets voor elkaar te krijgen. Het is daarom zaak een tenniselleboog zo snel mogelijk te genezen. Helaas wringt daar de schoen. De genezing van een tenniselleboog neemt, net als bij alle andere peesontstekingen, heel veel tijd in beslag. Reken op maanden, geen weken of dagen. En al die tijd speelt de beperkte mobiliteit u parten.

U kunt het herstel van een tenniselleboog versnellen door oefeningen te doen. Die stimuleren uw lichaam het herstel te versnellen. Hier vindt u nog meer nuttige oefeningen voor een sneller herstel van een tenniselleboog.

Fysiotherapie bij een tenniselleboog

Een andere goede behandelmethode bij een tenniselleboog is fysiotherapie. De fysiotherapeut laat u oefeningen doen om uw elleboog te versterken en te versoepelen, zodat u overbelasting, en daarmee een tenniselleboog, in de toekomst kunt voorkomen. Ook neemt hij uw postuur onder de loep. Mocht daar iets aan mankeren, dan laat hij u zien hoe u uw houding moet veranderen om overbelasting te voorkomen. Een tenniselleboog laat zich het best in een vroeg stadium behandelen. Raadpleeg dus altijd een dokter wanneer u merkt dat uw elleboog kuren vertoont.

Informatie over een tenniselleboog is rijk voorhanden, maar het loont zich om u voor een bezoek aan de fysiotherapeut breed te oriënteren op Fysiotherapie informatie. Hier vind u niet alleen informatie over deze aandoening, maar ook objectief en nuttig naslagwerk omtrent andere gerelateerde aandoeningen.

Neem contact met ons op voor hulp bij het vinden van een fysiotherapeut bij u in de buurt die uw tennisarm kan behandelen of zoek een fysiotherapiepraktijk via onze handige pagina.

Bekijk ook informatie over: