Tennisarm

TennisarmEen tennisarm is een overkoepelende benaming voor klachten die zich voordoen aan de buitenkant van de elleboog. Heeft u last van klachten aan de binnenkant van uw elleboog? In dat geval heeft u niet te maken met een tennisarm, maar met een zogenoemde golferselleboog.

In medische termen wordt er bij pijn aan de buitenzijde van de elleboog gesproken van een niet-bacteriële ontsteking van het weefsel in de pezen. Een tennisarm kan echter ook worden omschreven als kleine scheurtjes die door overbelasting of door letsel worden veroorzaakt.

Ontstaan van een tennisarm

U hoeft niet te tennissen om een tennisarm te krijgen, maar bij tennisspelers die te maken hebben met deze aandoening is het ontstaan ervan mogelijk wel te wijten aan het herhaald slaan van een bal. Zoals gezegd kan overbelasting van de arm of letsel aanleiding zijn voor het ontstaan van de tennisarm. Bij letsel kunt u denken aan het hard stoten van de elleboog tegen bijvoorbeeld een muur of door te hard te trekken met de arm. Dat de functie van de elleboog verstoord kan raken, kan onder meer aan een degeneratief proces worden toegeschreven. De kwaliteit van het weefsel van de pezen neemt in de loop der jaren af en bij een tennisarm kan er een verkleving ontstaan die verschillende symptomen met zich meebrengen.

Klachten bij een tennisarm

De belangrijkste klacht die u ervaart bij een tennisarm is pijn. Uw tennisarm zal niet constant pijn doen, maar vooral als u de arm beweegt, bijvoorbeeld als u de hand dichtknijpt of als u de pols naar achteren probeert te buigen of de onderarm een beweging naar buiten maakt. In principe kan een tennisarm vanzelf overgaan, maar dan moet u wel veel geduld hebben. Het kan namelijk meerdere maanden duren voordat de tennisarm genezen is. Dat houdt natuurlijk in dat u beperkt bent in uw bewegingsvrijheid, want door de pijnklachten bent u belemmerd in het gebruik van uw tennisarm. Het is dan lastig om uw arm bij alledaagse bezigheden te gebruiken. Dat ervaart u bijvoorbeeld al bij het uitwringen van een schoonmaakdoekje, bij het optillen van uw kind of als u probeert een schroef ergens in te draaien. U kunt uw tennisarm wel gebruiken door de arm in een andere houding te plaatsen, zodat er geen pijn gevoeld wordt. Het wordt overigens afgeraden om een steunband te dragen, maar wat u wel kunt doen is bijvoorbeeld uw tennisarm koelen met ijs om de pijn te verlichten. Zoals u bovenstaand heeft kunnen lezen, zijn mogelijke ongemakken bij een tennisarm:

  • Pijn
  • Beperking bewegingsvrijheid
  • Lange herstelperiode
  • Stijf gevoel in arm

Behandeling bij een tennisarm

Een tennisarm hoeft niet altijd behandeld te worden, maar het herstelproces kan uiteraard wel sneller voltooid worden als er voor een behandeling wordt gekozen. Het kan anders, zoals eerder vermeld, maanden duren voordat de pijnklachten van uw tennisarm zijn verdwenen. Zelf oefeningen doen is een mogelijkheid net als lichamelijk goed in conditie komen en blijven. Daar kunnen vitaminen en voedingssupplementen een rol bij spelen, zoals die van Life Extension. Verder kan een bezoek aan de fysiotherapeut verlichting geven en het herstel van een tennisarm bevorderen. Ondanks dat een tennisarm vanzelf kan genezen is duidelijk dat het regelmatig uitvoeren van oefeningen op advies van een fysiotherapeut herstelbevorderend werkt. Zo kunnen excentrische oefeningen zorgen voor het aanmaken van collageen weefsel, waarbij de pijn van het peesweefsel verminderd zal worden. De pees wordt bij dergelijke oefeningen als het ware verlengd. Fysiotherapie kan zeker bijdragen aan een voorspoedig herstel van de tennisarm en thuis kunnen de opgegeven oefeningen extra effectief zijn. De tennisarm hoeft namelijk niet ontzien te worden. Wilt u meer weten over wat fysiotherapie voor uw tennisarm kan betekenen? Dan kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut.

Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste therapeut bij u in de omgeving. Neem contact met ons op of ga de pagina praktijk zoeken.

Voor meer informatie over bij welke aandoeningen en ziektes de fysiotherapeut kan helpen, bezoekt u de homepagina fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: