Stijve nek

Stijve nekEen stijve nek kan op allerlei manieren ontstaan. De meeste mensen hebben in hun leven wel eens te maken gehad met een stijve nek en u wellicht ook. De pijn in de nek kan ineens ontstaan door een verkeerde beweging, maar ook door op de tocht te hebben gezeten of door een andere oorzaak. Doorgaans verdwijnen de klachten van de stijve nek vanzelf, maar in enkele situaties kan een behandeling zeker uitkomst bieden.

Oorzaken van een stijve nek

Naast dat er door een verkeerde beweging of tocht een stijve nek kan ontstaan, zijn er nog meer oorzaken mogelijk, bijvoorbeeld door te lang achtereen in eenzelfde houding aan het werk te zijn geweest of door een meer zeldzame oorzaak. Een whiplash als gevolg van een ongeluk met de auto kan bijvoorbeeld tot een stijve nek leiden, maar ook artrose of het inzakken van de wervels door osteoporose kan daartoe aanleiding geven. Verder kan er bij een stijve nek ook nog gedacht worden aan een mogelijke nekhernia, reuma of aan een fractuur in de wervels. Een stijve nek kan zich tevens voordoen bij hersenvliesontsteking. De meer zeldzame oorzaken van een stijve nek gaan veelal gepaard met andere symptomen, zoals hoofdpijn bij een whiplash en hoge koorts bij hersenvliesontsteking. Samenvattend kunnen oorzaken van een stijve nek de volgende zijn:

  • Verkeerde houding
  • Overbelasting
  • Tocht
  • Whiplash
  • Reuma
  • Fractuur
  • Hernia
  • Hersenvliesontsteking

Stijve nek door verkeerde houding

Als een stijve nek wordt veroorzaakt door een verkeerde houding, dan komen de spieren vast te zitten en dat zorgt voor een beperking van de beweeglijkheid van de nek. U kunt dan maar lastig uw hoofd draaien en als u het probeert, dan krijgt u pijn in de nek. Door de verkeerde houding of overbelasting raken de spieren in de nek verzuurd. Normaal gesproken wordt het melkzuur, dat als afvalproduct wordt beschouwd, afgevoerd. Bij een stijve nek zal het melkzuur zich in het spierweefsel ophopen, zodat u nekklachten krijgt dat aanvoelt als hevige spierpijn. Als u rustig aandoet, dan zal binnen enkele dagen de stijve nek en de daarmee gepaard gaande pijn verdwijnen. Heeft u een stijve nek als gevolg van stress, dan staat er te veel spanning op de spieren en kunt u ontspanningsoefeningen doen. Bij erge pijnklachten is het mogelijk om een vrij verkrijgbare pijnstiller te nemen.

Behandeling van een stijve nek

Een goede lichamelijke conditie zorgt ervoor dat een stijve nek sneller over zal gaan en kan het bovendien eerder voorkomen. Goed voor uzelf zorgen is dan ook belangrijk en naast een gevarieerd voedingspatroon en actieve levensstijl kunt u daarin aanvulling vinden door vitaminen of supplementen te gebruiken.

Als een stijve nek niet vanzelf overgaat, dan wordt het tijd om actie te ondernemen en kan er op basis van de oorzaak een behandeling tegen de stijve nek worden ondergaan, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut te bezoeken. Door een behandeling op het gebied van fysiotherapie te ondergaan kan bijvoorbeeld de lichaamshouding worden verbeterd. Er kunnen oefeningen worden gedaan om de kracht van spieren te verbeteren, waardoor ook meer controle over de coördinatie van het lichaam kan worden verkregen. Een van de belangrijkste doelen bij fysiotherapie is het verminderen van de pijnklachten en stijve nek in combinatie met het verbeteren van de kracht en coördinatie. Bij een eerste bezoek aan de fysiotherapeut zullen de klachten die ontstaan zijn door een stijve nek worden besproken en kan er een behandelplan worden opgesteld. Naast de behandeling voor een stijve nek of de oorzaken daarvan, kan de fysiotherapeut ook oefeningen voorschrijven die u thuis uit kunt voeren. Uiteraard kunnen er ook tips worden gegeven om in de toekomst een stijve nek te voorkomen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van fysiotherapie bij een stijve nek? Neem dan contact met ons op of ga naar de pagina praktijk zoeken. Ook kunt u zich verder oriënteren vanuit de homepage van Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: