Sportfysiotherapie

SportfysiotherapieSporten is gezond, maar te lang doorgaan met een blessure is onverantwoord. Met sportfysiotherapie overwint u uw blessure.

Sportfysiotherapie is als specialisatie ontstaan binnen de fysiotherapie, een tak die zich richt op fysieke therapie voor het menselijk lichaam. Klachten die zich bevinden in het menselijk steun- en bewegingsapparaat dienen behandeld te worden met fysiotherapie. Voor sporters is er specifieke sportfysiotherapie, gericht op het menselijk lichaam in een sporterscontext. Sportfysiotherapie kan effectief zijn voor zowel topsporters, breedtesporters als recreatiesporters.

Sportfysiotherapie: een bijzondere tak binnen de fysio

Bij bepaalde sporten horen bepaalde spiergroepen die veel gebruikt worden en soms overbelast raken. Ook zijn er bepaalde lichaamshoudingen of vaak herhaalde bewegingen die belangrijk zijn bij bepaalde sporten. Hierdoor kunnen bepaalde klachten aan spieren, spiergroepen, gewrichten of wervels ontstaan. Sportfysiotherapie kan hiervoor dan een effectieve oplossing bieden om de overbelaste spieren of pijnlijke gewrichten weer te herstellen of naar behoren te laten functioneren. Bij een ernstigere blessure zal de sportfysiotherapie van langere duur zijn; de therapie moet dan over langere termijn vaak herhaald worden voordat het lichaam weer klaar is voor grote inspanningen. Daarnaast bestaat er binnen de sportfysiotherapie een belangrijke vertakking: voornamelijk op basis van intensiviteit. Voor topsporters is hun lichaam natuurlijk van groot belang en topsporters hebben er baat bij weer zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. In tegenstelling tot recreatiesporters is de sportfysiotherapie die zij volgen van zeer intensieve aard en wordt iemand aan de hand van veel herhaling en oefening zo snel mogelijk geholpen.

Sportfysiotherapie: een lastige fysieke therapie?

Een moeilijk aspect van de sportfysiotherapie is het feit dat het lichaam weer voorbereid moet worden op een nieuwe, krachtige of langdurige inspanning. In het geval van een blessure is het dus belangrijk dat de patiënt met behulp van sportfysiotherapie binnen een korte periode weer klaargestoomd wordt voor een nieuwe inspanning. In de sportfysiotherapie zelf moet rekening gehouden worden dat het lichaam oprecht weer klaar is om te gaan sporten als de therapie ten einde loopt. Anders zal de patiënt op korte termijn opnieuw mogen deelnemen aan de sportfysiotherapie: wat in principe betekent dat de eerste therapie niet toereikend genoeg is geweest. Sportfysiotherapie bestaat in feite uit het aanbod van curatieve, preventieve en prestatieve zorg op alle sportniveaus. De patiënt wordt tijdens de sportfysiotherapie daarbij behandeld, begeleid, geadviseerd en voorgelicht. Op die manier is de fysieke sportfysiotherapie zo compleet mogelijk van aard en is de patiënt zelf ook op de hoogte van de kern van het probleem en hoe dit in de toekomst eventueel is te voorkomen, met of zonder sportfysiotherapie. Ook wordt sportfysiotherapie uiteindelijk niet uitsluitend gebruikt voor recreatieve- of topsporters: bij ouderen, kinderen en andere kwetsbare groepen kan het sportelement in de sportfysiotherapie ook ingezet worden als deel van de therapie.

Na de sportfysiotherapie weer sporten

De sportfysiotherapie wordt vaak gegeven in een aparte praktijk of op een aparte afdeling van een medisch centrum. Ook bij sportverenigingen en sportbonden vindt u vaak fysio’s die gespecialiseerd zijn in sportfysiotherapie. De sportfysiotherapie als aparte tak is extra belangrijk, omdat de klachten vaak ontstaan zijn uit het (te) intensief sporten of bewegen en de patiënt deze (intensieve) sport na de sportfysiotherapie weer wilt voortzetten. Om die reden is het belangrijk dat de fysiotherapeut kennis van zaken heeft en genoeg ervaring binnen de sportfysiotherapie om elke sporter te kunnen helpen. Naast de sportfysiotherapie is ook voorlichting, uitleg en een enkele waarschuwing op z’n plek om te voorkomen dat een patiënt op korte termijn met dezelfde klachten bij de sportfysiotherapie terugkomt. Al met al is het van belang dat iedereen zich realiseert dat men zuinig moet zijn op zijn of haar lichaam en bij klachten op tijd aan de bel dient te trekken. Op die manier kan men met voldoende fysieke sportfysiotherapie op korte termijn weer genieten van het sporten!

Om in contact te komen met een sportfysiotherapeut, kunt u op ons rekenen. Neem daarvoor contact met ons op en we zorgen dat u een therapeut bij u in buurt vindt. U kunt ook via praktijk zoeken zien bij welke fysiotherapiepraktijken in uw omgeving u terecht kunt. Voor meer fysiotherapie informatie verwijzen wij u door naar onze homepage.

Bekijk ook informatie over: