Spierpijn

SpierpijnSpierpijn: iedereen kent het wel. Er is niets mis met spierpijn, maar wat nou als de spierpijn maar niet wil wegtrekken?

Spierpijn en hypertrofie

Waar komt spierpijn eigenlijk vandaan? Het is toch best vreemd dat een spier soms zomaar zeer doet. Als u weet hoe een spier wordt belast, snapt u waar de pijn vandaan komt. Wanneer u beweegt, gebruikt u uw spieren. Wanneer u heel intens beweegt, vraag t u heel veel van uw spieren. Zo veel zelfs, dat uw spieren schade oplopen. Aan de oppervlakte lijkt uw spier niets te mankeren, maar op microniveau zijn hele weefsels uit elkaar gerukt. wat spierpijn veroorzaakt. Na je beweegsessie neemt u rust, zodat de spier de schade kan herstellen. Dat is het principe van bodybuilding en krachtsporten: u beschadigt de spier, zodat die daarna ter compensatie sterker wordt dan die daarvoor was. Dat proces heet hypertrofie. Een beetje spierpijn is daarbij onvermijdelijk. Wanneer de spierpijn echter zelfs na dagen rusten niet wegtrekt, mag u spreken van een probleem. Hier leest u nog meer over hypertrofie.

Chronische spierpijn: symptomen en oorzaken

Spierpijn die maar niet wil genezen is geen normale spierpijn en wijst vaak op een ander probleem. De symptomen van chronische spierpijn zijn vrij eenvoudig te herkennen: de spier doet zeer. De spierpijn kan brandend van aard zijn, maar kan ook voelen als een zwelling of een ‘knak’ in de spier. U kunt de spier vaak niet goed bewegen en vaak doen bewegingen ook goed zeer. Vooral extreme bewegingen, oftewel bewegingen waarbij u een spier volledig rekt of aanspant, bezorgen u veel pijn.

Er wordt weleens gezegd dat spierpijn een ophoping van melkzuur is. Dat is onderhand een universele waarheid geworden, maar helaas is die omschrijving feitelijk niet correct. Ja, het klopt dat een spier die zwaar belast wordt een hogere concentratie melkzuur bevat dan een onbelaste spier. Nee, het is niet bewezen dat dat de bron van de spierpijn is. Wat de bron echter wel kan zijn, is een andere aandoening, zoals een verrekking. Een verrekte spier is zo zwaar belast dat de spiervezels zijn gescheurd. Dat veroorzaakt flinke pijn. Het nadeel is dat een verrekte spier veel minder snel geneest dan een normaal belaste spier.

Spierpijn kan daarnaast het gevolg zijn van een breed scala aan aandoeningen. Influenza kan u laten voelen alsof uw hele lichaam brandt. Tegen de spierpijn kunt u dan weinig doen naast gewoonweg uitzieken. Sommige aandoeningen, zoals fibromyalgie, veroorzaken ook spierpijn. Of de spierpijn dan te behandelen is, hangt volledig af van de aard van de aandoening. Lees hier meer over chronische spierpijn.

Spierpijn en supplementen

Veel bodybuilders en krachtsporters weten er alles van: supplementen. Wie echt veel sport, doet er goed aan het lichaam zo nu dan een handje te helpen. Dat kunt u doen door supplementen te slikken zoals creatine, whey-eiwit en vitaminepillen. Deze supplementen zijn allemaal uitstekend en bovendien bevorderend voor de gezondheid. Supplementen kunnen echter nooit een vervanging zijn voor een rijk en gevarieerd eetpatroon.

Spierpijn behandelen

Er bestaan verschillende manieren om spierpijn te behandelen. Rust is, net als bij alle andere vormen van pijn, een goed geneesmiddel. Is de pijn in uw spieren echt heel erg, probeer die spier dan expliciet te ontzien. Wat ook goed helpt, is een massage. Een masseur kan, mits hij zijn vak verstaat, de bloedsomloop in uw spier verhogen. Wanneer er meer bloed door een spier stroomt, kan het lichaam de minuscule scheurtjes en beschadigingen in uw spier sneller herstellen. Lees ons blog voor meer tips om spierpijn te verminderen.

Mocht de spierpijn aanhouden, dan kan fysiotherapie helpen. Fysiotherapie is er namelijk op gericht om het lichaam te versoepelen en te versterken, zodat u de pijn de volgende keer kunt voorkomen. Fysiotherapie helpt niet tegen alle soorten spierpijn, maar in veel gevallen kunt u er wel degelijk baat bij hebben.

Wij helpen u graag bij het lokaliseren van een fysiotherapeut die uw spierpijn kan behandelen. Contacteer ons of ga naar de pagina praktijk zoeken. Kijk ook op de homepage van Fysiotherapie informatie voor meer kennis.

Bekijk ook informatie over: