Spierdystrofie

SpierdystrofieBij spierdystrofie worden bepaalde spiergroepen geleidelijk zwakker. Spierdystrofie is helaas niet te genezen. Wel is het mogelijk om sommige verschijnselen te bestrijden of te verlichten. Vraag advies aan een fysiotherapeut.

Spierdystrofie houdt dus in dat bepaalde spiergroepen geleidelijk zwakker worden. De ziekte wordt veroorzaakt door fouten in uw DNA. Afhankelijk van welk gen of welke genen beschadigd zijn, kan spierdystrofie zich op verschillende manieren uiten. Sommige varianten van spierdystrofie komen alleen bij jongens en mannen voor. Vrouwen kunnen dan wel draagster zijn en de ziekte doorgeven aan hun zonen zonder dat zij zelf of hun dochters de verschijnselen ervan ontwikkelen. Een van de ernstigste vormen van spierdystrofie is Duchenne spierdystrofie. Bij deze vorm zijn, door een tekort aan een bepaald eiwit, de wanden van de spiercellen niet veerkrachtig en stevig genoeg. Daardoor sterven de spiercellen af en worden ze vervangen door bindweefsel.

Varianten van spierdystrofie

Er zijn verschillende vormen van spierdystrofie. De Vereniging Spierziekten Nederland noemt onder meer de volgende varianten:

  • Duchenne spierdystrofie verzwakt spieren in het hele lichaam zodanig dat ze niet meer kunnen worden gebruikt. Deze ernstige ziekte komt voor bij 1 op de 4.000 pasgeboren jongens.
  • Becker spierdystrofie doet denken aan de spierdystrofie van Duchenne, maar heeft een minder ernstig verloop. Deze ziekte komt voor bij ongeveer 1 op de 20.000 mannen.
  • Limb-girdle spierdystrofie leidt tot geleidelijk krachtverlies in vooral de schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. Deze ziekte lijkt op Duchenne en Becker spierdystrofie, maar is toch een aparte aandoening waarvan diverse typen bestaan. Hoe vaak deze ziekte voorkomt is niet bekend.
  • Myotone dystrofie wordt onder meer gekenmerkt door vertraagd ontspannen van spieren (myotonie). Deze ziekte komt voor bij 1 op de 8.000 mensen. Er zijn vier verschillende typen van deze ziekte bekend.
  • Facioscapulohumerale dystrofie tast vooral de spieren van het gezicht (facies), de schouderbladen (scapulo) en de bovenarmen (humerus) aan. Deze ziekte komt voor bij 1 op de 20.000 mensen.
  • Emery-Dreifuss spierdystrofie tast in het begin de bovenarm- en onderbeenspieren aan. In een later stadium worden ook andere spieren korter of zwakker en kunnen er hartklachten optreden. Deze ziekte komt in Nederland voor bij minder dan 15 mensen.
  • Proximale myotone myopathie tast vooral de bovenarmen en -benen aan. Deze ziekte komt in Nederland voor bij enkele tientallen mensen.
  • Oculofaryngeale spierdystrofie tast vooral de spieren van de de ogen (oculo) en de keel (farynx) aan. Deze ziekte komt in Nederland voor bij ongeveer tachtig tot honderd mensen.

Behandeling van spierdystrofie

Spierdystrofie is helaas niet te genezen. Wel is het mogelijk om sommige verschijnselen te bestrijden of te verlichten. De behandeling van spierdystrofie wordt gecoördineerd door een revalidatiearts. In de meeste gevallen zal die verschillende deskundigen inschakelen, zoals een ergotherapeut, een logopedist of een fysiotherapeut. Soms zijn er medicijnen nodig om hartklachten die gepaard kunnen gaan met spierdystrofie te bestrijden. Voor meer informatie over behandelingen van spierdystrofie en aanverwante aandoeningen kijkt u op de homepage van Fysiotherapie informatie.

Spierdystrofie en fysiotherapie

Een van de specifieke problemen van spierdystrofie is, is dat de spieren korter dreigen te worden. Om dit tegen te gaan moet u lichamelijk actief blijven. Ook moet u proberen de spieren dagelijks te oefenen. Het is belangrijk dat u de oefeningen regelmatig blijft doen. Om te zorgen dat u de nodige lichaamsbeweging blijft volhouden kan de fysiotherapeut u helpen om een beweegprogramma op maat op te stellen. Dit wil zeggen dat de fysiotherapeut de oefeningen zal afstemmen op uw lichamelijke mogelijkheden en beperkingen, en zal zorgen voor een goede aansluiting van het programma op uw dagelijkse activiteiten. Aarzel daarom niet om al uw pijnklachten, vragen en onzekerheden over spierdystrofie voor te leggen aan de fysiotherapeut; er is meer mogelijk dan u denkt.

U kunt ook via ons in contact komen met een gespecialiseerde therapeut. Neem daarvoor eenvoudigweg contact met ons op via de contactpagina of bekijk de pagina ‘praktijk zoeken’.

Bekijk ook informatie over: