Sclerodermie

SclerodermieSclerodermie is een vorm van reuma. Wanneer u last heeft van sclerodermie is er sprake van een verharding van bindweefsel die gepaard gaat met littekens.

 

Wat houdt sclerodermie precies in?

Sclerodermie stamt af van de Griekse woorden ‘skleros’ en ‘derma’, die respectievelijk ‘hard’ en ‘huid’ betekenen. Sclerodermie betekent dus letterlijk ‘harde huid’. Sclerodermie is een niet-erfelijke en vrij zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat het lichaam extra bindweefsel aanmaakt, waardoor het bindweefsel zich uiteindelijk verhardt. De reden hiervoor is een afweersysteem dat niet goed functioneert en als gevolg van sclerodermie maakt het lichaam minder elastine aan en meer collageen. Het betreft hier dus een auto-immuunziekte. Bindweefsel, dat in ons gehele lichaam voorkomt, en dat ervoor zorgt dat alle cellen van gewrichten, huid, organen en spieren bijeen gehouden worden, bestaat uit onder meer elastine en collageen. Wanneer door de ziekte sclerodermie echter meer collageen dan elastine wordt aangemaakt, is er sprake van een verstoorde aanmaak van bindweefsel waardoor het bindweefsel te stug zal worden. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld huidklachten, zoals een verstrakking van de huid of littekenvorming. Dit is de meest voorkomende variant van sclerodermie, namelijk de lokale vorm, maar aangezien het bindweefsel in ons gehele lichaam voorkomt, kan er ook sprake zijn van een systemische vorm waarbij verschillende lichaamsdelen aangetast worden, zoals:

  •  slokdarm
  •  longen
  •  hart
  •  nieren
  •  darmen

Valt sclerodermie goed te behandelen?

Sclerodermie is een chronische ziekte die niet valt te genezen. Een groot probleem bij sclerodermie is dat het een zeldzame vorm van reuma is, slechts 1 op de 10.000 volwassenen in Nederland wordt erdoor getroffen en wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van sclerodermie en het vinden van een medische oplossing worden hierdoor bemoeilijkt. Wel zijn er behandelingen mogelijk die de symptomen van sclerodermie bestrijden. In veel gevallen zult u medicijnen voorgeschreven krijgen die het ziekteproces zullen afremmen, bijvoorbeeld azathioprine of methotrexaat, maar ook medicijnen die pijn- of huidklachten tegengaan behoren tot de mogelijkheden. In veel gevallen zult u daarbij begeleid worden door een reumatoloog die het best in staat is reumatische aandoeningen  zoals sclerodermie te behandelen. Daarnaast spelen diverse behandelaars een rol bij het ziektebeeld:

  •  longarts of cardioloog, omdat organen aangetast kunnen worden;
  •  dermatoloog of plastisch chirurg, vanwege huidproblemen;
  •  oefen- en ergotherapeuten die helpen gewrichten soepel te houden en u leren hoe te bewegen;
  •  maatschappelijk werker of psycholoog vanwege psychische belasting door het ziektebeeld.

Heeft voeding een effect op sclerodermie?

Over het effect van voeding op de symptomen van sclerodermie is weinig bekend. Er zijn echter patiënten die beweren dat bepaald soort voedsel een positief effect heeft op het ziektebeeld en dat het vermijden van sommige producten kan bijdragen aan een vermindering van de sclerodermiesymptomen. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is echter in onvoldoende mate geleverd en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet altijd voor de andere persoon te werken. Een gezonde voeding en een aangepast dieet dragen echter altijd bij aan een goede algehele conditie, waar veel patiënten die lijden aan sclerodermie baat van zouden kunnen ondervinden.

Kan fysiotherapie helpen wanneer ik aan sclerodermie lijd?

Patiënten bij wie sclerodermie is geconstateerd hebben veel baat bij een fysiotherapeutische behandeling. Door zo veel mogelijk te blijven bewegen kunt u ervoor zorgen dat u ondanks de sclerodermie uw spieren in een zo optimaal mogelijke conditie blijft houden. U dient er echter wel rekening mee te houden dat u aan sclerodermie lijdt en dat u uw lichaam dus niet overbelast.

Een fysiotherapeut kan u hier goed bij helpen. Bovendien kan een fysiotherapeut door oefeningen afwijkingen in de gewrichten voorkomen. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: