Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis Reumatoïde artritis is een vorm van reuma waarbij gewrichten ontstoken raken. Deze ziekte komt relatief weinig voor en treft 1 à 2% van de Nederlanders.

Wat is reumatoïde artritis precies?

Reumatoïde artritis, letterlijk reumatische gewrichtsontsteking, is een chronische aandoening en een vervelende vorm van reuma waarbij u te kampen heeft met gewrichtsontstekingen. Daarbij raakt het slijmvlies van een gewricht ontstoken met als gevolg gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten van meestal:

 • uw handen
 • uw polsen
 • uw enkels
 • uw voeten

Reumatoïde artritis wordt gerekend tot de zogenaamde auto-immuunziekten. Dit houdt in dat uw lichaam door deze ziekte in de war raakt en zich eigenlijk tegen zichzelf keert. Bij reumatoïde artritis is er sprake van afweercellen die per ongeluk de eigen gewrichtskapsels en gewrichten aanvallen – diverse omgevingsfactoren en een erfelijke aanleg spelen hierbij een rol – maar de precieze oorzaak van het ontstaan van reumatoïde artritis is nog onbekend. Er wordt hier nog volop onderzoek naar gedaan. Reumatoïde artritis is chronisch en dus blijvend, waarbij u te maken krijgt met rustigere en actievere periodes.

Welke behandelingen bestaan er bij reumatoïde artritis?

Bij de behandeling van reumatoïde artritis zult u in de eerste plaats medicijnen voorgeschreven krijgen, en bijna alle patiënten die aan reumatoïde artritis lijden, zullen tijdens het verloop van hun ziekte meerdere soorten medicijnen moeten innemen. Deze hebben het doel de pijn te bestrijden en de ziekte onder controle te krijgen, waarbij u kunt denken aan:

 • pijnstillers
 • ontstekingsremmers
 • reumaremmers

Ook zult u tijdens de behandeling van reumatoïde artritis te maken krijgen met diverse behandelaars, zoals:

 • reumatologen
 • fysiotherapeuten
 • podotherapeuten
 • orthopedisch chirurgen

Wat kan ik het beste doen en laten wanneer ik reumatoïde artritis heb?

Naast het belang van het voorgeschreven krijgen van de juiste medicijnen en het ondergaan van een geschikte behandelmethode bij reumatoïde artritis, is het van groot belang dat u rekening houdt met deze ziekte en uw leven er enigszins op aanpast. Een gezonde voeding is daarbij zeer belangrijk wanneer u uw reumatoïde artritis onder controle wilt houden, al is over het precieze effect van voeding op het verloop van reuma nog te weinig bekend. Veel mensen die aan reumatoïde artritis lijden hebben echter baat bij het innemen van verschillende soorten voedingssupplementen en ervaren een vermindering van klachten wanneer zij bepaalde mineralen of vitamines tot zich nemen. Naast voeding is het van belang dat u ondanks de reumatoïde artritis voldoende blijft bewegen, waarbij u natuurlijk niets dient te forceren. Hier kunt u bijvoorbeeld meer lezen over hoe u het best kunt blijven bewegen wanneer u last heeft van reumatoïde artritis.

Advies bij reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is zoals gezegd een chronische aandoening waarvan u helaas altijd last zult blijven houden. Aangezien u met deze ziekte zult moeten leren leven, is het van groot belang dat u goed leert om te gaan met reumatoïde artritis. Naast het innemen van medicijnen en een passende behandeling door een reumatoloog, valt een bezoek aan een fysiotherapeut altijd aan te raden als aanvullende behandeling. Een fysiotherapeut is namelijk goed in staat u te helpen met het voorschrijven van oefeningen die u enerzijds helpen goed te blijven bewegen en die uw gewrichten zo soepel mogelijk zullen houden, maar die uw gewrichten anderzijds niet onnodig zullen belasten. Met een juiste oefenmethode die plaatsvindt onder begeleiding van een fysiotherapeut is het goed mogelijk uw reumatoïde artritis zo veel mogelijk onder controle te houden, zodat u weer van het leven kunt genieten.

Voor meer informatie over deze ziekte kunt u het beste contact opnemen met een fysiotherapeut. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: