Polymyalgia rheumatica

Polymyalgia RheumaticaPolymyalgia rheumatica is een aandoening van de spieren in uw nek, schouders of heupen. Als u polymyalgia rheumatica heeft, zijn die spieren stijf en pijnlijk. Polymyalgia rheumatica moet vanzelf genezen. Dit duurt ongeveer twee jaar. Medicijnen en fysiotherapie kunnen verlichting geven.

De oorzaak van polymyalgia rheumatica is niet bekend, maar het goede nieuws is wel dat polymyalgia rheumatica na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnt, al duurt dat in de meeste gevallen wel een jaar of twee. Polymyalgia rheumatica komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en er zijn zo goed als geen gevallen van polymyalgia rheumatica bekend bij mensen onder de vijftig jaar. Dat maakt dat de aandoening vooral als ouderdomsziekte wordt aangemerkt. De naam polymyalgia rheumatica wordt ook wel afgekort tot PMR en de Nederlandse benaming van deze aandoening is spierreuma. Veel informatie over polymyalgia rheumatica kunt u vinden op de website van het Reumafonds, maar ook op Fysiotherapie Informatie. Ervaringen van anderen met polymyalgia rheumatica zijn onder meer te vinden op de betreffende pagina’s van het ReumaForum en het Medisch Forum.

Symptomen van polymyalgia rheumatica

De klachten van polymyalgia rheumatica lijken op die van andere aandoeningen. Om met zekerheid vast te stellen dat u werkelijk polymyalgia rheumatica heeft, is onder meer bloedonderzoek nodig. Toch is het verstandig bij de volgende verschijnselen te denken aan polymyalgia rheumatica:

  • De spieren rond uw nek, hals, schouders, heupen of billen zijn pijnlijk en stijf.
  • De klachten doen zich aan beide zijden voor, al zijn ze misschien aan één zijde begonnen.
  • De klachten zijn direct na het wakker worden het hevigst. Pas na een uur komt u een beetje op gang.
  • Bewegen maakt de pijn erger.
  • U heeft ook ’s nachts veel last.
  • U heeft hebt last van uw polsen of enkels.
  • U merkt dat u achteruit gaat. Dit kan in het uiterste gevallen leiden tot blijvende blindheid, dus wacht niet te lang met een bezoek aan uw huisarts!

Behandeling van polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica moet uit zichzelf genezen. Bij vrijwel iedereen gebeurt dat ook, maar dat kan wel een paar jaar duren. Om de symptomen van polymyalgia rheumatica te onderdrukken zal de arts over het algemeen ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Het effect van de medicijnen is vaak al binnen enkele dagen tot een week merkbaar en de klachten zijn dan grotendeels verdwenen. Helaas treden er wel vaak bijwerkingen op; u kunt er zwaarder door worden en uw gezichtsvermogen kan achteruit gaan. Ook kan het zijn dat u door de medicijnen minder goed gaat slapen. Uw huid kan dunner worden en u kunt te maken krijgen met botontkalking. Zijn de bijwerkingen zo zwaar dat u met de medicijnen wilt stoppen, bespreek dit dan met uw arts. Het afbouwen van de medicijnen moet namelijk heel geleidelijk gebeuren. Polymyalgia rheumatica geneest ook zonder medicijnen na enkele jaren weer vanzelf, alleen zit u dan al die tijd met alle ongemakken van pijnlijke en stijve spieren.

Wat kan de fysiotherapeut doen aan polymyalgia rheumatica?

Polymyalgia rheumatica moet uit zichzelf genezen, maar de klachten kunnen grotendeels worden onderdrukt met medicijnen. Sommige mensen met polymyalgia rheumatica zien af van medicatie vanwege de bijwerkingen. Ook kan het zijn dat de medicijnen onvoldoende werken. In al die gevallen heeft u nog de mogelijkheid om in elk geval de stijfheid en de beperkte beweeglijkheid van uw gewrichten te laten behandelen door de fysiotherapeut. Ook hij of zij kan uw polymyalgia rheumatica niet genezen, maar met de juiste behandeling de aandoening wel draaglijker maken voor u. De fysiotherapeut geeft bovendien graag antwoord op uw vragen.

We brengen u graag in contact met de beste fysiotherapeuten bij u in de buurt. Vul daarvoor het contactformulier in op de contactpagina, of ga naar de pagina ‘praktijk zoeken‘.

Bekijk ook informatie over: