Podotherapie

PodotherapiePodotherapie is therapie dat door het herstellen van de voetfunctie en het verbeteren van uw lichaamshouding klachten probeert weg te nemen of te verminderen.

Podotherapie heeft niet alleen met je voeten te maken, al zijn deze wel de basis waar u dagelijks op staat en loopt. Stelt u zich eens voor dat u niet recht op uw voeten kunt staan, of dat u dagelijks pijn aan uw voeten heeft. Dat dit gevolgen voor de rest van uw lichaam kan hebben mag duidelijk zijn. Hier kan podotherapie iets aan doen; podotherapie probeert door middel van het aanpakken van de voetfunctie en de lichaamshouding deze klachten weg te nemen. Ook voor preventieve adviezen, huid- en nagelaandoeningen kunt u voor advies terecht bij een podotherapeut.

Heeft u diabetes, dan is het belangrijk dat wondjes, druk- en schuurplekken worden voorkomen. Podotherapie heeft niet alleen een preventieve werking, maar kan ook goed helpen bij reeds bestaande klachten. Een aangepaste inlegzool met een stevige voetboog en extra drukverlagend schuim die tijdens de podotherapie wordt aangemeten, werkt over het algemeen voldoende. Het kan echter ook nodig zijn om de grote teen extra grip te geven of de hiel te verstevigen tijdens de podotherapie. Wegglijden of teveel draaien op de voeten wordt hiermee voorkomen zodat druk- en schuurplekken al snel verminderen.

Podotherapie een weldaad voor uw voeten

Telkens weer die likdoorn op dezelfde plaats, eeltvorming of drukplekken onder uw voeten. Voor al deze kleine en grote problemen is podotherapie uitermate geschikt. Door middel van voetafdrukken kan tijdens de podotherapie een goede inschatting worden gemaakt waardoor de problemen precies zijn ontstaan. Inlegzooltjes met extra schuim die professioneel tijdens de podotherapie worden aangemeten, voelen niet alleen zacht aan, maar verminderen de drukplekken al snel. Ook hardnekkige likdoorns verdwijnen door podotherapie als sneeuw voor de zon als tenen niet meer te dicht op elkaar staan of doordat er meer grip wordt gecreëerd. Glijdt u vaak weg, of draait u veel op uw voeten, dan is dat een van de eerste dingen die opvallen tijdens de podotherapie. Extra ondersteuning tijdens de podotherapie behandeling door een voetboog van zacht schuim of een tenenrand zorgt er dan al snel voor dat u recht op uw voeten staat en beweegt.

Verbeter uw houding met podotherapie

Een verkeerde lichaamshouding kan tal van problemen veroorzaken en kan heel goed door middel van podotherapie worden aangepakt. Toch is podotherapie niet het eerste waar u aan denkt als u een beetje voorovergebogen loopt. Dat deze verkeerde houding veroorzaakt kan worden door een afwijkende stand van de voeten is bij veel mensen onbekend. Als tijdens de podotherapie een kleine aanpassing wordt gedaan door middel van een inlegzool kan het resultaat opvallend goed zijn. Niet alleen de voeten, maar ook de knieën, heupen en onderrug passen zich aan waardoor de lichaamshouding sterk kan verbeteren. Ook scheefstand van de rug of klachten in de nek kunnen mogelijk worden aangepakt door middel van podotherapie. Heeft u klachten, neem dan de proef op de som en maak eens een afspraak met een specialist op het gebied van podotherapie: de podotherapeut. De therapeut kan al snel zien of het mogelijk is om eventuele klachten weg te nemen of te verminderen middels podotherapie.

Rug- en spierpijnklachten verminderen d.m.v. podotherapie

Een stabiele basis is heel belangrijk en begint toch bij de voeten. Scheefstand van de voet, doorgezakte enkels of pijnlijke tenen zijn mogelijk redenen om niet helemaal recht te lopen. Podotherapie kan deze problemen verhelpen waardoor spieren ontspannen en u gemakkelijker en in een betere houding gaat bewegen. Lage rugklachten, spierpijn in de benen of pijnlijke knieën zijn klachten die na een podotherapie behandeling sterk verminderen en vaak helemaal verdwijnen.

Tijdens podotherapie worden er meestal inlegzooltjes aangemeten. Het is de bedoeling dat deze zooltjes in de schoenen worden gelegd die dagelijks worden gedragen. Inlegzolen, het kan even wennen zijn. Daarom zal er altijd binnen korte termijn een nieuwe afspraak voor podotherapie worden gemaakt. Een broodnodige controle om te kijken of de zooltjes het gewenste resultaat geven of dat deze wellicht een beetje moeten worden aangepast tijdens de podotherapie behandeling. Bent u nu van mening dat u mogelijk baat kunt hebben bij podotherapie, neem dan contact op met uw fysiotherapeut.

Op zoek naar meer informatie of het vinden van een gespecialiseerde therapeut? Oriënteert u zich dan ook even op de homepage van Fysiotherapie informatie of neem contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: