Podotherapeut

Een podotherapeut kan u helpen bij problemen die ontstaan in of vanuit de voeten. Zo helpt hij bijvoorbeeld bijb lessures, pijn in uw gewrichten of problemen met uw teennagels.

Wat is een podotherapeut eigenlijk?

podotherapeutEen podotherapeut is een paramedicus. Wie zich specialist in de voetengezondheidszorg noemt, moet een hbo-opleiding Podotherapie voltooid hebben. Een podotherapeut heeft dus betrouwbare medische kennis, de opleiding is opgenomen in het BIG-register (register voor Beroepen Individuele Gezondheidszorg) en een podotherapeut dient zich te registreren als zorgverlener. Een podotherapeut kan als zelfstandige werken, maar u komt ze ook tegen in het ziekenhuis. Net als andere medici wordt een podotherapeut regelmatig gecontroleerd en beoordeeld. U kunt bij een podotherapeut terecht voor allerlei klachten aan de voeten, maar ook voor klachten die veroorzaakt worden door uw voeten. Rugpijn bijvoorbeeld kan ontstaan door een wervelvergroeiing in de rug zelf, maar ook door een verkeerde stand van de voeten. Een podotherapeut weet door gedegen achtergrond en opleiding hoe hij deze klachten op kan lossen.

Met deze klachten wend je je tot een podotherapeut

Een podotherapeut bekijkt het lichaam vanuit de basis, de voeten. Uw voeten dragen uw gewicht elke dag en hebben daardoor veel invloed op de rest van het lichaam. Een pijnlijke teen bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat uw houding verandert, waardoor u pijn in uw schouders krijgt. Een podotherapeut concentreert zich op de voeten, maar neemt ook de rest van het lichaam in ogenschouw. Maar met welke klachten klopt u nu eigenlijk aan bij de podotherapeut, iemand die gespecialiseerd is in voeten?

  • U merkt bij uw kind een verkeerde stand van de voeten op.
  • U bent bang dat u door genetische aanleg of voortekenen last zult krijgen van uw voeten en wilt dit voorkomen.
  • U heeft diabetes of reuma.
  • U denkt dat pijn aan uw rug of benen te maken heeft met uw voeten.
  • U heeft een blessure opgelopen.
  • U heeft last van onverklaarbare vermoeidheid.
  • U ondervindt symptomen van overbelasting.
  • Uw tenen wijken af in stand (valgus) of u heeft problemen met uw huid of nagels.

Een podotherapeut kan zich specialiseren in een tak van de voetgeneeskunde. Sommige podotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van voetklachten die te maken hebben met diabetes, andere therapeuten behandelen vooral sportblessures. Heeft u te maken met een specifieke klacht, bijvoorbeeld diabetische ulcera, diabetische voet of wilt u in verband met suikerziekte een biomechanische analyse laten doen, dan kunt u zich wenden tot een podotherapeut gespecialiseerd in diabetesklachten.

Wat kan een podotherapeut eigenlijk doen?

Een podotherapeut kan klachten van de voeten of veroorzaakt door (de stand van) de voeten behandelen met verschillende middelen. Bij diabetespatiënten kan die behandeling door de podotherapeut vooral bestaan uit het verzorgen van de huid en de (eventuele) wond. Instrumentele behandelmethoden kunnen echter ook grootse effecten boeken, bijvoorbeeld door de voeten te ontlasten met tape, viltkussentjes, inlegzooltjes of een prothese. Een podotherapeut kan u ook adviseren. Hij of zij geeft bijvoorbeeld graag informatie over voethygiëne, schoeisel en de preventie van voetklachten.

Effecten van behandeling door een podotherapeut

Met een gerichte behandeling van een podotherapeut kunt u uw leven aanzienlijk eenvoudiger maken. Lijdt u aan diabetes, dan kan het leven al ingewikkeld genoeg zijn; het behandelen van klachten als een diabetische voet door een podotherapeut kan echter al voor een hoop verlichting zorgen. Sport u graag, maar word u op dit moment belemmerd door een vervelende blessure of steeds terugkerende klachten die u relateert aan de stand van uw voeten? Dan kan een podotherapeut ervoor zorgen dat uw sportprestaties weer als vanouds worden. Uw voeten staan aan de basis van uw lichaam en daardoor van uw welzijn.

Vraag gerust meer informatie over podotherapie aan een fysiotherapeut of kijk verder op Fysiotherapie informatie. Via onze website kunt u ook een  gekwalificeerde podotherapeut vinden. Neem nu contact met ons op of bekijk het aanbod van therapeuten bij u in de buurt via de pagina ‘praktijk zoeken’.