Piriformis syndroom

BPiriformisij het piriformis syndroom is er sprake van zenuwpijn in de bilregio. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk, te weinig beweging of een slechte zithouding.

 

Het piriformis syndroom, wat is dat precies?

Het piriformis syndroom is de benaming voor een zenuwpijn en behoort tot het terrein van de ischiasneuralgie. Een ischias is een veelvoorkomende klacht waarbij de nervus ischiadicus, oftewel de grote heupzenuw die vanuit de bilregio tot in het been loopt, geïrriteerd raakt door beknelling of drukkracht die erop wordt uitgeoefend. In het geval van het piriformis syndroom ontstaat het probleem door een andere spier, namelijk de musculus piriformis, oftewel de peervormige spier (een van de diepe bilspieren) en vandaar dat we dus spreken van een piriformis syndroom. Bij een piriformis syndroom raakt de ischiaszenuw, die dus loopt vanaf de bil tot in het been, geïrriteerd, doordat deze in de bilregio op de plek waar de ischiaszenuw en de peervormige spier elkaar kruisen problemen ondervindt die veroorzaakt worden door laatstgenoemde spier. De diagnose piriformis syndroom is echter vrij lastig te stellen, omdat er meerdere redenen kunnen zijn voor het feit dat de ischiaszenuw geïrriteerd is.

Wat is de oorzaak van het piriformis syndroom en wat voor soort klachten worden erdoor veroorzaakt?

Bij het piriformis syndroom raakt de ischiaszenuw dus geïrriteerd door de peervormige spier, oftewel de musculus piriformis. De irritatie van de ischiaszenuw door de peervormige spier kan ontstaan doordat deze bekneld raakt door de peervormige spier of doordat de peervormige spier een te grote druk uitoefent op de ischiaszenuw. Redenen hiervoor, en dus voor het ontstaan van een piriformis syndroom, kunnen een verkorte peervormige spier zijn, een zwelling of een te grote spierspanning; dit vormt zogenaamde triggerpoints. In veel gevallen treden klachten als gevolg van een piriformis syndroom op na een ongeluk, bijvoorbeeld nadat men hard op de billen is gevallen, maar er kan ook sprake zijn van een bepaalde aanleg tot het ontwikkelen van een piriformis syndroom. Bij deze klachten dient men bijvoorbeeld te denken aan:

  • een bilregio die pijnlijk is (diepliggende drukpijn midden op de bil) met eventuele uitstraling naar heup en bovenbenen;
  • pijnlijke steken in de beenachterzijde;
  • tintelingen die men soms zelfs in de voeten kan voelen;
  • een verstoorde bloedsomloop, door de aanwezigheid van vele bloedvaten in de bilregio;
  • dat wanneer men gaat zitten, de trap gebruikt of de knieën buigt de pijn zich verergert;
  • dat wanneer men de heup naar binnen draait, de pijn zich verhevigt;
  • rugpijn, die vaak gepaard met de andere klachten.

Wat kan ik doen om klachten als gevolg van een piriformis syndroom te voorkomen?

Naast een ongeluk kunnen te weinig bewegen of een verkeerde houding oorzaken zijn van een piriformis syndroom. Iemand die voor zijn werk voornamelijk achter een bureau zit, kan door een verkeerde zithouding en onvoldoende stimulans van de spieren een piriformis syndroom ontwikkelen. Om een piriformis syndroom te voorkomen, doet u er dan ook goed aan voldoende te sporten, waarbij u dit ondersteunt met een gezond voedingspatroon. Verantwoord bewegen en voldoende mineralen en vitamines ter ondersteuning dragen bij aan een gezonde levensstijl en verlagen daarmee de kans op klachten als gevolg van een piriformis syndroom.

Wat is een effectieve behandeling bij het piriformis syndroom?

Wanneer u ondanks een gezonde levensstijl toch last krijgt van een piriformis syndroom kan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Bij klachten door een piriformis syndroom kan deze niet alleen de pijn verlichten, maar ook de oorzaken van een piriformis syndroom aanpakken. Door juiste oefeningen en massages zullen de klachten als gevolg van een piriformis syndroom al snel verminderen.

In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: