Pijnbestrijding

pijnbestrijdingPijnbestrijding is een van eerste redenen waarom de mens zich bezighield met ziekte en genezing. Hoe kunt u maximale pijnbestrijding bereiken?

Pijnbestrijding vroeger

De welbekende Hippocrates hield zich in de tijd van de oude Grieken al bezig met pijnbestrijding en gezondheid. Hij was van mening dat een gezond mens vier bepaalde lichaamssappen in de goede verhoudingen in zijn lichaam had: slijm, bloed, gele gal en zwarte gal. Wanneer die vier niet in balans met elkaar waren, zou een mens ziek worden. Genezing en pijnbestrijding waren afhankelijk van de mate waarin een geneesheer de vier lichaamssappen weer met elkaar in balans kon krijgen.

Hippocrates’ visie was interessant, maar leidde helaas niet altijd tot pijnbestrijding en genezing. Moderne medici schrijven zijn theorie over pijnbestrijding als onzinnig af, maar Hippocrates heeft wel een enorme stempel op de geneeskunde gedrukt. Onder andere dankzij hem kunt u vandaag de dag een aspirine slikken om pijnbestrijding te bewerkstelligen.

Pijnbestrijding vandaag de dag

Tegenwoordig beschikt de mens over een heel scala aan mogelijkheden voor pijnbestrijding. Het zijn voornamelijk medicijnen die breed worden ingezet bij pijnbestrijding, maar massages, rekken en strekken en allerlei andere methodes bestaan ook. Pijnbestrijding is helaas niet bij elke aandoening even effectief. We kennen allemaal het effect van aspirine op hoofdpijn: de pijn trekt deels weg, maar u voelt zich er niet heel veel beter door. Pijnstillers helpen tegen de stekende en drukkende pijn van een botbreuk, maar helemaal pijnloos wordt de breuk helaas nooit. Sommige aandoeningen en ziektes, zoals kanker, berokkenen de patiënt veel leed, doordat ze zo pijnlijk zijn. Pijnbestrijding bij dit soort ziektes bestaat wel, maar de effectiviteit ervan varieert.

Fysiotherapeut en pijnbestrijding

Wanneer uw pijn wordt veroorzaakt door een aandoening aan het bewegingsapparaat, zoals een frozen shoulder, een hielspoor of een verrekte spier, dan bestaan er gelukkig allerlei mogelijkheden voor pijnbestrijding. De fysiotherapeut is een goed voorbeeld van deze pijnbestrijding. Hij kan u pijn flink doen afnemen door u bepaalde oefeningen voor te schrijven. Die oefeningen zijn erop gericht om het lichaamsdeel dat de pijn veroorzaakt te versterken en te versoepelen. Heeft u bijvoorbeeld last van uw rug, dan is de pijnbestrijding door de fysiotherapeut gericht op oefeningen die uw rug versterken. Zo slaat u met de pijnbestrijding twee vliegen in een klap: het risico op een blessure op dezelfde plek wordt kleiner, terwijl uw gehele rug sterker wordt en zo de zere plek minder wordt belast.

Pijnbestrijding vraagt in dat soort gevallen helaas vaak wel om een beetje pijn lijden. De oefeningen uit dit voorbeeld zullen veel van uw rug vragen. En dat doet zeer. Naderhand kunt u ook last krijgen van fikse spierpijn door de pijnbestrijding. In het begin lijken de oefeningen die als pijnbestrijding dienen averechts te werken, maar na verloop van tijd merkt u dat uw rug minder zeer zal doen.

Pijnbestrijding, voeding en gezondheid

Er bestaat nog een andere manier om pijn te bestrijden, en dat is vooral goede, gezonde en gevarieerde voeding tot u nemen. Dit draagt ook bij aan een gezond leefpatroon. Pijn wordt veroorzaakt door een lichamelijk manco en slechte voeding en een tekortschietend voedselpatroon kunnen die pijn verergeren. Een eenvoudig voorbeeld: wanneer u enkel op frisdrank en kant-en-klaarcroissants leeft, zullen uw lippen verschilferen. Negeert u dat symptoom, dan zullen uw lippen op den duur barsten. Verbetert u uw voedingspatroon nog steeds niet, dan kunnen de barsten behoorlijk gaan bloeden.

Nieuwsgierig geworden naar meer behandelingen gericht op pijnbestrijding? Neem dan vooral contact op met een fysiotherapeut over pijnbestrijding. Hij kan samen met u uw leefpatroon doornemen en kijken waar behandelingen zinvol of zelfs noodzakelijk zijn. Voor een overzicht van aandoeningen, en eventuele pijnsymptomen en -bestrijdingen die daarbij een rol kunnen spelen, raadpleegt u de Fysioyherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: