Pijn tussen schouderbladen

Pijn tussen schouderbladenEr zijn diverse oorzaken waardoor u pijn tussen schouderbladen kunt hebben, in veel gevallen heeft het vaak iets te maken met een verkeerde houding of ongeval.

Heeft u last van pijn tussen schouderbladen?

Het is een veelgehoorde klacht: ik heb de laatste tijd last van pijn tussen schouderbladen. Dit is niet verwonderlijk, want het gebied rondom de schouderbladen speelt een belangrijke rol bij het in voldoende mate ondersteunen van ons bovenlichaam, onze bovenarmen en onze nek, alsmede het bewegen ervan. Pijn tussen schouderbladen komt daarom niet alleen bij veel mensen voor, een constante pijn tussen schouderbladen is bovendien een ernstige klacht die ons flink kan belemmeren in onze bewegingsvrijheid. Het schouderblad vormt gezamenlijk met uw bovenarm het zogenaamde schoudergewricht, en grote spieren van de schoudergordel (schouderblad, sleutelbeen en ravenbekbot) hechten het schouderblad aan uw ribbenkast. Deze spieren worden veel gebruikt en belast en er bestaat daarom een grote kans dat ze geïrriteerd raken. Als gevolg daarvan treedt pijn tussen schouderbladen op. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn tussen schouderbladen, maar er zijn ook andere oorzaken die men kan aanwijzen als voornaamste reden voor de klachten.

Wat zijn de diverse oorzaken van pijn tussen schouderbladen?

Om de pijn tussen schouderbladen goed te kunnen behandelen, is het van belang om te weten waardoor de pijn tussen schouderbladen precies ontstaat. Hieronder worden enkele oorzaken voor pijn tussen schouderbladen kort behandeld:

  • Irritatie van de spieren en zenuwen: door overbelasting kunnen spieren van de schoudergordel stijf en pijnlijk worden. Wanneer de klachten aanhouden, kan dit leiden tot wervelkolomblokkades en zelfs een ontwrichte rib. Er kan ook pijn in de nek optreden, waarbij de pijn uitstraalt naar ribben, borst of armen. Een verkeerde of eentonige (werk)houding is een van de belangrijkste oorzaken.
  • Hernia: een hernia is een probleem met tussenwervelschijven van de borstwervelkolom. Een hernia kan pijn midden onder de schouderbladen veroorzaken en ontstaat vanwege slijtage door overbelasting of letsel als gevolg van een ongeluk.
  • Borstbenauwdheid: als gevolg van borstbenauwdheid of angina pectoris kan men pijn tussen schouderbladen ervaren.
  • Brandend maagzuur: door brandend maagzuur kan achter het borstbeen een branderig gevoel ontstaan, die ook verantwoordelijk kan zijn voor het voelen van pijn tussen schouderbladen.
  • De ziekte van Bechterew: het betreft hier een reumatische aandoening, waarbij wervelkolomgewrichten ontstoken kunnen raken en dit kan vervolgens tot klachten tussen de schouderbladen leiden.
  • Aneurysma in borst: door een aneurysma zet de slagaderwand zich uit. Wanneer dit zich in de borst voordoet, kan er pijn tussen schouderbladen optreden. Dit dient met spoed door een specialist behandeld te worden.
  • Hyperventilatie of stress: door hyperventilatie en stress kunnen de spieren tussen de schouderbladen verkrampt of te gespannen raken. Hierdoor kunt u pijn ervaren.
  • Diverse hart-, long- en luchtwegenklachten: doordat deze vaak een druk op de borst veroorzaken, kunnen tevens klachten rondom het schoudergebied optreden.

Hoe kan ik pijn tussen schouderbladen proberen te voorkomen?

Pijn tussen schouderbladen heeft vaak van alles te maken met lichamelijke fitheid, zoals goed ontwikkelde buik- en rugspieren die de houding voldoende ondersteunen en die daarmee pijn tussen schouderbladen en nekklachten grotendeels kunnen voorkomen. Door een gezonde levensstijl draagt u bij aan sterke spieren en vermindert u de kans op pijn tussen schouderbladen.

Ik heb aanhoudende pijn tussen schouderbladen, wie kan mij met deze klachten helpen?

Een fysiotherapeut is vaak goed in staat pijn tussen schouderbladen te behandelen en de bijbehorende klachten aan te pakken. Door massages vermindert hij de pijn tussen schouderbladen, terwijl door middel van oefeningen de oorzaak van de pijn tussen schouderbladen wordt aangepakt. Bij pijn tussen schouderbladen is het verstandig ernaar te laten kijken, klachten gaan namelijk vaak niet vanzelf over.

Neem eens een kijkje op onze homepage voor meer fysiotherapie informatie, of neem contact met ons op om een fysiotherapeut bij u in de buurt te vinden. Als alternatief kunt u ook zelf een praktijk vinden via de pagina ‘praktijk zoeken’.

Bekijk ook informatie over: