Pijn in onderrug

Pijn in onderrugPijn in onderrug is een algemene klacht die heel veel voorkomt. Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel één of meerdere keren last van pijn in onderrug.

Hevige pijn in onderrug kan plotseling en acuut optreden en zich later ontwikkelen tot een chronische steeds terugkerende aandoening. Bij pijn in onderrug moet daarom snel en adequaat gehandeld worden; een afspraak maken met de huisarts voor controle en medicatie als ook het raadplegen van een fysiotherapeut om de behandeling tegen pijn in onderrug zo snel mogelijk te starten. De huisarts kan pijnstillers voorschrijven om pijn de onderrug onder controle te houden en het doen van oefeningen te vergemakkelijken.

Via Fysiotherapie informatie zijn deze en andere artikelen over pijn in onderrug eenvoudig te raadplegen. Door contact met ons op te nemen of de pagina ‘praktijk zoeken’ te bekijken, kunt u bovendien heel eenvoudig een fysiotherapeut bij u in de buurt vinden.

Oorzaken pijn in onderrug

De oorzaak van pijn in onderrug is niet altijd duidelijk. Een beschadiging door een vreemde houding of beweging is heel goed mogelijk. Lichamelijke overbelasting door zwaar lichamelijk of geestelijk werk kan zich ook uiten in hevige pijn in onderrug. Bij stress spannen veel spieren zich onnodig aan en een onverwachte beweging of flinke kou kan dan voldoende zijn om de onderrug volledig vast te zetten. Het lichaam beschermt zichzelf op deze manier en pijn in onderrug is dan een belangrijke waarschuwingsfactor. Spieren die volledig op slot gaan zonder verder onderliggende oorzaak wordt ook wel spit genoemd.

Pijn in  onderrug door spierverzwakking

Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de rug lopen spierbanden die ervoor moeten zorgen dat de rug in balans blijft. Een zwangerschap of overgewicht rond de buik kan dan ook de reden zijn voor het ontstaan van pijn in onderrug. Indien de spieren verslappen, wordt de wervelkolom niet meer goed ondersteund en krijgt de kans om te verschuiven. Een kleine verschuiving is al genoeg om pijn in onderrug te veroorzaken die erger kan worden doordat de rugspieren bij pijnklachten gaan aanspannen. Het aanpakken van de oorzaak van de pijn in onderrug is dan moeilijk, want ook bij massage kan het lastig zijn om sterk aangespannen spieren los te maken. Regelmatig rusten, maar ook blijven bewegen zijn dan belangrijke tips die kunnen helpen. Pijn in onderrug kan verminderen door pijnstillers, gels of crèmes die de huid warm maken en pijnstillende stoffen bevatten. Uiteindelijk is versterken van de rugspieren door middel van oefeningen nodig om ervoor te zorgen dat uw pijn in onderrug niet chronisch wordt.

Pijn in onderrug door een reumatische aandoening

Er zijn verschillende reumatische aandoeningen die de oorzaak van hevige pijn in onderrug kunnen zijn. Deze pijn is anders, omdat er een chronische ontsteking aan ten grondslag ligt. Reuma is een auto-immuunziekte die in verschillende vormen en gradaties kan optreden. Van een hele lichte vorm die eenvoudig met pijnstillers is te behandelen tot ernstige vormen waarvoor zware medicatie moet worden ingenomen. De ontstekingen die pijn in onderrug veroorzaken maken een regelmatige controle belangrijk en een reumatoloog zal het ziekteproces nauwlettend in de gaten willen houden. Bij acute terugkerende pijn in onderrug zal er bloed worden geprikt en röntgenfoto’s worden gemaakt. De informatie die hieruit naar voren komt geeft dan al snel een beeld van de ernst van de situatie.

Tips bij pijn in onderrug

Pijn in onderrug is erg vervelend en verhindert bijna alle normale bewegingen. Opstaan, zitten of gaan liggen, het is allemaal even pijnlijk. Er zijn veel mensen die bij pijn in onderrug baat hebben bij een elektrisch warmtekussen dat op de pijnlijke plek kan worden gelegd. De warmte kan pijn in onderrug verminderen doordat spieren ontspannen en bewegen weer makkelijker wordt. Het is goed om te weten dat bij griep of een virusinfectie de spieren ook aangedaan kunnen zijn. Dit uit zich vaak in pijn in onderrug, maar bij voldoende rust neemt de pijn binnen een week af. Om aan te sterken is inname van extra vitaminen een aanrader. Een goed matras is van onschatbare waarde bij  pijn in onderrug en mag ook niet verwaarloosd worden. Een matras dat te hard is, kan vooral bij vrouwen klachten rond de peesaanhechtingen in onderrug veroorzaken waardoor pijn in onderrug ontstaat. Infrarood massageapparaten zijn tegenwoordig eenvoudig te bestellen en zijn thuis te gebruiken om pijn in onderrug te behandelen.

Bekijk ook informatie over: