Peesontsteking schouder

Een peesontsteking in de schouder komt regelmatig voor. Bij deze ontsteking kan de schouder pijnlijk zijn en wordt het daardoor lastig alledaagse handelingen uit te voeren. Een peesontsteking in de schouder is te genezen door de fysiotherapeut  of door medicatie.

Peesontsteking schouder 01Peesontsteking schouder voorbeeldWat is een pees?

Een pees verbindt een spier en een bot met elkaar. Bij een peesontsteking in de schouder ontstaan er verschillende kleine scheurtjes in deze pees, waardoor een pijnlijk gevoel kan ontstaan. Deze pijn is voelbaar op de plaats waar de pees met het bot verbonden is.

Oorzaken peesontsteking schouder

Een peesontsteking in de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een peesontsteking in de schouder kan ontstaan doordat iemand teveel of juist te weinig beweegt. Veel sporten vergroot de kans op een overbelasting en ontsteking, maar weinig beweging verlaagt de kwaliteit van de pees en kan daardoor ook een ontsteking veroorzaken. Een peesontsteking kan ook ontstaan door medicijngebruik, reumatische aandoeningen en of een ongeluk. Daarnaast is de kans op een peesontsteking in de schouder groter naarmate men ouder wordt.  Dat komt doordat het peesweefsel na verloop van tijd zwakker wordt. Een ontsteking is een natuurlijk proces. Door een ontsteking krijgt het lichaam gelegenheid krijgt om het peesweefsel te kunnen herstellen.

Symptomen peesontsteking schouder

Wanneer er sprake is van een peesontsteking in de schouder kunnen er schouderklachten ontstaan (vooral wanneer deze belast wordt), kan de schouder opgezwollen zijn of kan de temperatuur rond de schouder stijgen. Afhankelijk van de ernst van de peesontsteking kan de schouder soms maar beperkt gebruikt worden en wordt het bijvoorbeeld lastig om te tillen, aan te kleden of vlees te snijden. Gelukkig zijn de klachten van een peesontsteking met de juiste behandeling goed te bestrijden.

Behandeling peesontsteking schouder

Peesontsteking schouderWanneer u last van een peesontsteking heeft, hoeft u overigens niet direct contact op te nemen met de huisarts. U kunt ook even afwachten hoe de klachten zich ontwikkelen. Hierbij is het wel belangrijk om goed te blijven bewegen, maar de schouder zeker niet te overbelasten.

Een peesontsteking in de schouder kan op verschillende manieren bestreden worden. Soms komt u al van de ontsteking af door rust te houden, maar in andere gevallen kan het nodig zijn om behandeld te worden door de fysiotherapeut. Bij een peesontsteking heeft massage weinig tot geen zin, maar moet de pijn verholpen worden door rekoefeningen. Uw fysiotherapeut kan u hier meer over vertellen. Ook kan het nodig zijn om een injectie met daarin een ontstekingsremmer te geven. Dit is een vrij pijnlijke behandeling, maar heeft doorgaans wel snel effect. Het kan echter nodig zijn om deze behandeling meerdere malen te herhalen. Indien de behandeling niet aanslaat, kan het nodig zijn om over te gaan tot een operatie, maar dat komt zelden voor.

In principe herstelt de pees volledig van de ontsteking. Wanneer een pees eenmaal ontstoken is geweest, is de kans dat deze nogmaals ontstoken raakt echter wel veel groter. Verder geldt voor zowel tijdens de ontsteking als daarna dat u zelf het beste aan kunt voelen wat u wel en niet kunt doen. Eventueel kunt u met uw eigen fysiotherapeut of huisarts overleggen wanneer u uw normale werkzaamheden weer volledig kunt hervatten.

Voorkoming peesontsteking schouder

Een peesontsteking in de schouder kan natuurlijk nooit helemaal voorkomen worden. Wel kan de kans op een peesontsteking afnemen door de schouder niet teveel te belasten en bij lichte schouderpijn direct rust te nemen.

Meer informatie?

Wanneer u meer informatie over een peesontsteking in uw schouder wilt, kunt u het beste contact opnemen met een fysiotherapeut. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken.

Bekijk ook informatie over: