Osteoporose

OsteoporoseBotontkalking is een natuurlijk proces. Bij osteoporose is er echter sprake van een te snelle ontkalking, waardoor pijn in de botten kan ontstaan. Regelmatig bewegen kan het proces afremmen. Vraag advies aan een fysiotherapeut.

Botten zijn levend weefsel. Uw lichaam maakt voortdurend nieuwe botcellen aan, en ook vindt er in uw lichaam voortdurend afbraak van oud botmateriaal plaats. Bij gezonde mensen overheerst de aanmaak tot ongeveer het 35ste levensjaar. Daarna overheerst de afbraak. Als u gezond leeft, hoeft dit niet tot problemen te leiden. Maar bij sommige mensen gaat de afbraak van botten zo snel dat dit leidt tot gezondheidsklachten: osteoporose. Oudere vrouwen lopen extra risico op osteoporose, omdat veranderingen in de hormonenhuishouding de aanmaak en afbraak van botweefsel kunnen verstoren. Veel informatie over osteoporose is te vinden op de websites van de Osteoporose Vereniging en de Osteoporose Stichting. Ook de pagina’s over osteoporose van het reumafonds en het Nationaal Kompas Volksgezondheid (RIVM) zijn de moeite van het lezen waard.

Symptomen van osteoporose

Osteoporose begint meestal ongemerkt. Soms ontdekt u pas dat uw botten verzwakt zijn als u iets breekt (meestal een pols of heup) bij een val of door u te stoten. Dan is de osteoporose al in een vergevorderd stadium. Toch zijn er wel een aantal signalen waardoor u osteoporose in een eerdere fase kunt herkennen.

  • Rugpijn kan talloze oorzaken hebben, maar ook wijzen op een zwakker wordende wervelkolom.
  • Meer algemeen kunt u bij osteoporose last hebben van pijnlijke botten.
  • Een onnatuurlijke kromming van de rug is een sterke aanwijzing dat uw wervelkolom het gewicht van uw lichaam niet meer kan dragen.
  • Ook bij een gebogen houding moet u aan osteoporose in de wervelkolom denken.
  • Uiteindelijk kan het lichaam onder zijn eigen gewicht zo ver inzakken, dat mensen met osteoporose kleiner worden.

Vooral als uw rug pijnlijk of vervormd is, moet u niet te lang wachten met een bezoek aan een arts. Het kan dan namelijk zijn dat er al een wervel beschadigd is. Daar kunt u maar beter vroeg bij zijn.

Behandeling van osteoporose

Het belangrijkste bij de behandeling van osteoporose is: voorkomen dat u iets breekt. U zult daarom zo gezond mogelijk moeten leven. Als u stopt met roken en het gebruik van alcohol en koffie weet te matigen, bent u al goed bezig om de gevolgen van osteoporose te beperken. Verder moet u veel aan lichaamsbeweging doen: belast minimaal een half uur per dag uw botten met uw volle lichaamsgewicht, bijvoorbeeld door te wandelen of trappen te lopen. Ook moet u gezond en gevarieerd eten. Het is vooral belangrijk dat u veel calcium en vitamine D binnenkrijgt om te gevolgen van osteoporose te beperken. Dat kan ook deels in de vorm van voedingssupplementen. Ga dagelijks naar buiten, want zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Osteoporose valt niet te genezen, maar is een proces dat u kunt afremmen.

Fysiotherapie en osteoporose

Bij osteoporose kan een fysiotherapeut u praktische tips geven om de kans op vallen te verkleinen. Ook kan hij of zij een beweegprogramma helpen opstellen dat aansluit bij uw specifieke situatie. Een half uur beweging per dag is immers gemakkelijk gezegd, maar u moet het wel volhouden. Alleen zo houdt u de gevolgen van uw osteoporose binnen de perken. Uw fysiotherapeut helpt u te ontdekken wat uw lichaam wel en niet aankan. U leert onder begeleiding om uw lichaam bij alledaagse bewegingen op de juiste manier te belasten: niet te licht en niet te zwaar. Ook doet u oefeningen om uw evenwichtsgevoel en coördinatie te verbeteren. Fysiotherapeuten werken vaak met mensen met een verhoogd risico op osteoporose of die als gevolg van osteoporose iets gebroken hebben. Aarzel dus niet om uw vragen en pijnklachten voor te leggen aan een fysiotherapeut.

Op onze homepage leest u veel meer over alle aspecten die met fysiotherapie te maken hebben. Wilt u een fysiotherapiepraktijk bij u de buurt vinden? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, want wij helpen u graag verder. Ook kunt u alvast zelf een kijkje nemen op onze pagina ‘praktijk zoeken’.

Bekijk ook informatie over: