Osteopaat

OsteopaatEen osteopaat is een medische behandelaar met een unieke totaalbenadering, die zich richt op het wegnemen van bewegingsbeperking in weefsel.

De osteopaat is een medisch behandelaar die we in Nederland nog niet zo lang kennen, maar in landen als de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk is de osteopaat reeds lang een erkende medische specialist. Pas tegen het eind van de jaren tachtig vestigden de eerste osteopaten hun praktijk in Nederland. Vanwege dit gebrek aan traditie zien Nederlandse zorgverzekeraars de osteopaat nog altijd als een alternatieve geneeskundige. Toch kan een osteopaat een uitstekende aanvulling zijn op traditionele behandelingen, bijvoorbeeld bij langdurige pijnklachten waar reguliere specialisten geen duidelijke oorzaak voor kunnen vinden. De osteopaat heeft een holistische blik, wat betekent dat hij een totale blik over het hele menselijk lichaam heeft. Hij heeft een goed inzicht in de complexe wisselwerking tussen het bewegingsapparaat, de interne organen en de schedelstructuur.

De visie van de osteopaat

Een osteopaat werkt volgens de visie dat elk deel van het lichaam beweegt en daarbij in verbinding staat met andere delen van het lichaam. Aan de basis staat de gedachte dat het lichaam in een gezonde staat beschikt over een zelfherstellend vermogen. Zodra er ergens bewegingsverlies optreedt in het weefsel zal dat gevolgen hebben op andere plekken die een structurele relatie met het gemankeerde weefsel hebben. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam neemt dan af, waardoor klachten ontstaan. Zo kan een gemankeerd voetspiertje bijvoorbeeld leiden tot klachten in de onderrug. De holistische benadering van de osteopaat maakt het mogelijk het verband tussen de twee problemen te leggen. De pijn in de onderrug wordt veroorzaakt door een bewegingsbeperking in een spiertje van de voet. De eventuele behandeling door de osteopaat zal zich richten op het losmaken van het spierweefsel. Aan een osteopathische behandeling komen nooit medicijnen of apparaten te pas. De osteopaat gebruikt uitsluitend zachte handgrepen die er op gericht zijn weefsel los te maken, waardoor de doorbloeding verbetert en de functie zich herstelt. De osteopaat staat gedurende het behandeltraject in nauw contact met de huisarts. De osteopaat biedt als behandelaar dan ook puur een aanvulling op de reguliere behandeling, net zoals Life Extension een aanvulling biedt op een gezond eetpatroon en bijdraagt aan uw algehele gezondheid.

Een bezoek aan de osteopaat

Of iemand gebaat is bij een bezoek aan een osteopaat wordt samen met de huisarts bepaald. Vaak zijn chronische pijnklachten zonder duidelijke oorzaak een aanleiding voor het inschakelen van een osteopaat. U kunt dan denken aan zaken als chronische rug- en/of nekpijn, migraine, whiplash, buikpijn of een slechte darmwerking. Ook huilbaby’s worden soms doorverwezen naar de osteopaat. Dankzij zijn brede blik ziet de osteopaat regelmatig details die nader onderzoek vergen, dus een doorverwijzing naar de huisarts of een specialist is niet ongebruikelijk. Wanneer u door een osteopaat behandeld wordt, zitten er vaak meerdere weken tussen elke behandeling. Het doel van de behandeling door een osteopaat is immers niet het rechtstreeks verhelpen van de klachten; het is het zelfherstellend vermogen van het lichaam van de patiënt dat gestimuleerd wordt door de behandeling. Soms kan een emotionele uitbarsting volgen op een behandeling door de osteopaat, in andere gevallen is er kortstondig sprake van verergering van de klachten. Het is daarom aan te raden enige rust in te plannen op de dagen dat de behandeling plaatsvindt. De osteopaat maakt gebruik van manuele therapie en is in die zin verwant aan de fysiotherapeut, maar verschilt ervan doordat er geen gebruik wordt gemaakt van toestellen of apparaten. De manuele therapie van de fysiotherapeut beperkt zich tot het bewegingsapparaat, de osteopaat neemt ook organen en schedelstructuur mee in de therapie en is dus op het hele lichaam gericht. Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij een gekwalificeerde osteopaat.

Meer informatie over alles wat met fysiotherapie te maken heeft vindt u op Fysiotherapie informatie. Een gekwalificeerde osteopaat kunt u bovendien ook via ons contacteren. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op. Een overzicht van fysiotherapiepraktijken door heel Nederland kunt u terugvinden op onze pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: