Orofaciaal fysiotherapeut

Orofaciaal fysiotherapeutEen orofaciaal fysiotherapeut behandelt spier- en gewrichtsklachten rond het hoofd en de hals, en wordt ook wel een kaakfysiotherapeut genoemd.

Wanneer u pijn of een aandoening heeft in de spieren of gewrichten, kan een behandeling door een fysiotherapeut uitkomst en verlichting bieden. Bij gewrichts- of spieraandoeningen rond het hoofd of de hals, kunt u terecht bij een orofaciaal fysiotherapeut. Vaak wordt de hulp van een orofaciaal fysiotherapeut ingeroepen als zich klachten in het kauwstelsel of in de kaakgewrichten voordoen. Daarom staat orofaciaal fysiotherapeut bij veel mensen ook wel bekend onder de benaming ‘kaakfysiotherapeut’. Orofaciaal fysiotherapeuten weten alles van specifieke zenuw- en andere aandoeningen in het hals-hoofdgebied en krijgen tijdens hun opleiding tot orofaciaal fysiotherapeut ook les in tandheelkunde. Een orofaciaal fysiotherapeut werkt nauw samen met tandartsen, orthodontisten, KNO-artsen en kaakchirurgen.

De vele specialisaties van een orofaciaal fysiotherapeut

Een orofaciaal fysiotherapeut wordt meestal in verband gebracht met kaakaandoeningen, maar kan deskundige behandelingen verrichten bij een groot aantal klachten, kwalen en ziektes die zich in de hals of het hoofd kunnen voordoen. Tot de verschijnselen en symptomen waarmee u zich bij een orofaciaal fysiotherapeut kunt vervoegen behoren onder andere:

  • pijn in het aangezicht, de kaken, de hals of het hoofd
  • een klemmende kaak
  • hoofd- en halsklachten als gevolg van stress
  • aanhoudende hoofdpijn
  • algemene kaakklachten
  • verlamming van het aangezicht
  • problemen in het hoofd-halsgebied die veroorzaakt zijn door reuma, botbreuken, kanker of een andere aanleiding hebben

Voor het maken van een afspraak met een orofaciaal fysiotherapeut heeft u niet per se een verwijzing van een arts nodig. Indien u zonder verwijsbriefje een behandeling of onderzoek wilt aanvragen bij een orofaciaal fysiotherapeut, dan zal van tevoren wel eerst een screening worden verricht. Op basis van dit oriënterende gesprek kan de orofaciaal fysiotherapeut bepalen of deze iets voor uw klachten of ziektebeeld kan betekenen, zodat u de spieren en gewrichten in uw hals of hoofd weer zonder pijn of problemen kunt gebruiken.

Orofaciaal fysiotherapeut – werkwijze en behandeling

Wanneer u voor het eerst bij een orofaciaal fysiotherapeut langskomt, zal deze de nodige achtergrondinformatie van u willen hebben om een goed beeld van de aandoeningen te krijgen. Na afloop van dit gesprek zal de orofaciaal fysiotherapeut u kunnen vertellen wat de behandelmogelijkheden zijn. Bij een behandeling door een orofaciaal fysiotherapeut zal het uiteindelijke doel zijn dat de klachten worden verholpen en dat u de pijn vaarwel kunt zeggen. Om dit te bereiken omvat het behandelprogramma van een orofaciaal fysiotherapeut onder meer het geven van advies omtrent lichaamshouding en lichaamsbeweging, het uitvoeren van oefeningen om het goed functioneren van de spieren en gewrichten te stimuleren en het bieden van professionele ondersteuning en begeleiding hierbij. Aan een behandeling door een orofaciaal fysiotherapeut zijn dus allerlei aspecten verbonden en veel patiënten melden doorgaans dan ook na korte tijd een vermindering van pijn en een verbetering van hun gesteldheid.

Hernieuwde bewegingsvrijheid dankzij behandeling orofaciaal fysiotherapeut

Wanneer u door pijn of vanwege andere klachten in het hoofd, de kaken of de hals beperkt bent in uw bewegingsvrijheid, is het dus aan te raden om de verschijnselen of het ziektebeeld voor te leggen aan een orofaciaal fysiotherapeut. Dankzij een behandeling door een orofaciaal fysiotherapeut kunt u de gevolgen van een eventuele aandoening te boven komen en hoeft u niet meer met belemmerende bijverschijnselen door het leven. De orofaciaal fysiotherapeut kan u daarnaast leren om zelfmassage toe te passen om bijvoorbeeld de kaakspieren te ontspannen en de orofaciaal fysiotherapeut reikt ook methodes en oefeningen aan om het functioneren van het algehele kauwstelsel te verbeteren. Bij verschijnselen waarvoor de hulp van een orofaciaal fysiotherapeut gewenst is, kunt u contact opnemen met een eigen fysiotherapeut maar ook uw tandarts. Hij of zij vertelt u graag alles over de orofaciaal fysiotherapeut.

Als u een orofaciaal fysiotherapeut bij u in de buurt wilt vinden, kunnen wij daarbij helpen. Neem contact met ons op of ga naar praktijk zoeken. Voor meer informatie over fysiotherapie, zoals tarieven, gaat u naar de homepage van Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: