Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie 01Bij oplossingsgerichte therapie wordt er gewerkt vanuit een beoogde oplossing voor de klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een patiënt die bij een voetbalwedstrijd een spiertje heeft verrekt of een patiënt die door ouderdom moeite heeft met bukken. Oplossingsgerichte therapie is erop gericht deze klachten te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen.

Bij oplossingsgerichte therapie is er, in tegenstelling tot therapie voor chronische klachten, een beperkt aantal behandelingen waarbij wordt gewerkt aan een concreet doel. Dit concrete doel kan bijvoorbeeld zijn om de geblesseerde voetballer weer te kunnen laten voetballen om of de oudere vrouw die moeite heeft met bukken weer zelfstandig haar was te kunnen laten doen. Wanneer de klachten zijn verdwenen wordt er gestopt met deze behandelingen.

Waarom oplossingsgerichte therapie?

Een patiënt ondergaat oplossingsgerichte therapie indien er sprake is van tijdelijke, niet chronische, klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sportblessure, herstel van breuken, spierblessures, revalidatie na een operatie, revalidatie na een ongeluk, werkgerelateerde klachten of andere herstelbare symptomen. Wanneer u in aanmerking komt voor oplossingsgerichte therapie zal uw fysiotherapeut tijdens een intake gesprek een prognose maken van de behandelingen om zo tot de oplossing voor uw klachten te komen. Voor sportgerelateerde klachten kan het overigens verstandig zijn contact op te nemen met een therapeut gespecialiseerd in sportfysiotherapie.

Manuele therapie en orthopedie

Wanneer u last heeft van bewegen kunt u terecht bij zowel de manueel therapeut als de orthotherapeut. Waar orthopedie vooral gericht is op het herstellen van de klachten, besteedt manuele therapie ook aandacht aan de preventieve werking. De manueel therapeut richt zich op zowel de werking van de gewrichten als de manier van bewegen: zogenaamde neuromusculoskeletale aandoeningen. Dat wil dus zeggen dat een manueel therapeut zowel kijkt naar het versterken en ontlasten van de gewrichten als het voorkomen van klachten door bijvoorbeeld te kijken naar de zithouding. De manuele therapeut is in de volksmond beter bekend als de ‘kraker’.

Het grootst verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is de extra kennis van de manueel therapeut. Naast een vierjarige basisopleiding fysiotherapie beschikt deze over een driejarige masteropleiding in de manuele therapie. Manuele therapie is net als orthopedie een vorm van fysiotherapie, waardoor uw fysiotherapeut meer informatie over beide vormen van behandeling kan geven.

Hoe weet ik welke therapie voor mij het beste is?

Er bestaat géén standaard schema om te bepalen welke soort therapie in uw geval het beste is. Daarom kunt u het beste contact opnemen met een fysiotherapeut, welke tijdens een intakegesprek zal gaan bepalen welke behandeling voor u het beste is. Een fysiotherapeut zal ook een prognose van de behandeling opstellen, waardoor u weet hoeveel behandelingen ongeveer zult moeten ondergaan. Het volledige behandelingsprogramma is echter van verschillende factoren afhankelijk en kan daardoor meer of juist minder behandelingen bevatten dan van te voren gedacht bevatten.

Kosten voor oplossingsgerichte therapie

sportmassageOmdat oplossingsgerichte therapie doorgaans géén behandeling van een chronische aandoening is, worden de kosten van deze behandeling in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering heeft worden deze kosten fysiotherapie, afhankelijk het pakket wel vergoed. Houd u er daarbij rekening mee dat de meeste pakketten maar een beperkt aantal behandelingen vergoeden en het daarom mogelijk is dat u alsnog een deel van de behandelingen zelf zal moeten betalen. Neem daarom voor de zekerheid even contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer informatie?

Voor meer informatie over oplossingsgerichte therapie kunt u terecht bij een fysiotherapeut. Neemt u daarvoor contact met ons op of ga naar de pagina praktijk zoeken om een praktijk bij u in de buurt te vinden.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over fysiotherapie? Of wilt u meer weten over de verschillende vormen van fysiotherapie? Kijkt u dan eens rond op onze homepage.

Bekijk ook informatie over: