Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapieOncologie fysiotherapie is een specifieke vorm van bewegingstherapie die gericht is op patiënten die lijden aan kanker of hiervan herstellen. Deze therapie is een specialistische vorm van de reguliere fysiotherapie, die bedoeld is voor kankerpatiënten: tijdens, maar ook na de behandeling van de oncologische aandoening. 

 

Oncologie fysiotherapie: de kenmerken

Oncologie fysiotherapie wordt uitgevoerd door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten die lijden aan kanker. Op dit moment zijn er in Nederland 51 fysiotherapeuten binnen de oncologie fysiotherapie. Ze zijn werkzaam in fysiotherapiepraktijken, maar ook in het ziekenhuis.

Kanker kan zowel tijdens als na de ziekte klachten veroorzaken die te verlichten zijn door middel van oncologie fysiotherapie. Oncologie fysiotherapie is dus in elk stadium van de ziekte toepasbaar. Tijdens de behandelfase, waarin een patiënt bestraald wordt, een chemokuur krijgt of een operatie ondergaat, kan oncologie fysiotherapie ervoor zorgen dat de conditie behouden blijft. In de herstelfase kan oncologie fysiotherapie voor kankerpatiënten ervoor zorgen dat het oude leven gemakkelijker op te pakken is. Bij patiënten die terminaal zijn kan oncologie fysiotherapie zorgen voor het behouden van de kwaliteit van leven en/of het verkrijgen van zoveel mogelijk comfort tijdens de dagelijkse bezigheden.

Werkwijze bij oncologie fysiotherapie

Klachten die vaak voorkomen tijdens het behandelen van kanker en na het afronden van de behandeling binnen de oncologie fysiotherapie zijn de volgende:

  • conditieverlies (door verminderde kracht, maar ook door de psychische belasting);
  • vermoeidheid (met psychische of lichamelijke oorzaken);
  • littekenweefsel;
  • sterk verzwakte spierkracht;
  • vocht vasthouden op specifieke plaatsen (oedeem);
  • pijn of verminderde mobiliteit.

De oefeningen die bij oncologie fysiotherapie worden toegepast zijn laagdrempelig en vergen niet te veel van u. De oefeningen van de oncologie fysiotherapie zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven, ook als u behandeld wordt of uitbehandeld bent. Dat betekent dat de oefeningen van de oncologie fysiotherapie erop gericht zijn om uw leven zo goed en zo kwaad als dat gaat op te pakken en genoeg comfort te vinden in uw dagelijkse bezigheden. Daarnaast is oncologie fysiotherapie erop gericht om uw lichaam sterk te maken en u zelfvertrouwen te geven in een moeilijke tijd waarin u ziek bent of ziek geweest bent. Oncologie fysiotherapie is gericht op het versterken en laten herstellen van een lichaam dat heeft blootgestaan aan chemokuren, bestralingen en/of operaties. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld psychologen, logopedisten of manueel therapeuten. Een oncologie fysiotherapeut kan daarbij functioneren als coach om u lichamelijk, sociaal en psychisch sterker te maken.

Effecten van oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie kan kankerpatiënten veel verlichting bieden. Tijdens de behandeling, maar ook erna, wanneer ze na de oncologie fysiotherapie hun leven weer oppakken. Ook bij patiënten bij wie de kanker onbehandelbaar blijkt te zijn, kan oncologie fysiotherapie een uitkomst bieden. Deze patiënten leren comfort en warmte te vinden om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. De effecten van oncologie fysiotherapie zijn tweeledig. Allereerst verbetert u uw fysieke conditie. U doet oefeningen om uw spieren te versterken en om de doorbloeding te verbeteren. Daardoor voelt u dat u sterker wordt. Daarnaast leert de oncologie fysiotherapie u om te gaan met klachten en pijnen waarmee u wellicht zult moeten leven, zoals klachten ten gevolge van littekenweefsel. Daarnaast biedt oncologie fysiotherapie psychische verlichting: vermoeidheid en psychische belasting worden draaglijk gemaakt door effectieve oefeningen te doen en u het vertrouwen in uw lichaam terug te geven.

Zou u graag gebruik willen maken van oncologie fysiotherapie? Wij kunnen u in contact brengen met een fysiotherapeut. Ga naar onze contactpagina of naar de pagina praktijk zoeken voor het vinden van een praktijk bij u in de buurt.

Voor meer informatie over fysiotherapie bezoekt u de homepage van Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: