Oedeemfysiotherapie

OedeemfysiotherapieBij oedeem ontstaan diverse zwellingen op bepaalde plaatsen in het lichaam. Dat wordt veroorzaakt door vochtophopingen, welke weer zijn veroorzaakt door een slecht evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Hierdoor houdt en lichaamsdeel teveel vocht vast en is het niet meer in staat om dat vocht af te voeren.

Op deze pagina kunt u lezen wat oedeem precies is en wat oedeemfysiotherapie voor patiënten kan betekenen. We gaan in op hoe en waar oedeem zich kan manifesteren en we beschrijven wat oedeemfysiotherapie inhoudt. Op deze pagina worden er enkele technieken beschreven die onderdeel kunnen uitmaken van oedeemfysiotherapie. Ook is het mogelijk om onderaan deze pagina over oedeemfysiotherapie via een link contact op te nemen met een professionele fysiotherapeut. Op die manier kunt u meer informatie inwinnen over oedeemfysiotherapie en het juiste advies ontvangen.

Oedeemfysiotherapie: wat is oedeem?

Nadat bij u de diagnose oedeem – door uw huisarts of specialist – gesteld is, kunt u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in oedeemfysiotherapie. Maar wat is oedeem eigenlijk en wat kan oedeemfysiotherapie voor u betekenen? Oedeem is een abnormale vochtophoping (zwelling) op bepaalde plaatsen in het lichaam. Dit is ontstaan door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht, waardoor het bepaalde lichaamsdeel een teveel aan vocht vasthoudt en vervolgens niet meer in staat is om het vocht af te voeren. Veel voorkomende lichaamsdelen waar het oedeem zich manifesteert zijn de enkels, de benen, de buik en de longen. Oedeemfysiotherapie richt zich op de aangedane plaatsen in het lichaam.

Oedeemfysiotherapie: oorzaken

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: venen (aders) kunnen vocht en eiwitten in het bloed niet voldoende afvoeren; het lymfesysteem voert het vocht niet efficiënt genoeg af; er is een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) ontstaan. Oedeemfysiotherapie onderkent deze verschillende oorzaken.

Er zijn drie verschillende vormen van oedeem:

  • veneus oedeem
  • lymfoedeem
  • lipoedeem

De therapeut binnen de oedeemfysiotherapie stelt voor u een specifiek behandelplan op. Bij oedeemfysiotherapie is de behandeling gericht op het tegengaan van progressie en het verminderen van de omvang van het oedeem. Tevens richt oedeemfysiotherapie zich op het vermijden van complicaties, het verbeteren van eventuele functiestoornissen en u wordt met behulp van oedeemfysiotherapie geholpen met het leren omgaan met uw aandoening.

Oedeemfysiotherapie: behandelmethodes

Door huisartsen en specialisten worden regelmatig vochtafdrijvende tabletten (plaspillen) voorgeschreven. Dit is echter niet altijd voldoende. In zulke gevallen wordt vaak oedeemfysiotherapie aangeraden en wordt u doorverwezen naar een oedeemfysiotherapeut. Er bestaan verschillende soorten behandelingen binnen de oedeemfysiotherapie om oedeem te bestrijden. Voor welke behandeling wordt gekozen, hangt af van het type oedeem en de ernst van de klachten. Enkele methodes die worden toegepast bij oedeemfysiotherapie zijn:

  • Manuele lymfdrainage: Een speciale massagetechniek die een onderdeel is van oedeemfysiotherapie. Door middel van deze techniek wordt het vocht verplaatst naar andere plekken in het lichaam. Met als gevolg dat het vocht kan worden afgevoerd.
  • Compressietherapie: Een zeer gebruikelijke methode in de oedeemfysiotherapie is compressietherapie. Deze therapie bestaat uit meerdere technieken. De oedeemfysiotherapie kan bandages om het oedeemgebied voorschrijven, zodat er een constante druk wordt uitgeoefend op het desbetreffende lichaamsdeel. Een andere techniek is het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. Het is zeer belangrijk dat er een goed passende kous wordt aangemeten die de juiste druk zal uitoefenen en die ook bij uw ziektebeeld past.
  • Ademhalingsoefeningen: Een onderdeel van oedeemfysiotherapie. Door het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken kan de afvoer van vocht ondersteund worden.

Oedeemfysiotherapie: advies

Heeft u vragen en wilt graag u meer informatie over oedeemfysiotherapie? Wij kunnen u helpen om in contact te komen met een fysiotherapeut. Neemt u daarvoor contact met ons op of raadpleeg de pagina praktijk zoeken. We zijn u graag van dienst! 

Meer relevante informatie over fysiotherapie kunt u vinden op Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: