Nekpijn

nekpijnNekpijn teistert steeds meer mensen. U bent echt niet de enige die last heeft van zijn nek. Maar wat kunt u aan nekpijn doen?

Steeds vaker nekpijn

Uw nek is maar een vreemd onderdeel van het lichaam. Als u er geen last van hebt, staat u er geen seconde bij stil dat uw nek bestaat. Zodra u echter echte pijn in uw nek voelt, is het moeilijk om nog aan iets anders te denken. Nekpijn kan daarnaast door allerlei oorzaken ontstaan. Daardoor is het voor dokters heel moeilijk om precies te achterhalen wat in uw geval de veroorzaker van uw nekpijn is. Het komt er in feite op neer dat u vaak langer met nekpijn rondloopt dan u lief is.
Nekpijn is in Nederland in opmars, waarbij het opvalt dat met name de jeugd slachtoffer is. De oorzaak daarvan is wél bekend: smartphones. Let maar eens op uw postuur als u in de trein, lopend of op de fiets uw telefoon gebruikt: uw nek maakt dan waarschijnlijk een heel vreemde hoek. Drie keer raden waar die nekpijn vandaan komt.

Andere oorzaken van nekpijn

Smartphones die uw postuur negatief beïnvloeden zijn vanzelfsprekend niet de enige boosdoener. Nekpijn kan door allerlei factoren ontstaan. Er kan iets met een van uw nekwervels zijn gebeurd, waardoor die knellen en pijn veroorzaken. Het kan ook dat er een lymfeklier ontstoken is geraakt, waardoor uw nek is gezwollen en u nekpijn heeft gekregen. Het is daarom verstandig om direct naar de huisarts te gaan als u bent getroffen door aanhoudende nekpijn. Denk niet dat uw nekpijn vanzelf wel weer wegebt: pijn wijst ofwel op een probleem, ofwel op een genezing, en aangezien normale nekken niet over een zelfgenezend vermogen beschikken, moet er wel een probleem zijn.
Soms krijgt u eenvoudigweg nekpijn doordat u verkeerd hebt gelegen tijdens uw slaap. Vervelend, maar daar valt helaas weinig aan te doen.

Nekpijn behandelen

U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van uw nekpijn af, helemaal aangezien die pijn zelf ook weer andere klachten kan veroorzaken, zoals misselijkheid en draaierigheid. Wat is de beste manier om zo snel mogelijk van uw nekpijn af te komen?
De huisarts zal altijd een diagnose proberen te stellen. Dat is belangrijk, want een ontsteking moet hij op een heel andere manier verhelpen dan bijvoorbeeld een probleem met  uw nekwervels. Heeft uw nekpijn met een infectie of ontsteking te maken, dan krijgt u antibiotica voorgeschreven. Ligt de nekpijn echter aan uw postuur, dan komt er een fysiotherapeut bij kijken. Hij neemt uw postuur goed onder de loep en verbetert het waar nodig. Veel mensen krijgen pas door hoe krom ze lopen, nadat ze bij een fysiotherapeut zijn geweest. De fysiotherapeut kan u speciale oefeningen laten doen, maar hij kan u ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld een masseur. Die kan door middel van massage de spieren in uw nek zich wat laten ontspannen. Minder spanning in uw nek leidt op zijn beurt weer tot een vermindering van uw nekpijn. Kijk voor meer informatie ook eens op de homepage: Fysiotherapie informatie.

Wat kan ik zelf doen tegen nekpijn?

Voorkomen is beter dan genezen. Houd u daarom aan de volgende leefregels om nekpijn tegen te gaan:

  • Ontspan uw nek van tijd tot tijd. Vooral bij stress treedt regelmatig nekpijn op, door bijvoorbeeld een verkeerde gespannen houding. Verzet de zinnen, beweeg uw hoofd rustig van links naar rechts of draai deze in cirkels. Ook het langzaam optrekken en aanspannen van uw schouders en daarna direct weer ontspannen kan helpen.
  • Streef naar een juiste slaaphouding. Lastig, want u slaapt en heeft geen controle over uw lichaam, maar een goed kussen en matras doen wonderen tegen nekpijn. Laat u informeren in de betere beddenzaak en probeer verschillende matrassen en kussens uit.
  • Masseer zelf uw nek of laat deze masseren. Dit bevordert niet alleen de doorbloeding, maar helpt ook om de nekspieren te ontspannen.

Raadpleeg bij aanhoudende nekpijn altijd uw huisarts of een fysiotherapeut. Hulp bij het vinden van een gekwalificeerde fysiotherapeut kunt u aanvragen via onze contactpagina. Ga naar de pagina praktijk zoeken om te kunnen zien welke therapeuten er bij u in de omgeving actief zijn.

Bekijk ook informatie over: