Nekklachten

NekklachtenVandaag de dag ben u echt niet de enige die steeds vaker kast heeft van nekklachten. Er bestaan duizenden ziektes en aandoeningen die nekklachten tot gevolg kunnen hebben. Oefeningen kunnen helpen, maar u komt niet zomaar van uw nekklachten af.

Nekklachten in opmars

Zolang de mens bestaat, heeft hij last van nekklachten. Die nekklachten kunnen heel gevarieerd zijn. De een krijgt last van een gezwollen nek, wat kan duiden op een ontsteking, bijvoorbeeld in de lymfeklieren; de ander krijgt juist weer last van een stijve nek. Het vervelende aan al die nekklachten is dat het vrij lastig kan zijn om de precieze oorzaak vast te stellen. Er bestaan immers duizenden ziektes en aandoeningen die nekklachten tot gevolg kunnen hebben. Wel staat vast dat het aantal mensen met nekklachten stijgt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de maatschappij van tegenwoordig. Mensen werken veel meer met computers dan vroeger en dat heeft de gezondheid van de mens helaas niet ongemoeid gelaten.

Oorzaken van nekklachten

Een van de grootste boosdoeners van nekklachten is vandaag de dag verrassend genoeg de technologie. Onze smartphones en computers zijn namelijk niet bepaald bevorderlijk voor uw postuur. Werp maar eens goede blik op iemand die over straat loopt en zijn smartphone ondertussen gebruikt. Zijn schouders hangen naar achteren en zijn kin wijst naar de straat. De spieren en pezen in de nek worden daar ontzettend zwaar door belast. Uw hoofd is namelijk best zwaar; loopt u met een goed postuur, dan verdeelt u het gewicht van uw hoofd gelijkmatig over uw nek en schouders. Laat u uw hoofd echter hangen, dan moet de achterkant van uw nek er hard aan tillen, terwijl de voorkant van uw nek niets doet. Dit kan tot vervelende nekklachten leiden.
De computer kan ook nekklachten veroorzaken en wederom is een slecht postuur de boosdoener. Veel mensen zitten krom achter hun bureau, wat funest is voor de gezondheid van hun nek, schouders, rug en onderrug.
Er bestaan ook heel andere oorzaken van nekklachten die alleen een medisch specialist kan diagnosticeren. Ontstekingen, virussen, ziektes… het zijn er werkelijk te veel om op te noemen. Twijfel daarom ook niet om bij aanhoudende nekklachten naar een dokter te gaan.

Onschuldige nekklachten

Soms wordt u wakker en merkt u gelijk dat  raar heeft geslapen. Uw nek doet dan goed zeer en voelt stijf aan. Dat soort nekklachten maakt iedereen wel eens mee, maar ze vormen geen adequate reden om naar de huisarts te stappen. Hetzelfde geldt voor een stijve nek nadat u een hoorcollege heeft bijgewoond of een film heeft gezien. Dat zijn beide overigens uitstekende voorbeelden van de invloed van uw postuur op uw gezondheid. Uw postuur is dan namelijk behoorlijk onnatuurlijk en dat voelt u.
Heeft u daarentegen chronische nekpijn, dan zijn uw nekklachten zeker niet onschuldig. Raadpleeg in die gevallen altijd uw huisarts. De nekklachten kunnen duiden op een onderliggend probleem, zoals een ontsteking.

Nekklachten behandelen

Nekklachten behandelen is soms heel eenvoudig, maar vaak blijken de klachten hardnekkiger dan u zou willen. Het is daarom belangrijk om goede medische hulp te zoeken wanneer uw nekklachten u letterlijk en figuurlijk kopzorgen bezorgen. De medisch specialist bij uitstek is bij nekklachten de fysiotherapeut. Hij kan uw postuur beoordelen en nagaan of uw nekklachten voortvloeien uit overbelasting of een andere fysiek-mechanische oorzaak. De fysiotherapeut kan u daarnaast doorverwijzen naar een andere medisch specialist, zoals een masseur, om de pijn te verlichten en uw herstel te versnellen.

Deze website Fysiotherapie informatie kan u, voordat u naar een huisarts of fysiotherapeut stapt, meer informatie geven over een groot aantal aandoeningen. Deze informatie kan u gebruiken om voor uzelf een lijst op te stellen van vragen die u de specialist wilt stellen. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.

Wilt u graag weten welke fysiotherapeut bij u in de buurt uw nekklachten kan behandelen? Bezoek dan onze pagina praktijk zoeken of neem direct contact met ons op. We helpen u graag!

Bekijk ook informatie over: