Myasthenia gravis

Myasthenia gravis

Myasthenia gravis is een spierziekte waardoor bepaalde spieren minder of helemaal niet meer functioneren. Myasthenia gravis is een ziekte die relatief weinig voorkomt, maar daardoor niet minder ernstig is. 

Wat is myasthenia gravis voor een ziekte?

Myasthenia gravis is een niet-erfelijke spierziekte die bij relatief weinig mensen voorkomt. Het feit dat niet al te veel mensen door deze ziekte getroffen worden, betekent niet dat myasthenia gravis geen ernstige ziekte is waarnaar voldoende wetenschappelijk onderzoek verricht moet worden. De gevolgen van myasthenia gravis voor de patiënten die aan deze ziekte lijden, zijn namelijk ernstig, waarbij de bewegingsvrijheid drastisch kan worden ingeperkt. Myasthenia gravis betekent in het Latijn namelijk ernstige spierzwakte en bij patiënten die lijden aan deze zogenaamde neuromusculaire aandoening is er sprake van een niet in voldoende mate of vrijwel helemaal niet functioneren van bepaalde spieren. Myasthenia gravis is een auto-immuunziekte en dat wil zeggen dat het eigen lichaam zich als het ware vergist en het beschermingsmechanisme aanwendt om gezonde lichaamsdelen aan te vallen. In het geval van myasthenia gravis blokkeert ons afweersysteem ontvangstplaatsen die dienen om via het stofje acetylcholine seinen vanuit de hersenstam via de zenuw naar de spier over te brengen. Het gevolg hiervan is dat spier en zenuw niet goed ‘communiceren’, waardoor spieren – vaak mond-, keel- en gezichtsspieren – onvoldoende reageren. Klachten die daarom bij myasthenia gravis op kunnen treden, zijn:

  •  hangende oogleden of dubbelzien;
  •  het moeite hebben met kauwen of slikken;
  •  problemen met ademhaling;
  •  waggelen of een loop die instabiel is;
  •  handen, vingers, armen of benen die te zwak zijn.

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij myasthenia gravis?

Er bestaan diverse medicijnen die kunnen helpen wanneer er bij u myasthenia gravis geconstateerd wordt. Myasthenia gravis is echter een chronische ziekte, die zowel bij mannen als vrouwen op elke leeftijd kan optreden, en deze medicijnen kunnen dus niet helpen de ziekte definitief te genezen. Ze zijn er in de eerste plaats op gericht de spierkracht te verbeteren en dragen dus bij aan het beter functioneren van de spieren om op deze wijze de symptomen van myasthenia gravis te bestrijden en de levenskwaliteit te verbeteren. Deze medicijnen hebben bijvoorbeeld het doel de werking van de stof acetylcholine te versterken, of ze helpen een patiënt bij het onderdrukken van de werking of het aanmaken van antilichamen om zo het effect van myasthenia gravis op het functioneren van de spieren tegen te gaan.

Waar moet ik in mijn dagelijkse leven rekening mee houden wanneer bij mij myasthenia gravis is geconstateerd?

Een kenmerk van myasthenia gravis is wisselende spierzwakte. Luisteren naar uw lichaam is bij myasthenia gravis dus belangrijk: rust op slechte dagen en in verband met uw conditie wat meer inspanning op goede dagen. Daarnaast is een goede voeding bij myasthenia gravis van groot belang. Het kan voorkomen dat u bepaald soort voedsel, zoals vlees, slecht kunt kauwen en in verband met de medicijnen kan er botontkalking optreden. Voedingssupplementen kunnen hier uitkomst bieden.

Is bewegen nog mogelijk wanneer ik aan myasthenia gravis lijd?

Bewegen is zelfs noodzakelijk indien u aan myasthenia gravis lijdt, anders verzwakken uw spieren nog meer en gaat mede door mogelijke botontkalking – als bijwerking van de medicijnen – uw algehele conditie snel achteruit. Bij myasthenia gravis is het wel van belang uw eigen mogelijkheden goed in de gaten te houden. Een fysiotherapeut kan patiënten die lijden aan myasthenia gravis hierbij goed ondersteunen, zodat u verantwoord blijft bewegen en ondanks de myasthenia gravis ook in de toekomst zo veel mogelijk kunt blijven doen.

Kijk voor meer informatie over deze en andere aandoeningen ook op de homepage van Fysiotherapie informatie of neem via ons contact op met een fysiotherapeut. Voor een handig overzicht van fysiotherapiepraktijken in uw omgeving kunt u de pagina praktijk zoeken bezoeken.

Bekijk ook informatie over: