Multiple sclerose

Multiple sclerose

Multiple sclerose is een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Ontdek meer over de oorzaak, symptomen en behandeling van multiple sclerose.

Multiple sclerose is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een aandoening van het centraal zenuwstelsel. De aandoening wordt ook wel afgekort tot MS en beschadigt de isolatielaag rond de zenuwen in de hersenen, maar ook de beschermlaag van de oogzenuwen en rond het ruggenmerg. Multiple sclerose is een ongeneeslijke ziekte en wordt dan ook als een chronische aandoening gezien.

Oorzaak van Multiple sclerose

Er is tot op heden geen exact aanwijsbare oorzaak vast te stellen waardoor multiple sclerose ontstaat. Onderzoek heeft echter wel een aantal stukjes van de puzzel ontrafeld en zo is ontdekt dat de stof myeline een belangrijke rol speelt bij multiple sclerose. Het stofje zorgt er namelijk voor dat er een beschermlaag rond de zenuwen in het centraal zenuwstelsel wordt gevormd. De isolerende laag heeft als doel dat zenuwen in staat zijn om prikkels op een snelle en efficiënte manier door te geven. Bij mensen met multiple sclerose ontstaat er echter een abnormale reactie op het stofje myeline. Door deze sterke reactie wordt myeline afgebroken met als gevolg dat de zenuwen niet meer goed in staat zijn om de prikkels op een snelle en efficiënte manier door te geven. Bij beginnende multiple sclerose is het nog mogelijk dat bepaalde steuncellen de schade aan de isolatielaag herstellen. Bij een chronisch verloop van de multiple sclerose is er echter sprake van het uitgeput raken van deze steuncellen en lukt het niet meer om de isolatielaag te herstellen. Er zal dan ook sprake zijn van achteruitgang.

Symptomen bij multiple sclerose

De symptomen kunnen bij multiple sclerose per persoon verschillen. Zo bestaat er een mogelijkheid dat u door multiple sclerose slecht gaat zien of dat u te maken krijgt met krachtverlies. Het is echter ook goed mogelijk dat bij u bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen ontstaan of dat u problemen krijgt met uw toiletgang door multiple sclerose. Verder behoren tintelingen en problemen met seks eveneens tot de symptomen van multiple sclerose net als dat u met vermoeidheid te maken kunt krijgen of lichte geheugenstoornissen krijgt. Vermoeidheid komt als symptoom bij multiple sclerose veelvuldig voor. Bij multiple sclerose in de beginfase zullen de klachten zich in aanvallen manifesteren, maar na verder verloop zullen de klachten verder toenemen en zal het herstel uitblijven. Dat wordt ook wel de progressieve fase van multiple sclerose genoemd. In ongeveer tien procent van de mensen met multiple sclerose start de ziekte met de progressieve fase. De symptomen van multiple sclerose kunnen dus de volgende zijn:

  • Krachtverlies
  • Vermoeidheid
  • Tintelingen
  • Slecht zien
  • Problemen met toiletgang
  • Problemen met seks
  • Evenwichtsstoornissen
  • Lichte geheugenstoornissen

Behandeling bij multiple sclerose

De diagnose multiple sclerose wordt gesteld aan de hand van een MRI-scan van de hersenen of van het ruggenmerg. Dat wordt gedaan om mogelijke andere aandoeningen uit te sluiten. Een bloedonderzoek kan eveneens worden uitgevoerd ter ondersteuning van de diagnose. Als de diagnose MS eenmaal is gesteld, dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven, zoals Prednison, waarmee de duur van invaliderende aanvallen wordt beperkt. Ook andere medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de verschijnselen van multiple sclerose tegen te gaan. Genezing is echter niet mogelijk. Een gezonde levensstijl wordt aanbevolen en daar kunt u zelf aan bijdragen door gezond te eten en gezond te leven. Eventueel kunnen vitaminen en voedingssupplementen genomen worden.

Beweging blijft belangrijk en door fysiotherapie te volgen kan bijvoorbeeld onder meer de vermoeidheid, die zo kenmerkend is voor mensen met multiple sclerose, worden bestreden. Bovendien kan het evenwicht worden verbeterd net als de spierkracht en beweging van het lichaam. Verder kan er ook advies worden gegeven over het gebruik van hulpmiddelen.

Als u meer informatie wenst over fysiotherapie bij multiple sclerose, dan kunt u  ook via ons contact opnemen met de fysiotherapeut of uw licht opsteken op Fysiotherapie informatie. Een fysiotherapiepraktijk bij u in de buurt kunt u bovendien gemakkelijk vinden via de pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: