Mensendieck

MensendieckMensendieck is de naam van een paramedische behandelmethode en gericht op het klachten met betrekking tot de houding een beweging. Deze methode is gericht op gedragsverandering van de patiënt.

Mensendieck en beweging

U staat er misschien niet vaak bij stil, maar de mens is eigenlijk heel bijzonder. Dat u zomaar ergens heen kunt lopen, mag een wonder heten – helemaal als u alle spieren, pezen en botten in ogenschouw neemt die bij de voortbeweging een rol spelen. Neem alleen al het frame van uw lichaam: heel complex. Van al die duizenden onderdelen gaat er maar zelden eentje stuk. Dat mag met recht een hele prestatie heten.

Lopen, zitten, staan, liggen en manoeuvreren zijn voor de meeste mensen een weinig uitdagende opgave, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Voor sommigen is een eenvoudige beweging een complex en pijnlijk proces, doordat er met een van die duizenden onderdelen juist wel iets is misgegaan. Een spiertje kan verrekken, een pees ontsteken en zo kan er nog veel meer fout gaan. Wanneer iemand moeite heeft met bewegen, spreken fysiotherapeuten van een defect aan het bewegingsapparaat. Mensendieck is een type fysiotherapie dat een oplossing biedt voor problemen aan het bewegingsapparaat.

Mensendieck: invulling

Mensendieck is een vorm van fysiotherapie die is ontworpen door Bess Mensendieck. Het verschil met reguliere fysiotherapie is dat Mensendieck zich vooral richt op postuur en souplesse. U wordt geleerd hoe u zelf uw postuur kunt corrigeren. Daartoe wordt u blootgesteld aan uw eigen houding. Terwijl u de Mensendieck-oefeningen doet, staan er allemaal spiegels om uw heen. Zo kunt u precies zien wat u eigenlijk verkeerd doet als u beweegt. Mensendieck begint vaak bij de voeten. Dat wil zeggen dat de Mensendieck-therapeut eerst de houding van uw benen en voeten onder de loep neemt. Dat is wel zo logisch, want als u al verkeerd staat, heeft therapie voor het bovenlichaam weinig zin. Pas daarna wordt de rest van het postuur bekeken.

Opvallend aan Mensendieck zijn de oefeningen. Er wordt geen gebruik gemaakt van apparaten, enkel van oefeningen met het eigen lichaamsgewicht. Ook werkt de Mensendieck-therapeut aan uw balans.

Therapeut Mensendieck

Voor wie is een Mensendieck-behandeling het meest geschikt? Als u een sportblessure heeft opgelopen, is Mensendieck niet heel effectief. Mensendieck is namelijk in grote mate toegespitst op uw houding en postuur. Heeft u een rugprobleem doordat u jarenlang krom heeft gelopen, dan is Mensendieck wel heel nuttig voor u. Als u de Mensendieck therapie heeft afgerond, heeft u uw postuur gecorrigeerd en heeft u geleerd hoe u uw lichaam kunt ontspannen. Ontspanning is namelijk belangrijk in de preventie van overbelasting, die vaak weer leidt tot ernstigere aandoeningen als peesontstekingen en irritaties van slijmbeurzen.

Naast de speciale Mensendieck-oefeningen krijgt u ook een flinke portie zelfreflectie. Hoe voelt u zich als u beweegt? Voelt u ergens spanning die er eigenlijk niet hoeft te zijn? Door op dat soort vragen antwoord te geven, komt u precies te weten hoe u beweegt en in welke mate u dat verkeerd doet.

Tijdens de Mensendieck therapie wordt u ook een zekere elegantie aangeleerd. Lompe bewegingen hebben wat blessurerisico betreft een notoire reputatie. Door u ‘sierlijker’ te bewegen, belast u uw lichaam minder. U zult niet als een ballerina door de straten dansen, maar u leert zich wel op een natuurlijke manier te bewegen.

Mensendieck, voeding en fysiotherapie

Zoals bij elke therapie geldt ook voor Mensendieck dat voeding een grote rol speelt in de algehele effectiviteit van de therapie. Wanneer u slecht eet, brengt u uw lichaam schade toe. Een belangrijk aspect van gezond eten is de vitamine- en mineraalbalans. Voedsel van lage kwaliteit bevat weinig vitamines en mineralen.

Mensendieck is sterk gerelateerd aan de reguliere fysiotherapie. Geïnteresseerd in de methode van Mensendieck? Vraag er eens naar bij een fysiotherapeut of kijk op Fysiotherapie informatie voor meer info. Wij kunnen u ook helpen bij het vinden van een geschikte therapeut. Laat uw gegevens achter op onze contactpagina of ga naar praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: