Manueel therapeut

manueeltherapeutHeeft u last van gewrichtsklachten die gepaard gaan met een verminderde beweeglijkheid van deze gewrichten? Een manueel therapeut kan hier uitkomst bieden en u helpen om weer soepeler te bewegen.

 

Wat is en wat doet een manueel therapeut precies?

Een manueel therapeut is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Na afronding van een fysiotherapiestudie kan een fysiotherapeut ervoor kiezen een aanvullende opleiding te volgen om zich verder tot manueel therapeut te ontwikkelen. Manuele therapie is een erkend specialisme en als zodanig erkend door het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (die ook wel als KNGF wordt afgekort). De opleiding tot manueel therapeut heeft het doel de kennis van de fysiotherapeut op het gebied van de fysieke bewegingsmogelijkheden met speciale aandacht voor de wervelkolom te vergroten, want de manuele therapie richt zich op een functieverbetering van gewrichten en heeft onder meer het doel bewegingen en houding van een patiënt te corrigeren. Een manueel therapeut richt zich daarbij veelvuldig op klachten die zich voordoen met betrekking tot gewrichten in armen en benen en de wervelkolom. Een manueel therapeut beschikt in verband met deze klachten over enkele specifieke behandel- en diagnosemethodes, waarbij manuele handgrepen en manuele technieken een grote rol spelen, vandaar de naam van deze specialisatie. Een manuele therapie bestaat samengevat uit drie belangrijke onderdelen, namelijk:

  • Het toepassen van speciale technieken voor een juiste diagnose en effectieve behandeling.
  • Het samenstellen van een actief oefenprogramma om beweeglijkheid te stimuleren.
  • Het begeleiden en informeren van en advies verlenen aan patiënten.

Met wat voor klachten kan ik naar een manueel therapeut?

Indien u last heeft van klachten met betrekking tot gewrichten in armen en benen of problemen ondervindt met uw wervelkolom, valt een bezoek aan een manueel therapeut zeker aan te raden. Een manueel therapeut heeft niet alleen het doel de pijn te bestrijden die het gevolg is van deze klachten, maar in veel gevallen richt een manueel therapeut zich ook op een verminderde beweeglijkheid van deze gewrichten en zoekt daarmee naar een oplossing voor het ontstaan van de klachten. Een manueel therapeut heeft veel ervaring met het behandelen van de volgende klachten en de behandeling door een manueel therapeut blijkt veelvuldig erg effectief, vaak treedt er al direct een merkbare verbetering op bij:

  • Nek- en hoofdpijn, die veelvuldig gepaard gaat met wervelkolomproblemen en soms als gevolg van nekklachten met kaakklachten;
  • klachten aan schouders en nek, met soms een pijnuitstraling richting armen;
  • heupartrose;
  • klachten hoog in de rug, met pijn die zich soms manifesteert bij de ribben of de borst;
  • klachten laag in de rug, met soms een pijnuitstraling richting benen;
  • optreden van duizeligheid in verband met nekproblemen.

Hoe kan ik thuis de behandeling door een manueel therapeut verder ondersteunen?

Een manueel therapeut ondersteunt een patiënt met gedegen advies en begeleiding. Een manueel therapeut zal u daarom in de meeste gevallen oefeningen voorschrijven, die u thuis dient uit te voeren en die erop gericht zijn de beweeglijkheid van gewrichten te herstellen. Een manueel therapeut kan u echter ook adviseren over uw voedingspatroon, want een goede voeding kan het genezingsproces door een manueel therapeut alleen maar versnellen. Kijk voor meer informatie ook eens op de homepage van Fysiotherapie informatie.

Waar vind ik meer advies over een manueel therapeut en wat deze voor mij kan betekenen?

Heeft u last van bepaalde klachten en vermoedt u dat een manueel therapeut u daarmee zou kunnen helpen, maak dan vooral eens een afspraak bij een fysiotherapiepraktijk. Bij de meeste praktijken vindt u een manueel therapeut die u tijdens een intakegesprek kan vertellen of de behandeling door een manueel therapeut bij uw klachten bevorderlijk is. Kan een manueel therapeut u niet helpen, dan kan deze u altijd doorsturen naar de juiste specialist.

Voor het vinden van een manueel therapeut kunt u ons inschakelen. Neem contact met ons op en we zoeken een gekwalificeerde therapeut bij u in de buurt.

Bekijk ook informatie over: