Lupus

LupusLupus is een reumatische aandoening en auto-immuunziekte met uiteenlopende symptomen, klachten en verschijnselen.

Lupus is een auto-immuunziekte die deel uitmaakt van het spectrum van reumatische aandoeningen. Bij een auto-immuunziekte vindt aantasting van het afweersysteem plaats. Dit afweersysteem moet het lichaam eigenlijk beschermen tegen binnendringende bacteriën en virussen, maar wanneer het ontregeld raakt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Een aangetast immuunsysteem is bijvoorbeeld niet meer in staat om lichaamseigen stoffen te herkennen. Hierdoor zou het kunnen gebeuren dat het afweersysteem deze goedaardige bacteriën aanvalt, waardoor de bescherming tegen lichaamsvreemde stoffen vermindert. Mensen die aan lupus lijden, ondervinden dan ook vaak problemen van uiteenlopende aard, waaronder pijnlijke gewrichten, hart- en longklachten, koorts en roodheid van de huid in het algemeen en in het gezicht in het bijzonder.

Lupus – klachten en varianten

Er worden verschillende soorten lupus onderscheiden, die van elkaar verschillen door de symptomen die zich openbaren. Bij lupus erythematosus (LE) beperken de verschijnselen zich tot het huidoppervlak. Wanneer u deze vorm van lupus heeft, ontstaat over het algemeen een huidafwijking die zich openbaart door een rode kleur van de wangen en de neus. De vorm hiervan vertoont overeenkomsten met die van een vlinder en dit type uitslag wordt daarom ook wel vlinderexantheem genoemd. Binnen lupus erythematosus onderkent men diverse ziektebeelden, te weten subacute cutane LE en chronische discoïde LE. Bij de eerste variant van lupus erythematosus worden uitsluitend de aan de zon blootgestelde huidoppervlakken aangetast. De rode vlekken zullen na behandeling genezen zonder littekens achter te laten. De tweede vorm van lupus erythematosus laat wel littekens achter, terwijl door het beschadigen van de haarzakjes ook kaalheid kan ontstaan. Wanneer naast delen van de huid ook bepaalde inwendige organen zijn aangetast, spreekt men van systemische lupus erythematosus (SLE). Tot de meest voorkomende symptomen van deze variant van lupus behoren gewrichtsklachten, nierproblemen, hart- en longafwijkingen en afsluitingen van de bloedvaten. Dit kan onder meer leiden tot trombose, artritis en bloedarmoede, en ontstekingen van het hartzakje, de gewrichten, de nieren en de longen.

Geschiedenis en voorkomen van lupus

Lupus werd voor het eerst beschreven in 1828, aanvankelijk als ziekte waarbij huidafwijkingen ontstaan. Met het voortschrijden van de medische wetenschap breidde ook de kennis omtrent lupus en de daarmee samenhangende symptomen zich uit. Rond 1873 werd ontdekt dat de aandoening naast het huidoppervlak ook verschillende inwendige organen kan aantasten, hetgeen in 1890 leidde tot de vaststelling dat dit niet per se gepaard hoeft te gaan met een roodkleurige huiduitslag. In de twintigste eeuw ontdekten medici dat lupuspatiënten ongebruikelijke antilichamen en auto-antistoffen in hun systeem hebben, die door hun veelvuldige voorkomen onder lijders aan de ziekte als de oorzaak ervan worden gezien. Tegenwoordig wordt een genetische aanleg vermoed bij het ontstaan van deze stoffen die veel bij patiënten met lupus voorkomen, maar de feitelijke oorzaak is onbekend. Volgens andere diagnoses zouden namelijk ook bepaalde hormonen, ernstige vormen van stress en infecties ten grondslag kunnen liggen aan de auto-immuunziekte. Desondanks is aangetoond dat lupus binnen sommige families vaker voorkomt en dat vrouwelijke hormonen kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Verschijnselen van lupus worden dan ook negen keer vaker bij vrouwen dan bij mannen geconstateerd en deze ontstaan meestal tussen het tiende en dertigste levensjaar. In Nederland lijdt één op de vierduizend mensen aan de ziekte.

Hoe lupus te behandelen

Het ziektebeeld van lupuspatiënten kan zeer grillig verlopen en wordt veelal gekenmerkt door wisselende actieve en minder actieve periodes. Ook gebeurt het wel dat de klachten vrij snel nadat ze ontstaan zijn weer afnemen. Omdat de daadwerkelijke oorzaak van lupus onduidelijk is, bestaat de behandeling van lupus vooral uit het bestrijden van de symptomen. Afhankelijk van de verschijnselen worden onder meer pijnstillers, ontstekingsremmers, antibiotica, bloeddrukverlagende middelen en antimalariamedicijnen voorgeschreven.

Bij vragen over lupus kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: