Heupoperatie

HeupoperatieEen heupoperatie is een ingreep waarbij het heupgewricht geheel of gedeeltelijk vervangen wordt door een prothese, als de heup versleten is. Een heupoperatie is een ingreep die jaarlijks meer dan 20.000 keer wordt uitgevoerd in Nederland. Meestal wordt een heupoperatie uitgevoerd om een versleten heup te vervangen. Een enkele keer kan ook een breuk in het heupbot de aanleiding zijn voor een heupoperatie.

Heupoperatie biedt verlichting bij pijn

De heup is een kogelgewricht dat de verbinding vormt tussen het bekken en het dijbeen. Het bestaat uit de heupkop en de heupkom, die in gezonde toestand precies in elkaar passen. Dankzij het heupgewricht kan het been door de spieren alle kanten op bewogen worden. Kraakbeen zorgt ervoor dat de kop soepel door de kom kan bewegen. Door artrose kan het kraakbeen aangetast worden, waardoor de heupkop niet soepel meer in de heupkom kan bewegen. Slijtage is het gevolg, die op lange termijn leidt tot pijnklachten in de heup. De pijn kan uitstralen naar bovenbeen, knie, bilstreek en onderrug. Simpele handelingen als traplopen of het aantrekken van sokken en schoenen worden dan steeds moeilijker. Als dit het geval is, spreken we van een versleten heup. Als de pijn aan de versleten heup de patiënt te veel belemmert om normaal deel te nemen aan het dagelijks leven en fysiotherapie of manuele therapie niet meer helpt om de symptomen te onderdrukken, dan kan als laatste redmiddel worden gekozen voor een heupoperatie. Bij een heupoperatie wordt het heupgewricht geheel of gedeeltelijk vervangen door een prothese. Het zijn doorgaans oudere mensen die een heupoperatie nodig hebben. De gemiddelde leeftijd van mensen die een heupoperatie ondergaan is 73 jaar.

Hechtingswijzen bij een heupoperatie

Er zijn verschillende typen heupprothesen die tijdens een heupoperatie geplaatst kunnen worden. Een prothese bestaat net als de natuurlijke heup altijd uit twee delen. Een steel met een kunstmatige kop, die in het dijbeen wordt geplaatst, en een vervangende kom die bij de heupoperatie in het bekkenbot wordt vastgezet. Er zijn verschillende manieren om de prothese te bevestigen tijdens een heupoperatie. Bij een gecementeerde prothese worden de heupkom en de steel van de heupkop in het bot vastgezet met cement. Uiteraard is dit geen bouwvakkerscement uit de cementmolen, maar een speciale kunsthars voor de heupoperatie. Over het algemeen geeft deze methode goede resultaten en blijven de meeste implantaten ook op de lange termijn op hun plek. Het kan na een heupoperatie echter weleens gebeuren dat de prothese zich niet goed hecht aan het bot.

Een alternatief is de ongecementeerde prothese die tijdens een heupoperatie wordt geplaatst. Bij een ongecementeerde prothese hebben de kom en de steel van de prothese een ruw oppervlak. Door het ruwe oppervlak blijft de prothese goed op zijn plaats in het bot, en kan het botweefsel na de heupoperatie vastgroeien aan de prothese. Een speciale ingroeilaag op de ruwe buitenkant stimuleert na de heupoperatie de hechting aan het bot nog eens extra. Een ongecementeerde prothese zit direct na de heupoperatie al goed vast, maar zal in de maanden na de heupoperatie nog steviger in het bot vastgroeien. Het komt weleens voor dat tijdens een heupoperatie de heupkom gecementeerd wordt en de heupkom niet, of omgekeerd. Deze combinatie noemen we een hybride prothese.

Alternatieve heupoperatie

Een heupoperatie kan behoorlijk ingrijpend zijn. Speciaal voor jonge actieve mensen is er de laatste jaren een iets minder ingrijpend alternatief, de resurfacing prothese. Bij deze techniek wordt er over de heupkop en heupkom een metalen cup geplaatst. Een steel komt hierbij niet aan te pas. Traditionele prothesen hebben een beperkte levensduur en herhaaldelijk vervangen van de prothese middels een heupoperatie is niet altijd mogelijk. De resurfacing prothese heeft als belangrijkste voordeel dat de dijbeenhals ongeschonden blijft voor toekomstige herplaatsingen van een prothese.

Voor meer informatie over een heupoperatie, de voorbereiding en het herstel achteraf kunt u zich vervoegen bij een gekwalificeerde fysiotherapeut waarmee wij u graag in contact brengen. U kunt ook praktijken bij u in de buurt opzoeken via praktijk zoeken. Meer informatie vindt u bovendien ook op de homepage van Fysiotherapie Informatie.

Bekijk ook informatie over: