Heupklachten

HeupklachtenDe heup is een uitermate belangrijk mechanisme om te kunnen bewegen. Toch ontstaan er naarmate u ouder wordt vaak heupklachten. Gelukkig kunnen deze door een fysiotherapeut besteden worden.

U hoort veel over heupklachten, hoe zit de heup eigenlijk in elkaar?

Wilt u in verband met heupklachten de werking van de heup goed kunnen begrijpen en weten waarom het heupgewricht zo’n belangrijke rol speelt? En wilt u weten waarom heupklachten vaak zulke ingrijpende gevolgen hebben? Dan dient u dient zich enigszins te verdiepen in de anatomie van het menselijk lichaam. Een mens beschikt onder andere over een romp en extremiteiten, oftewel de ledematen zoals de benen. Het bekken speelt daarbij een grote rol om de wervelkolom met de benen te verbinden en draagt op deze wijze zorg voor een stabiele houding en de bewegingen van zowel romp als benen. Het heupgewricht op zijn beurt speelt een rol tussen het verbinden van het bekken met het dijbeen en u kunt begrijpen dat wanneer door heupklachten dit belangrijke bewegingsmechanisme niet meer voldoende functioneert, dit verregaande gevolgen kan hebben voor iemands bewegingsvrijheid. Het heupgericht zelf noemt men een kogelgewricht: een combinatie van een bolvormige kop (uiteinde dijbeen) en een kom (deel van het bekken). Om het heupgewricht soepel te laten verlopen en heupklachten te voorkomen zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen om wrijving te minimaliseren, waarna een omhulsel volgt met een gewrichtskapsel met vrij sterke gewrichtsbanden. Door middel van spieren kan het gewricht bewegen, in het geval van de heup:

  • een beweging naar achter en naar voren
  • een draaiing naar binnen en naar buiten

Wat zijn de meest voorkomende heupklachten?

Vooral naarmate we ouder worden, neemt de kans op heupklachten toe. Als de heupklachten het gevolg zijn van ernstige slijtage bestaat er de mogelijkheid de heup door middel van een chirurgische ingreep door een kunstheup te vervangen. Voorkomende heupklachten zijn:

  • Artrose in de heup: door artrose slijt het kraakbeen bedoeld om frictie tussen botdelen te minimaliseren, waardoor de bolvormige kop niet meer soepel in de kom beweegt met heupklachten als stijfheid, pijn en bewegingsbeperkingen als gevolg. Aanleg, overbelasting (gewicht) of ziekte kan hiervan de oorzaak zijn.
  • Slijmbeursontsteking (bursitis): de slijmbeurs die onder andere het doel heeft dat spieren, botten en pezen zonder te schuren kunnen functioneren raakt ontstoken door een val, overbelasting of infectie en leidt tot heupklachten.
  • Heupdysplasie: aangeboren afwijking aan de heupen met een te plat komvormig gedeelte, eventueel in combinatie met heupluxatie (heup uit de kom).
  • Osteonecrose van de heup: een zeurende pijn doordat de kop van het dijbeen is ingezakt door minder voeding door bloedvaten.
  • Reumatoïde artritis van de heup: door het slijmvlieslaagje in het heupgewricht wordt te veel gewrichtsvocht geproduceerd met zwellingen en daardoor heupklachten als gevolg.
  • Snapping hip: pijnloze en niet ernstige heupklachten waarbij de peesplaat over heupkapsel of heup verspringt.
  • De ziekte van Bechterew: een reumatologische aandoening als gevolg van ontstekingen die tot verbening leidt.

Wat kan ik zelf doen aan heupklachten?

Er zijn diverse oefeningen die kunnen helpen bij heupklachten en die de beweeglijkheid van het gewricht bevorderen, waarbij u bij aanhoudende heupklachten medisch advies dient in te winnen. Zeker in het geval van heupklachten door heupartrose speelt zwaarlijvigheid een rol. Is het verstandig af te vallen in verband met uw heupklachten, let er dan wel op dat u voldoende gevarieerd blijft eten. Vaak speelt niet de kwantiteit van uw voeding een rol, maar wel de kwaliteit ervan.

Wilt u meer advies over heupklachten?

Een fysiotherapeut kan u zeer goed helpen bij heupklachten. Zijn uw heupklachten ernstig, dan kan hij u doorverwijzen, maar hij kan bijvoorbeeld ook de juiste oefeningen voor bepaalde heupklachten voorschrijven of door behandelingen de pijn die veroorzaakt wordt door heupklachten aanzienlijk verminderen. Wij kunnen u in contact brengen met de juiste fysiotherapeut. Neem daarvoor contact met ons op of raadpleeg praktijk zoeken.

Kijk voor informatie over met welke klachten u naar de fysiotherapeut kunt gaan ook op Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: