Hernia

Hernia

Een hernia is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte. Een hernia heeft vaak een grote impact op uw leven. Lees over symptomen, wat u zelf aan een hernia kunt doen en hoe u een hernia kunt voorkomen.

Een hernia kan een grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Niet alleen heeft u vaak last van rugpijn, maar ook gaat een hernia gepaard met symptomen zoals uitstralingspijn, zenuwuitval en soms zelfs verlammingsverschijnselen. De plaats waar u de pijn of verschijnselen ervaart, hebben te maken met de plaats waar de hernia zich bevindt. De mate van pijn of klachten heeft te maken met de sterkte van de druk die de hernia op het ruggenmerg of de zenuwbaan heeft. Een hernia kan zich dus op vele verschillende manieren manifesteren. De meest voorkomende klachten van een hernia zijn:

  • plekken zonder gevoel
  • brandende pijn
  • minder kracht in uw armen of benen
  • verlammingsverschijnselen
  • uitval van spiergroepen

Pijn als gevolg van een hernia

Veel mensen denken dat een hernia synoniem is of garant staat voor ernstige rugklachten. Toch komt heftige rugpijn bij een hernia niet zo heel vaak voor. De rugklachten bij een hernia worden namelijk meestal niet direct door deze aandoening veroorzaakt, maar zijn het gevolg van verkrampte spieren. Heeft u wel last van rugpijn, dan merkt u dat in de meeste gevallen vooral aan pijn in de onderrug, het heiligbeen en het onderste deel van de linker- of rechterzij. Ter hoogte van uw nek ervaart u meestal pijn die uitstraalt naar een arm. De nekklachten kunnen er tevens voor zorgen dat u hoofdpijn en schouderklachten krijgt. Door een brandende pijn in uw onderrug kan het lastig zijn om een prettige zithouding te vinden en ervaart u wellicht pijn wanneer u een fysieke activiteit uitvoert. De meest typische symptomen van een hernia zijn pijn in de lenden, heupen en uw bekken. Mensen met een instabiele rug of mensen die hun rug verkeerd belasten, lopen het meeste risico om een hernia te krijgen.

Wat kan helpen bij een hernia

Mensen denken vaak dat absolute rust en plat in bed liggen een gunstige invloed heeft op het herstel van een hernia. Het tegendeel is echter waar. Het is belangrijk om zo actief mogelijk te blijven. U houdt uw conditie daarmee op peil en voorkomt dat uw spieren slapper worden. Sterke spieren kunnen uw onderrug ondersteunen en helpen bij het herstel. Bij hevige pijn is het geen probleem om pijnstillers te gebruiken, of kunnen bepaalde voedingssupplementen van bijvoorbeeld Life Extension helpen. Ook bewegingstherapie is een mogelijkheid om sneller te herstellen van een hernia. Een fysiotherapeut leert u om hiermee uw spieren beter te ontspannen. Als de klachten van uw hernia na een periode van minimaal zes weken niet afnemen, of wanneer u uitvalverschijnselen ervaart, kan overwogen worden om operatief in te grijpen.

Hernia voorkomen

Helaas is een hernia niet altijd te voorkomen, omdat de aandoening vaak ook erfelijk is. Toch kan het goed zijn om een aantal leefregels in acht te nemen die kunnen helpen bij het voorkomen van een hernia. Een gezond lichaamsgewicht is hierbij de basis. U voorkomt hiermee dat de ruggenwervel niet onnodig zwaar belast wordt. Probeer daarnaast bij het tillen van zware materialen dit op de juiste manier te doen om een hernia te vermijden: hurk en til met een gestrekte rug vanuit de benen. Heeft u vooral een zittend beroep, zorg dan voor een goede zithouding en beweeg regelmatig. Ook het trainen van de buik- en rugspieren kan helpen uw wervelkolom te ontlasten. Zorg bij het slapen dat uw onderrug zo weinig mogelijk belast wordt, bijvoorbeeld door in een natuurlijke houding op uw zij te slapen.

Heeft u vragen of wil u graag nog meer informatie over een hernia? Dan kunt u via ons gemakkelijk contact opnemen met een fysiotherapeut. Ga daarvoor naar onze contactpagina of naar praktijk zoeken. Op onze homepage vindt u nog meer relevante informatie over fysiotherapie, zoals de huidige tarieven.

Bekijk ook informatie over: