Haptonomie

HaptonomieHaptonomie is een behandelingsmethode waarbij de aanraking tussen de therapeut en de patiënt centraal staan. Bij haptonomie wordt het zogenaamde voelende vermogen van de patiënt verder ontwikkeld, zodat hij uiteindelijk zelf leert om beter met de klachten om te gaan.

Het woord ‘haptonomie’ is opgebouwd uit de Griekse woorden ‘hapsis’ en ‘nomos’, die respectievelijk ‘aanraking’ en ‘wet’ betekenen. Eigenlijk gaat het bij haptonomie dus over de wetmatigheden van het menselijk gevoel en het bijbehorende gevoelsleven. Een haptonoom met een achtergrond in haptonomie behandelt zijn patiënten dan ook door middel van aanrakingen. Dit wordt gezien als een manier om in contact te komen met de gevoelens in het lichaam, waarbij de doelstelling van haptonomie is om de patiënt inzicht te geven in de wisselwerking tussen zijn of haar gevoelens en het eigen lichaam.

Voor wie is haptonomie geschikt?

Haptonomie kan uitkomst bieden bij klachten van uiteenlopende aard. Hierbij kunt u denken aan de volgende problemen:

  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Slapeloosheid
  • Benauwdheid
  • Prikkelbaarheid
  • Somberheid
  • RSI
  • Stress-gerelateerde klachten

Welke behandeling precies gevolgd gaat worden, hangt deels ook af van de oorzaken van de klachten die met haptonomie aangepakt zullen worden. Deze kunnen bijvoorbeeld liggen in de relationele sfeer, maar ook op het gebied van werk of andere emotionele gebeurtenissen. Zodoende zijn er binnen de haptonomie dan ook tal van specialisten. Zo zijn er haptonomen die zich bezighouden met zwangerschapsbegeleiding of het verwerken van trauma’s, maar bijvoorbeeld ook voor het begeleiden van sporters, bejaarden en stervende patiënten.

Wat houdt een behandeling met haptonomie precies in?

De meeste behandelingen binnen de haptonomie bestaan uit drie onderdelen, te weten een gesprek, bewustwordingsoefeningen en aanraking. De bewustwordingsoefeningen zijn bedoeld om de patiënt zich bewuster te laten worden van zijn of haar lichaam. We doen ons best goed voor ons lichaam te zorgen door bijvoorbeeld te bewegen en extra voedingssupplementen zoals die van Life Extension te gebruiken, maar we nemen het tegelijkertijd echter vaak ook voor lief. In ongewone situaties, bijvoorbeeld wanneer u gaat douchen in het donker, worden alledaagse dingen ineens heel anders en wordt u zich bewust van uw lichaam. Op die manier leert u met haptonomie als het ware om beter te luisteren naar wat uw zintuigen te vertellen hebben. De aanrakingen van de therapeut tijdens de haptonomie zijn vervolgens een manier om verder te ontdekken hoe uw lichaam op bepaalde gevoelens reageert en hoe u kunt communiceren met uzelf. Vervolgens worden tijdens de haptonomie in een gesprek de waarnemingen van de haptonoom en de ervaring van de patiënt besproken, zodat er op die manier verder kan worden gewerkt. Een sessie duurt meestal zo’n drie kwartier tot een uur. Hoeveel sessies er nodig zijn, verschilt per patiënt en hangt deels ook af van de aard van de klachten die met de haptonomie behandeld worden.

Wat moet ik nog meer weten over haptonomie?

Voordat u een afspraak maakt voor een behandeling op basis van haptonomie is het verstandig om even uw verzekering na te kijken. Haptonomie maakt namelijk geen onderdeel uit van de basisverzekering, maar sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de behandelingen weer wel. Ook is het goed om te weten dat haptonomie weliswaar geen wetenschappelijke tak van sport is, maar dat veel fysiotherapeuten hun professionele opleiding wel aanvullen met kennis die is opgedaan door de haptonomie. Ondanks dat er nog wel eens kritiek is op haptonomie, zien veel professionals het dus wel als een waardevolle aanvulling op hun kennis. In dit geval gaat het natuurlijk ook vooral om de resultaten, die voor veel patiënten erg positief zijn.

Meer weten over haptonomie? Wij kunnen u in contact brengen met een fysiotherapeut die u er nog veel meer over kan vertellen. Neem daarvoor contact met ons op of zoek een praktijk via praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: