Geriatrie

GeriatrieGeriatrie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van meerdere aandoeningen bij ouderen.

Wanneer u ouder wordt, nemen lichamelijke klachten toe. Vaak is er sprake van meerdere klachten die verder strekken dan alleen fysiek ongemak. De combinatie van klachten kan bestaan uit lichamelijke, geestelijke en sociale problemen. Bij geriatrie gaat het om de combinatie van klachten en aandoeningen, maar niet iedere oudere patiënt is een patiënt geriatrie. Geriatrie is multidisciplinair en richt zich zoveel mogelijk op het behoud van zelfredzaamheid van de patiënt. In geriatrie wordt geprobeerd de zorg zo goed mogelijk te coördineren, omdat deze vanwege meerdere klachten tijdrovend kan zijn en de patiënt veel energie kost.

Met welke aandoeningen houdt geriatrie zich bezig?

De geriatrie klachten van ouderen kunnen zeer divers zijn. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie geeft het volgende overzicht van geriatrie:

 • mobiliteitsproblemen en vallen;
 • incontinentieproblemen;
 • polyfarmacie, ofwel het gebruiken van veel medicijnen tegelijkertijd;
 • somberheid, eenzaamheid en levensfaseproblematiek;
 • onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren;
 • geheugenproblematiek;
 • delier, ofwel acute verwardheid;
 • een van bovenstaande in combinatie met zorgproblemen.

Op oudere leeftijd neemt bovendien de kans toe op bepaalde aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, slechthorendheid, slechtziendheid, artrose of osteoporose. Sommige aandoeningen zijn het resultaat van slijtage die bij veroudering horen. Andere klachten kunnen het resultaat zijn van een bepaalde levensstijl (langdurig roken, alcohol, ongezond eten, weinig beweging) of een tekort aan vitamine D of B12.

De praktijk van geriatrie

Vrijwel elk ziekenhuis heeft een eigen afdeling geriatrie waar mensen met geriatrie klachten terecht kunnen. Voor een polikliniek bezoek is een verwijzing nodig van de huisarts, een medisch specialist of een verpleeghuisarts. Omdat de problemen van geriatrie veelzijdig zijn, wordt de klinisch geriater die gespecialiseerd is in geriatrie meestal bijgestaan door specialisten uit andere vakgebieden. Denk hierbij aan een klinisch psycholoog, fysiotherapeut of maatschappelijk werker. Ook kan de klinisch geriater samenwerken met zorgverleners buiten het ziekenhuis zoals de huisarts of verpleeghuisartsen. Naast een polikliniek bezoek voor niet-acute geriatrie problemen zijn er verschillende vormen van behandeling:

 • Verpleegafdeling klinische geriatrie. Bij gevallen van geriatrie waarbij opname in het ziekenhuis nodig is over een langere periode.
 • Dagkliniek. Hier wordt geprobeerd in een dag alle onderzoeken in verband met geriatrie uit te voeren en een behandeltraject op te stellen. Tussen de onderzoeken in beschikt de patiënt over een eigen kamer.
 • Geheugenpolikliniek. Hier worden patiënten geriatrie behandeld met klachten van vergeetachtigheid. De oorzaken voor vergeetachtigheid kunnen uiteenlopen van depressie en spanning tot dementie of een hersentumor.
 • Valkliniek. In sommige klinieken is er een speciale afdeling geriatrie voor patiënten die meerdere keren per jaar zijn gevallen. Met ouderdom kan de motoriek verslechteren en problematisch worden, zeker in combinatie met het minder sterk worden van botten. Een slechte val kan ingrijpende gevolgen hebben, ook omdat het genezingsproces trager verloopt.
 • Consultatie. Bij een consultatie wordt de hulp van een geriater ingeroepen door een andere specialist. De geriater werkt dan met een patiënt die niet op de geriatrische afdeling is opgenomen.

Geriatrie en zelfzorg

We worden allemaal ouder en lichamelijk ongemak hoort daarbij zoals bepaalde psychische vraagstukken rond het levenseinde normaal zijn. Ook op sociaal gebied veranderen bepaalde zaken waarmee sommige mensen het moeilijker hebben dan anderen. Wat betreft lichamelijke geriatrie aandoeningen is het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen die de impact ervan opvangen voor geriatrie. Zonder twijfel heeft regelmatig bewegen een gunstige invloed op het latere leven. Ook krachttraining helpt het lichaam op allerlei plekken langer sterk te houden. Gebalanceerd eten is een goede toevoeging aan een gezonde levensstijl die geriatrische aandoeningen kunnen uitstellen.

Bezoek een fysiotherapeut die meer informatie kan geven over het verhelpen van diverse beginnende ouderdomsverschijnselen. We helpen u een geschikte therapeut te vinden. Ga naar ons contactformulier of de pagina praktijk zoeken. Voor meer informatie kunt u verder ook een kijkje nemen op de homepage van Fysiotherapie Informatie.

Bekijk ook informatie over: