Gekneusde rib

Gekneusde ribEen gekneusde rib is een pijnlijke kwetsuur die ontstaat door een klap op de borstkas en moet genezen door voldoende rust te nemen.

De menselijke borstkas beschermt de interne organen en geeft de longen ruimte om te ademen. Hoewel de borstkas een stootje wel kan hebben, levert een stevige klap soms een gebroken of gekneusde rib op. U kunt een gekneusde rib herkennen aan pijn bij het hoesten, niezen, diep ademhalen, draaien of buigen van uw bovenlijf. Hoewel een gekneusde rib uiterst pijnlijk kan zijn, geneest de kwetsuur in veruit de meeste gevallen volledig. Een gekneusde rib is vaak het gevolg van sportbeoefening. Vooral in vechtsporten, maar ook in andere contactsporten zoals voetbal en hockey is een gekneusde rib een veel voorkomende blessure. Een gekneusde rib kan ook veroorzaakt worden door het harde hoesten bij een luchtweginfectie. De opgezette longen komen in het gedrang onder de borstkas, waardoor een rib bezwijkt aan de plotselinge druk bij hard hoesten.

Wat te doen bij een gekneusde rib?

Als u een gekneusde rib heeft opgelopen, volg dan de onderstaande aanwijzingen om de schade te beperken en de genezing te bespoedigen.

 •  Controleer of er geen rib gebroken is
 • Als u vermoedt dat u een gekneusde rib hebt, zorg er dan allereerst voor dat u controleert of uw rib niet gebroken is. Onderzoek het pijnlijke deel van uw borst met vlakke hand en verzeker u ervan dat u geen puntige uitsteeksels of deuken voelt. Dit kan namelijk een gekneusde rib aanduiden. Als u ervan overtuigd bent dat u geen gebroken ribben heeft, is een doktersbezoek vaak niet noodzakelijk.
 • Koelen met ijs
 • Om een snelle genezing te bespoedigen wilt u voorkomen dat er bij uw gekneusde rib een zwelling ontstaat door de impact van de klap. Als u de gekneusde rib direct na de gebeurtenis koelt met ijszakken voorkomt of beperkt dat de zwelling.
 • Neem pijnstillers
 • Pijn hoort helaas bij een gekneusde rib, maar van te veel pijn gaat niemand zich beter voelen. Laat u door apotheek of drogist voorlichten welke pijnstillers voor u een goede keuze zijn om de pijn van uw gekneusde rib te verlichten.
 • Neem rust
 • Een gekneusde rib hindert u behoorlijk in uw bewegingsvrijheid. Luister naar uw lichaam en neem voldoende rust zolang dat nodig is. De huisarts kan uiteindelijk weinig betekenen in het genezingsproces, het genezen van uw gekneusde rib is gewoon een kwestie van tijd.
 • Doe ademhalingsoefeningen
 • Traditioneel wordt een gekneusde rib vaak ingezwachteld in een drukverband. Een beknelling van uw longen kan echter weer extra complicaties opleveren. Beter is het om longen en borstkas toch enige bewegingsruimte te gunnen. Doe bij een gekneusde rib regelmatig ademhalingsoefeningen zodra uw lijf dat toe laat. Probeer om de paar minuten een keer uw longen volledig te vullen door diep adem te halen en de lucht daarna langzaam weer uit te blazen.
 • Luister altijd goed naar uw lijf. Als de pijn aan uw gekneusde rib ondraaglijk is, of alleen maar erger wordt naarmate de tijd verstrijkt, aarzel dan niet om naar uw huisarts te gaan.

Aanvullende tips bij een gekneusde rib

 • Neem medicatie tegen eventuele luchtweginfecties of een verkoudheid. Hoesten en niezen doet immers pijn en draagt niet bij aan de genezing van uw gekneusde rib.
 • Als u toch moet hoesten, ondersteun uw gekneusde rib dan met uw hand om de impact te verkleinen.
 • Probeer ook bij een gekneusde rib een normale lichaamshouding aan te houden. Langdurig aanpassen van uw lichaamshouding kan weer andere klachten veroorzaken, zoals rugpijn.
 • Probeer uw buikspieren zo min mogelijk te gebruiken en slaap ’s nachts op uw rug om uw borstkas en schouders zoveel mogelijk te ontlasten.

Ga naar een gekwalificeerde fysiotherapeut voor vragen of meer informatie over een gekneusde rib. U kunt gerust contact met ons opnemen om een goede fysiotherapeut te vinden bij u in de buurt. U kunt ook zelf een praktijk zoeken. Neem voor meer informatie een kijkje op onze homepage: Fysiotherapie Informatie.

Bekijk ook informatie over: