Fysiotherapeut

FysiotherapeutEen fysiotherapeut is iemand die patiënten met uiteenlopende lichamelijke klachten behandelt. Een fysiotherapeut wordt ook wel een kinesitherapeut of kinesist genoemd, waarbij men naar de behandelingen verwijst als kinesitherapie.

Fysiotherapie is een wettelijk beschermd beroep, wat betekent dat niet iedereen zich zomaar fysiotherapeut mag noemen en een praktijk kan openen. Hiervoor moet men eerst de opleiding tot fysiotherapeut aan het hbo doorlopen. Wie daarna nog verder wil leren, kan aan de universiteit terecht voor een studie Fysiotherapiewetenschap.

Welke behandelingen doet een fysiotherapeut?

Zoals gezegd behandelt een fysiotherapeut allerlei soorten lichamelijke klachten. Daarbij wordt er wel een onderverdeling gemaakt naar de verschillende specialisaties die er binnen het werkveld van de fysiotherapeut bestaan. Daarbij gaat men uit van de volgende specialisaties:

  • Musculoskeletale revalidatie: hierbij gaat het om het behandelen van klachten met betrekking tot de spieren, botten en gewrichten.
  • Neurologische revalidatie: bedoeld voor patiënten met neurologische klachten zoals Parkinson, Multiple Sclerose of na een herseninfarct.
  • Pediatrische revalidatie: een speciale vorm van fysiotherapie die gericht is op kinderen en adolescenten.
  • Pulmonaire revalidatie: vorm van therapie waarbij patiënten met allerlei soorten ademhalingsproblemen worden behandeld.
  • Cardiale revalidatie: specialisatie binnen de fysiotherapie voor mensen met hartproblemen.
  • Psychomotorische revalidatie: richt zich met name op mensen met psychiatrische aandoeningen, maar ook op kinderen met motorische problemen.

Door al deze specialisaties zijn er dus ook verschillende soorten fysiotherapeuten. Zo is er de algemeen fysiotherapeut, maar bestaat er ook een sportfysiotherapeut, oncologisch fysiotherapeut en bijvoorbeeld een bedrijfs fysiotherapeut. Deze brede beroepsgroep hanteert zodoende ook een groot aantal verschillende behandelingen. Uiteraard zijn dit allemaal behandelingen die een aankomende fysiotherapeut tijdens de studie leert en waarbij verdere specialisatie ervoor zorgt dat elke fysiotherapeut binnen zijn of haar gebied de beste behandelingen kan bieden.

Valt een bezoek aan een fysiotherapeut onder de verzekering?

Helaas is het moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven, omdat de verschillende verzekeraars jaarlijks hun pakketten aanpassen. Ook is er een verschil tussen de basisverzekering en aanvullende verzekeringen en de politiek wil nog wel eens het één en ander aanpassen. Op dit moment zit fysiotherapie in ieder geval voor een gedeelte in het basispakket dat iedereen heeft. Zo zijn voor kinderen tot 18 jaar de eerste negen behandelingen bij een fysiotherapeut gedekt, waarbij vergoeding van aanvullende behandelingen tot de mogelijkheden behoort. Voor volwassenen is dit afhankelijk van zaken als leeftijd en aard van de aandoening. Wie denkt in de toekomst gebruik te moeten maken van een fysiotherapeut, doet er dan ook goed aan zich hiervoor aanvullend te verzekeren. Meer informatie vindt u op de speciale “kosten fysiotherapie” pagina.

Hoe voorkomt u dat u bij een fysiotherapeut terechtkomt?

Het is goed dat er fysiotherapeuten zijn, maar liever voorkomt u natuurlijk dat een dergelijke behandeling nodig is. Door met verschillende zaken rekening te houden kunt u zelf veel doen om gezond te blijven. Goed eten is vanzelfsprekend een goed begin. Eet dus gevarieerd en voldoende groente en fruit. Mocht u daar moeite mee hebben dan zijn er altijd nog voedingssupplementen die u online bijvoorbeeld kunt bestellen. Daarnaast is het noodzakelijk om minstens een half uur per dag te bewegen. Dat kan door te sporten, maar bijvoorbeeld ook door zoiets simpels als een wandeling tijdens de pauze op het werk. Helaas is een bezoek aan de fysiotherapeut niet altijd te voorkomen. Loop daarom niet te lang rond met lichamelijke klachten en neem in zulke gevallen altijd contact op met een huisarts of fysiotherapeut. Veel problemen zijn prima te behandelen en te verhelpen. Dus aarzel niet, uw fysiotherapeut helpt u graag!

Meer weten over de aandoening? Lees u dan voor uw bezoek uitgebreid in op onze homepagina. Deze informatie kunt u dan meenemen in het gesprek, zodat u dan de juiste vragen kunt stellen.

Bent u nog op zoek naar de juiste fysiotherapeut voor u? Dan kunt u contact met ons opnemen of kijken op praktijk zoeken. We staan graag voor u klaar!

Bekijk ook informatie over: